Uusimmat

Muotoilu, rakenne ja tekniset ominaisuudet & Kamera

20.04.2016 12:42 Juha Kokkonen

Muotoilu, rakenne ja tekniset ominaisuudet

xiaomiredminote3_2

Heti ensimmäistä kertaa pakkauksesta otettaessa Redmi Note 3 tarjoaa positiivisen ensivaikutelman.

Muotoilu on melko yksinkertaista ja persoonatonta, mutta laitteen rakenne tuntuu hyvältä (etenkin tässä hintaluokassa). Laitteen etupuoli on kauttaaltaan lasin peitossa ja takakuori perustuu unibody-metallirakenteeseen. Lopputulos on varsin laadukkaan ja tukevan tuntuinen – puhelin ei natise tai elä väänneltäessä. Värivaihtoehtoja ovat musta-metallinharmaa, valko-hopea sekä kulta, joista testikappaleemme edusti ensimmäistä vaihtoehtoa.

Mitoiltaan Redmi Note 3 on näyttökokoluokassaan keskitasoa – näytön ja ulkomittojen välinen suhde on 72,4 %. Painoksi ilmoitetaan 164 grammaa, joka on hyvin tasapainossa ulkomittojen (150 x 76 x 8,7 mm) kanssa. Vertailun vuoksi Note 3 on esimerkiksi OnePlus 2:ta lyhyempi, leveämpi, ohuempi sekä kevyempi.

xiaomiredminote3_3

Redmi Note 3:n perusversion sisältä löytyvä Helio X10 -järjestelmäpiiri (MT6795) kuuluu Mediatekin malliston kärkipäähän, mutta on ainakin toistaiseksi melko tuntematon Suomen markkinoilla. Helio X10 on 28 nm viivanleveydellä valmistettava 64-bittinen piiri, joka sisältää kahdeksan 2,0 GHz maksimikellotaajuudella toimivaa Cortex-A53-prosessoriydintä, PowerVR G6200 -grafiikkasuorittimen, kaksois-kuvasignaaliprosessorin kameralle sekä Cat4-nopeusluokan LTE-modeemin. Suomessa käytössä olevista LTE-taajuuksista tuettuina ovat 1800 ja 2600 MHz. Yhteyspuolelta löytyy myös kaksitaajuus ac-WiFi.

Helio X10 -piirin parina on 933 MHz kellotaajuudella toimivaa kaksikanavaista LPDDR3-muistia, jonka määrä on kaksi tai kolme gigatavua malliversiosta riippuen. Testikappaleessamme muistia oli kolme gigaa. Tallennustilavaihtoehtoja (eMMC 5.0) on myös kaksi – 16 tai 32 gigatavua – ja ne ovat sidoksissa RAM-muistimäärän kanssa. Muistikorttipaikka ei valitettavasti kuulu Redmi Note 3:n varustukseen, josta johtuen suuremman muistimäärän malli on suositeltavampi vaihtoehto.

xiaomiredminote3_4

Näytön alapuoleiseen kaistaleeseen on sijoitettu kapasitiiviset navigointipainikkeet, joissa on valkoinen taustavalaistus.

Oikeakätisen kannalta tervetulleena seikkana paluunäppäin sijaitsee oikealla puolella. Xiaomin MIUI-ohjelmisto mahdollistaa tuplapainalluksen ja pitkän painalluksen pikatoimintojen ohjelmoimisen kaikkiin kolmeen navigointinäppäimeen, joka saattaa olla joillekin käyttäjille erittäin hyödyllinen ominaisuus. Lisäksi navigointiriviä sivusuunnassa pyyhkäisemällä näytön näkymän saa pienennettyä näytön alanurkkaan yhden käden käytön helpottamiseksi.

Puhelimen alapäädyn vasempaan reunaan on sijoitettu tavallinen micro-USB-liitäntä, joka tukee USB 2.0 -datansiirtonopeutta sekä USB OTG -ominaisuutta. Mikrofonin pieni pyöreä reikä on sijoitettu liitännän viereen.

xiaomiredminote3_6

Redmi Note 3:n IPS LCD -näyttö on kooltaan 5,5 tuumaa ja tarkkuudeltaan 1080 x 1920 pikseliä (403 PPI). Valmistaja ei mainitse näytön suojalasin merkkiä tai mallia. Näytön pitkien sivujen reunat ovat nykymittapuulla hieman keskimääräistä leveämmät, joka vaikuttaa negatiivisesti laitteen leveyteen.

Näytön kuvanlaadussa ei ole suuremmin valitettavaa. Se on oikeastaan kaikilta ominaisuuksiltaan vähintäänkin hyvää keskitasoa – puhelimen hinta huomioiden jopa hyvä. Värintoisto on hieman ylikorostunutta, mutta se saattaa jopa miellyttää ainakin ”ei niin vaativaa” silmää. Kirkkaus ja kontrasti ovat keskitasoa.

xiaomiredminote3_5

Näytön yläpuolella kuulokeritilä on sijoitettu näyttölasiin työstettyyn uraan, joka kerää valitettavasti myös melko herkästi pölyä itseensä. Etukameran tarkkuus on viisi megapikseliä ja objektiivin aukkosuhde on varsin valovoimainen f2.0. Sillä on mahdollista nappailla laadultaan perushyviä selfieitä (MALLIKUVA). Kameran oikealle puolelle on piilotettu pieni pyöreä moniväri-LED, joka kertoo saapuneista ilmoituksista.

Puheelimen yläpääty on alapäädyn tapaan muovia ja sinne on sijoitettu kolme pyöreää yksityiskohtaa: mikrofonin aukko, 3,5 mm kuulokeliitäntä sekä infrapunasensorin linssi. Infrapunaa voi hyödyntää monitoimikaukosäätimenä esimerkiksi mukana toimitettavan sovelluksen avulla.

xiaomiredminote3_7

Redmi Note 3:n takakuori näyttää ensisilmäyksellä kauttaaltaan metalliselta, mutta lähemmässä tarkastelussa voi huomata, että puhelimen molemmat päätykaistaleet ovat muovia. Muovi on kuitenkin maalattu varsin lähelle alumiinipinnan sävyä ja on myös pintakuvioinniltaan alumiinin kaltaista, joten se ei häiritse merkittävästi laatuvaikutelmaa. Syy muoville on selkeä – niiden alla sijaitsevat laitteen antennit.

Alumiinipinta on hiekkapuhallettu ja anodisoitu – se antaa puhelimelle hintaansa arvokkaamman tuntuman, vaikka keskeltä painettaessa kuoren saakin aavistuksen taipumaan. Metallikuorisille puhelimille tyypilliseen tapaan etenkin kuivissa käsissä alumiinipinta on hieman liukas ja kylmässä säässä epämiellyttävän viileä.

Muodoltaan takakuori on pyöristetty kaikilta sivuiltaan, joka tekee siitä erittäin miellyttävän tuntuisen kädessä. Keskiosastaan takakuori on täysin tasainen, joten puhelin makaa vakaasti pöydällä. Muotoilussa on selvästikin keskitytty käytännöllisyyteen näyttävyyden sijaan, mikä on hyvä ratkaisu. Takakuoren alaosaan on upotettu kiiltävä mi-logo, joka viittaa Xiaomin Mi-brändiin. Aivan alumiinikuoren alaosassa sijaitsee 132 pienestä reiästä muodostuva ritilä, jonka takana sijaitsee monokaiutin. Kaiuttimen äänenlaadussa ei ole valittamista – se soi kohtalaisen kovaa ja tuottaa keskitasoa paremman äänenlaadun. Kaiuttimen viereen muotoiltu pieni nysty pitää huolen siitä, että ääni pääsee virtaamaan ulos myös puhelimen ollessa selällään pöydällä.

xiaomiredminote3_8

Redmi Note 3:n fyysiset painikkeet ovat metallia ja ne ovat sijoitettuna laitteen oikeaan kylkeen. Painikkeiden tuntuma on hyvä, mutta sijainti voisi olla aavistuksen alempana. SIM-korttikelkka sijaitsee vasemman kyljen yläosassa ja se tarjoaa kaksi micro-SIM-korttipaikkaa. Olisi ollut positiivista, jos Xiaomi olisi sijoittanut toisen SIM-paikan tilalle vaihtoehtoisen muistikorttipaikan, kuten esimerkiksi Huawei on tehnyt monessa mallissaan.

Takakuoren yläosassa kameran alla sijaitsee kiiltäväreunainen sormenjälkitunnistin, joka on aavistuksen takakuoren pinnan alapuolella ja sen ansiosta helposti tunnistettavissa sormikopelolla. Valmistaja lupaa sormenjäljen tunnistusajaksi 0,3 sekuntia. Emme mitanneet todellista aikaa, mutta joka tapauksessa tunnistin toimii miellyttävän nopeasti ja varsin luotettavasti. Puhelimen näyttöä ei tarvitse herättää lukitusta avatessa, vaan sormen voi vain asettaa suoraan tunnistimelle. Käyttäjä voi myös tunnistimen avulla suojata salasanoja, sovelluksia sekä tiedostojärjestelmän kansioita.

Koska Redmi Note 3 perustuu unibody-rakenteeseen, ei takakuori ole käyttäjän aukaistavissa. Kuoren alla piileksii suurikokoinen 4000 mAh (15,4 Wh) Li-polymeeriakku, jolle on valmistajan mukaan tehty lisätilaa koloamalla takakuoren sisäpintaan pieni syvennys. Akku on kapasiteetiltaan yksi tämän kokoluokan suurimmista. Valmistaja lupaa yhdellä latauksella jopa 14 tuntia GPS-navigointia, 32 tuntia musiikkitoistoa kaiuttimen kautta, 60 tuntia musiikkitoistoa kuulokkeilla tai 264 tuntia 4G-valmiusaikaa.

Kamera

xiaomiredminote3_9

Redmi Note 3:n takakamera sijaitsee keskellä takakuoren yläosaa ja on hieman takakuoren pinnan alapuolella. Kamerasensorin tarkkuus on nykypäivänä tavanomainen 13 megapikseliä (4160 x 3120), mutta Xiaomi ei ole julkaissut tarkempaa tietoa sensorin valmistajasta tai koosta. Kameran parina on f2.2-aukkosuhteen objektiivi, jossa ei ole optista kuvanvakainta. Valmistaja mainostaa kameran käyttävän vaiheentunnistukseen (PDAF) perustuvaa automaattitarkennusta, jonka kehutaan toimivan jopa vain 0,1 sekunnissa. Hämärässä apuvaloa on tarjoamassa kaksivärinen LED-salama. Kamera kykenee myös 1080p-videokuvan tallennukseen 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella.

xiaomiredminote3_kamerasofta1 xiaomiredminote3_kamerasofta2

Redmi Note 3:n kamerasovellus on ottanut selvästi vaikutteita Applen suunnalta ja se on toiminnoiltaan hyvin pelkistetty. Käyttöliittymän toiminnot ovat keskitetty näkymän oikeaan reunaan ja tarjolla on painikkeet kuvan ottamiselle, videolle, otetuille kuville, kameran kääntämiselle, salamalle ja HDR-tilalle. Lisäksi oikeasta reunasta pystysuunnassa pyyhkäisemällä toisesta suunnasta löytyy kuvaustilavalikko ja toisesta kuvan päälle lisättävien filttereiden valikko. Kuvaustiloja on seitsemän ja totesimme niistä kaikki varsin yksinkertaisiksi. Manuaalitilaa voi hädin tuskin kutsua manuaaliksi, sillä se sisältää ainoastaan ISO-arvon ja valkotasapainon säädöt. Panoraamatilan ottamat kuvat ovat puolestaan tarkkuudeltaan onnettomia parin megapikselin suttuja.

xiaomiredminote3_kuva1s

xiaomiredminote3_kuva2s

xiaomiredminote3_kuva3s

xiaomiredminote3_kuva4s

Yllä on Xiaomi Redmi Note 3:lla otettuja muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Pikkukuvien alanurkassa on 250×200 pikselin rajaus täysikokoisesta kuvasta. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Kamerasovelluksen saa käynnistettyä kahdella tavalla – lukitusnäkymän alanurkan kuvakkeesta pyyhkäisemällä tai vaihtoehtoisesti sovelluskuvaketta painamalla. Kamerasovellus avautuu parisen sekuntia, joka jälkeen se on kuvausvalmis. Tarkennus toimii pääosin nopeasti, mutta ei kuitenkaan lähellekään valmistajan mainostamassa 0,1 sekunnissa. HDR-kuvan ottamisen jälkeen kamerasovellus miettii lyhyen hetken.

Hyvässä valaistuksessa Redmi Note 3:n kamera tekee pääosin perushyvää jälkeä. Kuvissa on kohtalaisen mukavasti terävyyttä ja yksityiskohtia. Värimaailma toistuu jonkin verran ylikorostuneena ja dynamiikka on keskimääräistä heikommalla tasolla. HDR-tila tekee riittävän luonnollista jälkeä ja pystyy parantamaan dynamiikkaa selvästi (mallikuva). Valon väheneminen näkyy valitettavasti kuvien laadussa nopeasti ja erityisesti yksityiskohdat sekä terävyys kärsivät rajusti. Kuten viimeisestä kuvasta saattaa nähdä, yksityiskohdat muuttuvat pehmeäksi mössöksi. Kuviin ilmestyy myös havaittavaa kohinaa, mutta se ei kuitenkaan muodostu häiritseväksi ongelmaksi.

Videokuva tallentuu matalahkolla noin 15 Mbit/s bittivirralla ja 128 kbit/s stereoäänellä. Kuvanlaatu on perushyvää tasoa.

Sisältö

  1. Esittely, pakkaus ja oheistarvikkeet
  2. Muotoilu, rakenne ja tekniset ominaisuudet & Kamera
  3. MIUI-käyttöliittymä, Suorituskyky ja akunkesto
  4. Loppuyhteenveto

Juha Kokkonen

Muropaketin uusimmat