Uusimmat

Fyysinen toteutus ja tekniset ominaisuudet

30.07.2016 09:53 Juha Kokkonen

xiaomi-mi5-2

Ensimmäistä kertaa käteen otettaessa Xiaomi Mi5 onnistuu hieman yllättämään siroilla ulkomitoillaan ja keveydellään. Muotoilussa on ehkä viitteitä joidenkin kilpailijoiden tuotteisiin, mutta ainakaan allekirjoittaneen harjaantuneella silmällä Mi 5:ttä ei ole vaaraa sekoittaa mihinkään muuhun high-end-luokan puhelimeen. Ainoat viitteet valmistajaan ovat puhelimen molemmilta puolilta löytyvät hillityt Mi-logot.

Mi 5 rakentuu alumiinikehyksestä sekä Gorilla Glass 4 -suojalasilla peitetystä etu- ja takakuoresta. Laaduntunnussa ei ole valittamista, mutta jostain hankalasti määriteltävissä olevasta syystä se ei kuitenkaan yllä aivan markkinoiden parhaiden metallirakenteisten puhelimien tasolle. Ehkäpä osasyy on puhelimen kevyessä painossa, joka saattaa luoda hieman onton vaikutelman. Rakenne tuntuu kevyesti väännellessä tukevalta eikä siitä kuulu ylimääräisiä ääniä. JerryRigEverythin-youtubekanavan taivutustestissä Mi 5 kuitenkin katkesi poikkeuksellisen helposti, joten laiteeseen ei ehkä kannata turhaan kohdistaa ylimääräistä fyysistä rasitusta.

Saimme TaskuMuron testiin Mi5:n valkoisen version, mutta saatavilla on myös kullanvärinen ja musta värivaihtoehto.

xiaomi-mi5-3

Mi 5:n ulkomitat ovat 144,6 x 69,2 x 7,25 mm, eli kyseessä on yksi pienimmistä tämän vuoden lippulaivapuhelimista. Etenkin leveyssuunnassa Mi5 on vakuuttavan kapea – vielä 0,4 mm Galaxy S7:ääkin kapeampi. Näytön ja ulkomittojen välinen suhdeluku on tähän kokoluokan puhelimelle hyvä 73,1 %. Xiaomi kehuu myös Mi5:n alhaista 129 gramman painoa ja ihan syystä, sillä muut tämän vuoden lippulaivapuhelimet eivät pääse lähellekään yhtä alas. Vertailun vuoksi Galaxy S7 on 23 ja Huawei P9 15 grammaa painavampia. Kokonsa puolesta Mi5 sopiikin nykymittapuulla poikkeuksellisen hyvin myös yhden käden käyttöön.

Rautapuolella Mi 5:ssä on monista muista tämän vuoden lippulaivamalleista tuttu Snapdragon 820 -järjestelmäpiiri. Mi5:stä on saatavilla hieman erilaisilla ominaisuuksilla varustettuja versioita, joista TaskuMuron testikappale edusti keskimmäistä hintavaihtoehtoa, jossa järjestelmäpiirin 2+2 Kryo-ydintä toimii 2,15 ja 1,6 GHz kellotaajuudella (edullisimmassa versiossa 1,8 & 1,36 GHz). LPDDR4 RAM-muistia on kolme gigatavua ja UFS 2.0 tallennustilaa 64 Gt. Edullisimmassa versiossa tallennustilaa on 32 Gt ja kalleimmassa mallissa vastaavasti 128 Gt sekä myös RAM-muistin määrä nousee neljään gigatavuun. Muistikorttipaikka ei valitettavasti kuulu Mi5:n varustukseen.

Järjestelmäpiiriin integroitu X12 LTE-modeemi kykenee Cat12-nopeusluokan (600/150 Mbit/s) siirtonopeuksiin, mutta Xiaomi ei ilmoita sivuillaan millä nopeudella se on Mi5:ssä käytössä. Suomessa käytössä olevista 4G-taajuusalueista tuettuna ovat 1800 ja 2600 MHz taajuudet (ei 800 MHz), joka kannattaa huomioida Mi5:ttä ostaessa. Yhteysvarustukseen kuuluu myös kaksitaajuus-ac-WiFi, Bluetooth 4.2 sekä NFC.

xiaomi-mi5-4

Toisin kuin useimmissa muissa tämän vuoden lippulaivapuhelimissa, Mi 5:n näytön Gorilla Glass 4 -suojalasi on suorareunaista mallia ja se rajautuu käytännössä portaattomasti metallirunkoon. Lasin ja metallin välinen sovitus on tiukka, eikä ylimääräisiä rakoja ole havaittavissa. Valkoisessa versiossa näytön reunoilla on mustat ”sururaidat”, jotka saavat näytön näyttämään isommalta sen ollessa poissa päältä. Alumiinikehyksen etureunaan on työstetty pieni kiiltävä viiste.

Näytön alapuolelle jäävä kaistale on noin 15 mm korkea ja siihen on sijoitettu aavistuksen lasin pinnasta kohollaan oleva fyysinen kotipainike sekä sen molemmilla puolilla sijaitsevat kapasitiiviset navigointipainikkeet. Navipainikkeet on merkitty ainoastaan pienillä valkoisilla valopisteillä, sillä käyttäjä voi valita asetuksista miten päin paluu- ja moniajonäppäin sijoitetaan. Kotinäppäimeen on sijoitettu myös puhelimen sormenjälkitunnistin, joka toimii nopeasti ja kohtalaisen luotettavasti, mutta ei kuitenkaan yllä aivan markkinoiden parhaimmistoon. Puhelin on herätettävä ennen tunnistimen aktivoitumista, eli käytännössä kotinäppäintä pitää painaa jotta tunnistin lukee sormen. Tunnistus on kuitenkin yleensä siinä määrin nopea, että lukitusnäkymä ei ehdi avautumaan näytölle.

Puhelimen alapäädyssä kiertää laitteen metallikehys, jossa on nähtävissä kaksi vaaleaa antenniraitaa. Keskelle on sijoitettu USB Type-C -liitäntä ja sen molemmilla puolilla on neljä pyöreää reikää. Reikärivien takana vain oikeanpuoleisessa on kaiutin, joka on äänenlaadultaan melko terävä ja peltipurkkimainen. Mittasimme siitä 73 desibelin äänenpaineen 30 cm päästä, joka edustaa alempaa keskitasoa.

xiaomi-mi5-6

Mi 5:n näyttö on kooltaan hieman erikoinen 5,15 tuumaa ja perustuu IPS-tekniikkaan. Paneelin tarkkuus on 1080 x 1920 pikseliä, josta muodostuu mukava 428 PPI:n pikselitiheys. Xiaomi kehuu käyttäneensä näytössä 16 LED-valoa, kun tyypillinen lukema tämän kokoluokan näytössä on yleensä 12-14 kappaletta. Näyttö ei tue herätystä tuplanäpäytyksellä eikä kosketuksentunnistusta käsineet kädessä.

Kuvanlaadultaan näyttö on erittäin vakuuttava kokonaisuus, josta emme keksineet oikeastaan mitään kritisoitavaa. Värintoisto on luonnollista, tummat sävyt toistuvat IPS-paneeliksi erittäin hyvin ja sen myötä kontrastisuhde on myös erittäin hyvä. Valmistaja mainostaa näytön yltävän jopa 600 nitsin kirkkauteen ja se vaikuttaisi pitävän melkolailla paikkaansa, sillä näytön saa tarvittaessa erittäin kirkkaaksi. Toisaalta pimeässä valaistuksen saa himmennettyä myös silmiä miellyttävän alhaiseksi. Auringonpaisteessa Sunlight Display -ominaisuus lisää kirkkautta ja säätää kontrastia pikselikohtaisesti luettavuuden parantamiseksi. Mi5:n näytön luettavuus auringonpaisteessa onkin erinomainen. Myös katselukulmat ovat erittäin laajat.

Ainut kritiikin aihe löytyi testijaksolla näytön kosketuksentunnistuksesta, joka ei tuntunut aina toimivan täysin sulavasti. Emme ole varmoja onko kyse raudan vai ohjelmiston puutteellisuudesta, mutta joissain tilanteissa kosketukset tuntuivat rekisteröityvän aavistuksen viiveellä ja satunnaisesti (kerran parissa päivässä) esimerkiksi kotinäkymän kuvakkeiden painaminen tunnistui sivuttaispyyhkäisyksi. Myös herätyskellon ilmoituksen kuittaamisessa pystysuuntaisella pyyhkäisyllä oli välillä kummallisia tunnistusongelmia.

xiaomi-mi5-5

Mi 5:n yläpääty on viistetty reunoistaan ja pyöristetty kulmistaan, mutta on muilta osin täysin suora. Päädyn keskelle on sijoitettu vastamelumikrofonin aukko sekä infrapunasensori, jota voi käyttää mm. monitoimikaukosäätimenä. Toiseen reunaan on sijoitettu 3,5 mm ääniliitäntä. Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa vetävä korttikelkka on sijoitettu vasemman kyljen yläosaan.

Lasiin tehdyn aukon pohjalla kuuloketta suojaa tiheä musta verkko, joka ei ainakaan testijakson aikana kerännyt erityisesti likaa. Kuulokkeen oikealla puolella sijaitsee neljän megapikselin etukamera, joka käyttää poikkeuksellisen suurikokoisia kahden mikrometrin pikseleitä. Sen parina on kiinteätarkenteinen, laajakulmainen ja valovoimainen 80 asteen f2.0-objektiivi. Etukameran kuvanlaadussa ei ole valittamista. Puhelimen etupaneelin vasemmassa ylänurkassa Mi-logon vieressä sijaitsee monivärinen ilmoitusledi, jonka perusvärit ovat käyttäjän muokattavissa.

xiaomi-mi5-8

Mi 5:n takakuoren toteutus on mielenkiintoinen ja tyylikäs. Gorilla Glass 4 -lasi on 3D-muotoilu pitkiltä sivuiltaan kaarevaksi ja se yhdistyy varsin sulavasti metallikehykseen, joka jatkaa kyljissä lasin kaarevaa muotoa. Joku saattaa jo syyttää Xiaomia Samsungin plagioinnista, mutta todellisuudessa sama takakuoriratkaisu nähtiin jo viime vuoden tammikuussa julkaistussa Mi Note -mallissa ennen kuin Samsung oli ehtinyt esitellä sitä omiin puhelimiinsa. Mi 5:n kalleimmassa Pro-versiossa takakuori on keraaminen, joka nostaa laitteen painoa kymmenellä grammalla.

Käsituntuman kannalta Mi 5:n takakuoren muotoilu on varsin onnistunut. Lasin kaarevien sivujen sekä niitä myötäilevän metallikehyksen ansiosta puhelin istuu erittäin miellyttävästi käteen. Vasta metallikehyksen etureuna on terävämpi, mutta se ei tuo epämukavuuden tunnetta otteeseen, vaan lähinnä parantaa voimakkaammin puristaessa grippiä puhelimesta.

Lasipinta takakuoressa on aina materiaalina hieman kaksiteräinen miekka. Toisaalta se on pudotessa potentiaalinen rikkoontuva osa ja kuivissa käsissä se saattaa tuntua liukkaalta. Toisaalta taas se tuntuu alumiinia miellyttävämmältä ja on hiemankin kosteissa tai hikisissä sormissa hyvinkin pitävän tuntuinen. Ainakaan valkoisen testikappaleemme takakuori ei kerännyt itseensä juurikaan näkyviä sormenjälkiä.

xiaomi-mi5-7

Mi 5:ssä äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet sekä virta-/lukituspainike sijaitsevat laitteen oikeassa kyljessä. Ne ovat metallia ja tuntumaltaan napakan pehmeät sekä kohtalaisen hyvin näppien ulottuvilla.

Takakuoren lasipinta on kiinteä, joten akku ei ole luonnollisestikaan käyttäjän irrotettavissa. Takakuoren alla majailee 3000 mAh litium-polymeeriakku, joka on hyvän kokoinen tämän kokoiseen ja painoiseen puhelimeen. Valmistaja kertoo sen venyvän jopa kahdeksan päivän valmiusaikaa, mutta ei anna toiminta-ajoista sen tarkempia lupauksia. Akku tukee Qualcommin uusinta Quick Charge 3.0 -pikalatausstandardia, mutta mukana toimitettava laturi ei veny suurimpaan mahdolliseen latausnopeuteen. Vaikka langaton lataus olisi lasisen takakuoren ansiosta mahdollista, ei sitä jostain syystä löydy Mi 5:n varustuksesta.

Sisältö

  1. Esittely & pakkaus
  2. Fyysinen toteutus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöliittymä, suorituskyky & akunkesto
  5. Loppyhteenveto

Juha Kokkonen

Muropaketin uusimmat