Uusimmat

Kamera

30.07.2016 09:53 Juha Kokkonen

xiaomi-mi5-9

Mi 5:n takakamera sijaitsee melko huomaamattomasti takakuoren vasemmassa ylänurkassa yhdessä kaksisävyisen LED-salaman kanssa. Takakuoren pinnan tasolla oleva kameran uloin suojalasi on safiiria ja siten erittäin hyvin naarmuja kestävä.

Kamera perustuu Sonyn IMX298-kuvansensoriin, joka on kooltaan 1/2,8 tuumaa ja pikselikooltaan 1,12 mikrometriä. Sama sensori on käytössä mm. OnePlus 3:ssa ja Huawei Mate 8:ssa. Sen pariksi Xiaomi on valinnut kuusilinssisen objektiivin, jonka aukkosuhde on f2.0. Objektiivissa on neliakselinen optinen kuvanvakain, joka vaimentaa myös kääntyviä liikesuuntia. Tarkennuksessa kamera käyttää Sonyn kuvasensoriin integroitua vaiheentunnistusta (PDAF). Videokuvaus on mahdollista jopa 4K-tarkkuudella.

Kamerasovelluksen käyttöliittymä on tuttu aiemmin testaamastamme Redmi Note 3 -mallista. Se on pääosin yksinkertainen ja helppokäyttöinen, mutta kaipaisi silti tietyiltä osin vielä hienosäätöä. Suljinpainike on suurikokoinen ja videokuvaustilaan vaihtaminen sekä HDR-tilan kytkeminen on tehty helpoksi. Kuvan valotusta voi kompensoida tarkennusympyrän kehää ”pyörittämällä”. Kuvaustilavalikko aukeaa etsinnäkymää alhaalta ylöspäin pyyhkäisemällä ja ylhäältä alaspäin pyyhkäisemällä avautuu kuvasuodatinvalikko. Sivusuunnassa pyyhkäisemällä saa vaihdettua etu- ja takakameran välillä. Asetusvalikon kuvake löytyy kuvaustilavalikon reunasta.

Manuaalitila on melko pelkistetty, sillä se mahdollistaa vain tarkennuksen, ISO-arvon (100-3200), suljinajan (1/1000 – 32 s) sekä valkotasapainon manuaalisäädöt. RAW-kuvausta ei ole tarjolla. Videokuvaustilassa kamera unohtaa jostain syystä valitun tarkkuusasetuksen ja palauttaa sen joka käynnistyskerran jälkeen HD-tarkkuuteen. Se on suorastaan raivostuttavaa, jos käyttäjä haluaa tallentaa videonsa korkeammalla tarkkuudella. Panoraamatilan kuvissa ei ole kehumista, sillä vaikka yhdistämisjälki on melko siistiä, tulee kuvista kooltaan vain noin 1200 pikseliä korkeita ja vain noin viiden megapikselin kokoisia.

xiaomi-mi5-kuva1s
xiaomi-mi5-kuva2s
xiaomi-mi5-kuva3s
xiaomi-mi5-kuva4s
xiaomi-mi5-kuva5s
xiaomi-mi5-kuva6s
xiaomi-mi5-kuva7s
xiaomi-mi5-kuva8s
xiaomi-mi5-kuva9s
xiaomi-mi5-kuva10s
xiaomi-mi5-kuva11s
xiaomi-mi5-kuva12s
xiaomi-mi5-kuva13s
xiaomi-mi5-kuva14s

Yllä on Xiaomi Mi 5:llä otettuja muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Pikkukuvien alanurkassa on 250×200 pikselin rajaus täysikokoisesta kuvasta. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Mi 5:n kameran saa käynnistettyä joko lukitusnäkymän alakulmasta tai kamerasovelluksen kuvakkeesta. Varsinaista pikanäppäintä ei valitettavasti ole, vaikka kotinäppäimeen voikin ohjelmoida joitakin toimintoja. Kamerasovellus käynnistyy nopeasti ja on oikeastaan heti kuvausvalmiina. Tarkennus ei ole aivan nopeimmasta päästä (ei tosin hidaskaan) ja saattaa vaatia ajoittain (joka 10. kerta) uudelleentarkennuksen onnistuakseen kunnolla. HDR-kuvaustila toimii lähes yhtä nopeasti kuin tavallinen kuvaus ja sopiikin lähes yhtä hyvin yleiskuvaamiseen.

Päivänvalossa ja hyvässä keinovalaistuksessa Mi 5:n kamera tekee pääosin hyvää jälkeä, ottaen teräviä ja melko yksityiskohtaisia otoksia. Värintoisto on useimmiten melko realistista tai aavistuksen ylikorostunutta, joka varmasti sopii useimpien käyttäjien silmään. Dynamiikka on hyvää keskitasoa, vaikka taivas saattaakin päästä palamaan puhki aurinkoisella kesäsäällä. HDR-tila kuitenkin pelastaa hankalammat valaistustilanteet ja avaa hyvin kuvien tummaa päätä estäen samalla puhkipalamisen. Useimmiten HDR-kuvista tulee varsin luonnollisen näköisiä. Lähikuvauksessa Mi 5:llä saa kohtalaisen mukavaa jälkeä, kunhan varmistaa että tarkennus osuu varmasti oikeaan kohtaan.

Heikossa valaistuksessa Mi 5 jatkaa tasaista linjaa tehden vähintäänkin kohtalaisen hyvää jälkeä. Valon määrän laskiessa riittävän alhaiseksi kamera ottaa automaattisesti käyttöön alhaisen valon parannustilan, joka ottaa useamman otoksen ja muodostaa niistä yhden kuvan. Tällöin kuvaajalla on oltava hieman malttia, sillä kamera taltioi otosta sekunnin-pari. Kokonaisuutena tarkasteltuna kuvat taltioituvat yleensä hyvännäköisinä, värintoistoltaan kohtalaisen laajoina sekä yllättävän terävinä. Läheltä yksityiskohtia tarkastellessa voi huomata niiden pehmentyvän hieman väreileväksi mössöksi. Kohina pysyy kuvissa varsin hyvin hallinnassa. Alhaisimmillaan havaitsimme suljinajan venyvän automaattitilassa 1/13 sekuntiin, joka ei ole optisella vakaimella varustetulle puhelimelle vielä erityisen pitkä.

4K-videokuva tallentuu 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella sekä kohtalaisen alhaisella 41 Mbit/s bittivirralla. Ääni tallentuu stereona 96 kbit/s laatuisena – käytännössä äänenlaatu ei ole erityisen kummoinen. 1080p-videon tallennus korkealla 60 FPS ruudunpäivitysnopeudella ei ole jostain syystä mahdollista. 4K-videon kuvanlaadussa ei ole suurempaa kritisoitavaa – se on terävää, kohtalaisen yksityiskohtaista ja värimaailmaltaan eläväistä. Neliakselinen kuvanvakain tekee hyvää työtä heilahdusten ja tärähdysten eliminoimisessa.

Sisältö

  1. Esittely & pakkaus
  2. Fyysinen toteutus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöliittymä, suorituskyky & akunkesto
  5. Loppyhteenveto