Uusimmat

Käyttöliittymä, suorituskyky & akunkesto

30.07.2016 09:53 Juha Kokkonen

Android 6.0 Marshmallow & MIUI 7.2 -käyttöliittymä

Xiaomi on varustanut Mi 5:n omalla MIUI-käyttöliittymällään, joka on rakennettu Android 6.0 Marshmallowin päälle. Testipuhelimeemme oli asennettu uusin OTA-päivityksenä saatavilla oleva globaali MIUI 7.2.4 -versio, jonka pääkielenä on englanti. Suomen saa kuitenkin lokalisoitua näppäimistöön ja muihin keskeisiin toimintoihin. Jos Mi 5:n tilaa Kiinasta, saattaa siinä olla asennettuna myös ohjelmiston kiinalainen versio. Testasimme keväällä Redmi Note 3 -artikkelin yhteydessä MIUI:n 7.1.8 -versiota, josta Mi 5:n aavistuksen uudempi versio ei poikkea juurikaan ominaisuuksien ja ulkoasun osalta.

Xiaomin MIUI on monilta osin hyvin samantyyppinen kuin Huawein EMUI. Se on melko rankasti kustomoitu ja peittää vakio-Androidin käytännössä kokonaan alleen. Erillisestä sovellusvalikosta on luovuttu ja sovelluskuvakkeet sijaitsevat kotinäkymän välilehdillä hieman iOS:n tapaan. Testilaitteemme Global-versiossa oli esiasennettuna Googlen sovelluksista ainoastaan Play-kauppa sekä Gmail. Muut käyttäjä voi halutessaan ladata sovelluskaupasta. Xiaomin omia perussovelluksia on noin 25 kappaletta, joista puolet on sijoitettu siististi omaan ”Tools”-kansioonsa. Vakiosovelluksia ei ole mahdollista poistaa puhelimesta.

Käyttöliittymän ulkoasu on kohtalaisen onnistunut, joskaan Xiaomi ei ole kunnioittanut juuri yhtään Googlen Material Design -muotokielen periaatteita, joten sen mukaan tehdyt kolmansien osapuolien sovellukset riitelevät melko paljon muun käyttöliittymän kanssa. Halutessaan käyttäjä voi muokata käyttöliittymän ulkoasua vaihdettavilla teemoilla, joita löytyy runsaasti valmistajan teemakaupasta. Tarjolla on myös mm. vakio-Androidia muistuttavia teemoja.

Xiaomi on tunnettu erityisesti MIUI:n kiinalaisversion lähes viikottaisista päivityksistä, joten lyhyellä aikavälillä päivitysasioiden pitäisi olla kunnossa. Lisäksi loppukesästä on luvassa uusi suurempi MIUI 8 -päivitys, joka tuo mukanaan uudistetun ulkoasun sekä uusia toimintoja ja ominaisuuksia. Tällä hetkellä EMUI 8 on ladattavissa ja asennettavissa beetaversiona. Xiaomin suunnitelmista Android 7.0 Nougatin suhteen ei ole vielä tarkempaa tietoa, mutta Mi 5:n voisi olettaa olevan sen suhteen valmistajan päivitysaikataulun kärkipäässä.

Huawein EMUI:n tapaan myös Xiaomi on varustanut MIUI-käyttöliittymänsä lukuisilla pienillä kustomoinneilla ja lisätoiminnoilla. Se tarjoaa käyttäjälle mm. tavallista paremmat hallintamahdollisuudet sovellusten, ilmoitusten ja virransäästötoimintojen suhteen. Akkuvalikosta on mahdollista säätää virranhallinta-asetuksia sovelluskohtaisesti sekä ajastaa puhelimen vaihtamaan virransäästötilaa tai sammuttamaan itsensä. Yhden käden käyttöä on helpottamassa näppärästi navigointiriviä pyyhkäisemällä avautuva yhden käden tila. Käyttäjä voi myös melko monipuolisesti muokata navigointipainikkeiden toimintoja.

Suorituskyky ja akunkesto

xiaomi-mi5-10

Xiaomi Mi 5 vieraili TaskuMuron käyttötestissä heinäkuun jälkimmäisellä puoliskolla noin parin viikon ajan. Puhelimeen ei tullut testijaksolla uusia ohjelmistopäivityksiä, vaan menimme laitteen mukana toimitetulla MIUI 7.2.4 -versiolla. Testijakso ei sujunut aivan yhtä mutkattomasti kuin viimeaikoina olemme testipuhelimien kanssa tottuneet näkemään.

Törmäsimme päivittäin lähinnä pienehköihin softapuolen bugeihin, jotka eivät estäneet yleistä käyttöä, mutta ärsyttivät hieman tietyissä tilanteissa. Huomasimme mm. mobiiliverkkoyhteyden menevän satunnaisesti itsestään pois päältä, jolloin se pitää kytkeä takaisin päälle ilmoitusvalikon pikakuvakkeesta.

Musiikkia kuunnellessa törmäsimme muutamaan otteeseen ongelmiin äänien kanssa, kun äänenvoimakkuuden säätö ei toiminut ilman kuulokkeiden irrottamista ja Spotifyn uudelleenkäynnistystä.

Näytön kosketuksentunnistukseen liittyviä epämääräisyyksiä käsittelimmekin jo aiemmin näytön yhteydessä. Kertaalleen puhelin jumiutui eikä tunnistanut kosketuksia oikein, jolloin jouduimme pakkokäynnistämään laitteen uudelleen. Välillä havaitsimme ilmoitusvalikossa ”jumiutuneita” ilmoituksia, jotka eivät poistuneet ilman puhelimen uudelleenkäynnistystä. Kerran havaitsimme laitteen lämpenevän taskussa tavallista enemmän ja totesimme akun tyhjentyneen lyhyen ajan sisällä useita kymmeniä prosentteja. Ongelma korjaantui jälleen uudelleenkäynnistyksellä.

xiaomi-mi5-testitulokset

Mi 5:n sisällä on samaa rautaa kuin useimmissa kilpailijoissa, joten suorituskyky on suorastaan huimaa tämän hintaluokan laitteelle. Markkinoiden nopeimpiin lukeutuvan Huawei P9:n rinnalla Mi 5:n käytännön suorituskyky (käyttöliittymän siirtymät, sovellusten avausnopeus, moniajo) osoittautui aavistuksen hitaammaksi, mutta kyse on hyvin pienistä eroista. Kokonaisuudessaan Mi 5:ttä on juuri niin sujuvaa käyttää, kuin lippulaivapuhelimelta voi odottaa.

Raskaammassa käytössä Snapdragon 820 -piiri riittää kaikkeen, mitä nykyaikaiselta suorituskykyiseltä älypuhelimelta voi odottaa. Raskaimmatkin pelit pyörivät niin sulavasti kuin mahdollista ja näytön Full HD -tarkkuus vielä helpottaa tehokkaan Adreno 530 GPU:n taakkaa. Pidemmässä rasituksessa Mi 5 lämpenee jonkin verran ja kehyksen yläosat sekä takakuoren yläosa saattavat tuntua hieman epämiellyttävän lämpimiltä. Mittasimme infrapunalämpömittarilla korkeimmillaan noin 43-44 asteen lämpötiloja. Puhelin jäähtyy kuitenkin rasituksen jälkeen nopeasti, emmekä havainneet merkittäviä lämpötilan aiheuttamia pudotuksia suosituskyvyssä. Pystykäytössä lämpenemisestä ei ole juurikaan haittaa, sillä lämpö ei leviä erityisen tehokkaasti puhelimen alaosan otealueelle.

Perinteisissä synteettisissä suorituskykytesteissä Mi 5:n tulokset asettuivat melko hyvin linjaan muiden testaamiemme Snapdragon 820 -piirillisten puhelimien kanssa. Tulokset olivat keskimäärin samaa luokkaa HTC 10:n ja LG G5:n kanssa, sekä hieman heikompia kuin OnePlus 3:lla. Käytännössä erot ovat kuitenkin suht merkityksettömiä. Verrokiksi valitsimme jälleen Samsung Galaxy S7:n, joka käyttää Samsungin omaa Exynos 8890 -järjestelmäpiiriä ja on yksi suorituskykyisimmistä testaamistamme älypuhelimista sekä kaikkien tämän vuoden high-end-puhelimien vertailukohta numero yksi. Verrokin tulokset näkyvät sulkeissa. Tähdellä (*) merkityissä kohdissa pienempi tulos on parempi.

  • Androbench 4.0: 412,43/136,61/129,33/14,78 Mbit/s (484,33/143,22/86,68/15,66 Mbit/s)
  • AnTuTu 6.0.1 64bit: 129592 (130909)
  • Geekbench 3 (Single/Multi): 2351/5352 (2126/6413)
  • GFXBench T-rex 1080p ES 2.0 offscreen: 87 FPS (81 FPS)
  • GFXBench Manhattan 1080p ES 3.0 offscreen: 43 FPS (39 FPS)
  • GFXBench Car Chase 1080p ES 3.1 offscreen: 18 FPS (15 FPS)
  • PCMark: 6544 (4782)
  • Sunspider 1.0.2: 558,7 ms (312,6 ms)*
  • Vellamo 3.1: Browser/Multicore/Metal: 4680/3508/3460 (7521/3562/3299)
  • 3DMark Slingshot ES3.1: 2459 (2146)

xiaomi-mi5-11

Mi 5:n 3000 mAh akku on kilpailukykyisen kokoinen kilpaileviin puhelimiin nähden ja erityisen hyvän kokoinen puhelimen fyysiset mitat huomioiden. Odotuksemme akunkeston suhteen olivat ennakkoon varovaisen positiiviset. Testijakson aktiivisessa kesäkäytössä puhelimen käyttö oli tälläkin kertaa monissa aiemmissa TaskuMuron testeissä nähtyä aktiivisempaa.

Pariviikkoisella testijaksolla tyypillisen päivän (klo 8-24) aikana akun varaus väheni täydestä noin 15-40 % lukemiin. Puhelinta kuitenkin käytettiin melko aktiivisesti, josta kertoo noin 3 – 4,5 tunnin välillä liikkunut näytön aktiivisuusaika. Parhaimmillaan akkua oli jäljellä päivän päätteeksi 27 %, kun näyttö oli ollut päällä 4 h ja 38 min. Emme onnistuneet käyttämään puhelinta testijakson aikana kertaakaan kahden päivän yli, mutta käyttökokemusten perusteella sen pitäisi onnistua varsin helposti hieman kevyemmällä käytöllä. Akku ei myöskään loppunut kertaakaan kesken päivän.

Testijaksomme sekalaiseen peruskäyttöön kuului mm. teksti- ja WhatsApp-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin käyttöä, musiikin kuuntelya Spotifyllä, sähköpostien lukemista, nettiselausta, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiilidatan, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä. Puhelimen sovellusten taustatoimintaa rajoittavat ylimääräiset virransäästötoiminnot olivat kytkettynä pois päältä.

Koska Mi 5 -testikappaleemme mukana toimitettu laturi ei ollut yhteensopiva Suomen sähköpistokkeiden kanssa, emme päässeet testaamaan puhelimen latautumisnopeutta alkuperäislaturilla. Sen sijaan testasimme pikalatausta toisen valmistajan 18 watin pikalaturilla, jolla akku saatiin tyhjästä täyteen noin tunnissa ja 20 minuutissa. Erityisellä Quick Charge 3.0 -laturilla homma onnistuu todennäköisesti vielä nopeammin, sillä tekniikka mahdollistaa minkä tahansa jännitteen syöttämisen puhelimeen 3,2 – 20 voltin väliltä joustavasti 200 mV muutoksin. Langattoman latauksen puuttuminen Mi 5:n varustuksesta on harmi, sillä se olisi ollut helppo toteuttaa lasikuoren yhteyteen.

Sisältö

  1. Esittely & pakkaus
  2. Fyysinen toteutus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöliittymä, suorituskyky & akunkesto
  5. Loppyhteenveto