UUSIMMAT

Toimittajan puheenvuoro: Onko taittuvanäyttöisillä puhelimilla ainekset nousta puhelinmaailman kirkkaimmiksi supertähdiksi?

01.03.2019 17:00 | Kai Taipale | 1

Vuotuinen Mobile World  Congress  2019 -messutapahtuma päättyi eilen. Tapahtuman tosiasialliseksi ykköstähdeksi voi nimetä 5G:n, mutta hyvänä kakkosena tuli taittuvanäyttöisten puhelimien esiinmarssi. Onko näissä uutuuslaitteissa kuitenkaan mitään järkeä? Muropaketti oli mukana ottamassa asiasta selvää.

Samsung yritti varastaa huomion omalle Galaxy Fold -laitteelleen esittelemällä sen juuri ennen MWC-tapahtumaa järjestetyssä Unpacked-tilaisuudessa. Samalla kuitenkin esiteltiin Samsungille rahantuojana, ainakin toistaiseksi, merkittävämpi Galaxy S10 –mallisto. Maailman suurimmalle puhelinvalmistajalla tämä edusti todellista tasapainoilun paikkaa – on näytettävä että ollaan kehityksen kärjessä, mutta samalla varmistettava huomio kalliille lippulaivamallille.

Tämän ansiosta Samsung Galaxy Fold tuntui muutaman päivän hyvin edistykselliseltä, erittäin mielenkiintoiselta ja ehkä haluttavaltakin. Tilanne lässähti kuitenkin heti MWC:n myötä. Valmistajalla ei tuntunut olevan mitään erityistä kiinnostusta esitellä mallia sen tarkemmin. Uusi ja puhelin oli nähtävissä vain vitriinissä, eikä siinäkään virrat päällä.

Puhelinvalmistajien kakkonen, Huawei, noudatti tässä kohdassa selkeämpää yhden kärjen taktiikkaa, ja onnistuikin nappaamaan huomion omalla Mate X -taittopuhelimellaan.

Kumpikaan malli ei suinkaan ole heti ostettavissa. Samsungin laitetta on toistaiseksi esitelty julkisesti vain julkaisutilaisuudessa isolla ruudulle. Lähituntumaa tai käyttökokemuksia siitä ei ole tarjolla. Luvattu toukokuun myyntiintuloajankohtakin tuntuu optimistiselta. Ei Huaweikaan omaa malliaan vielä erityisen julkisesti ole valmis esittelemään, sillä käyttökuntoisen laitteen demotilanteet pidettiin tiukasti suljettujen ovien takana. Sellaisen perusteella valmius voisi olla jo pidemmälle meneväänkin esittelyyn, niin valmiilta nämä valmistajan demolaitteet jo vaikuttavat.

Takahuonedemossa oli jopa yllättävää miten siististä näyttö taittuu, saranarakenteen kohdalla näytössä on sivusta havaittavissa ettei näyttö ole aivan tasainen. Edestä tämä ei kuitenkaan oikeastaan havaittavissa, puhumattakaan että olisi häiritsevää.

Huawei Mate X on erittäin hieno insinööritaidonnäyte. Paksuutta sillä ei ole kuin 11 milliä, siis noin 1,5 kertaa ohuen nykypuhelimen verran. Se saa Samsungin laitteen näyttämään ja kuulostamaan syntyessään yhtä sukupolvea vanhemmalta laitteelta.

Demomallin kamerat olivat toimintakunnossa, laite toisti videota ongelmitta ja sovellukset vaihtoivat perustilasta laajalla näytölle muitta mutkitta. Tämä antaa uskoa laitteen kehityksen olevan jo hyvin pitkällä.

Eivät Samsungin ja Huawein kaltaiset puhelinjätit olleet kuitenkaan tälläkään saralla ainoita, tai edes nopeimpia. Mikäli oma taittopuhelin pitää saada heti, sekin onnistuu.

Kiinalainen Royole FlexPai lupaa laitteen toimittaa oman laitteen heti tilauksesta. Jo CES-tapahtumassa nähtyä laitetta ei MWC:ssä saanut täysin vapaasti käyttää, sillä ohjelmistoa ei tällä kertaa haluttu demota.

Rakenteensa puolesta Royole FlexPai oli vähintään viimeistelemättömän oloinen. Näyttö kuitenkin taittuu, ja laite toimii. Ruutu on periaatteessa yhtä näyttävä kuin isojen valmistajien puhelimissa. Puhelimen yleisolemus on kuitenkin niin heikon oloinen, ettei tulisi mieleenkään maksaa siitä pyydettyä noin 1400 dollarin hintaa.

Tämä kolmikkokaan ei ollut ainoa, joka malleja halusi esitellä. Esimerkiksi TCL ja Energizer pitivät vitriineissään esillä omia toimimattomia mallejaan.

Taittopuhelimien kehitys on jo ollut nopeaa, ja tulee varmasti sellaisena jatkumaan. Mutta yhtä selvää on, että uutuuslaitteissa on vielä liuta omia sudenkuoppiaan. Lupaavasta ja hienosta rakenteesta huolimatta ei käyttökestävyydestä ole vielä mitään näyttöä. Huawein tapauksessa erityisesti taitettuna näytön keskikohta altistuu melkoiselle rasitukselle.

Iso näyttö on miellyttävä katsella, mutta sovelluksia ei luonnollisesti ole ehditty optimoimaan moniajoon. Ilmiö, joka vaivaa esimerkiksi lippulaivatablettien työpöytäviritelmiä.

Vaikka puhelimien näyttöjen koot ovat jatkuvasti kasvaneet, eivät läheskään kaikki ole valmiita tunkemaan taskuunsa edes Mate X:n kokoista möhkälettä, joka etäisesti tuo mieleen Nokian aikanaan valmistamat, siroimmat kommunikaattorit.

Pisteet silti Huawein tavasta kohentaa laitteen käsiteltävyyttä – avattuna toinen reuna muodostaa esimerkiksi monista Lenovon tableteista tutun, kahvamaisen paksunnoksen. Tämä tarjoaa todennäköisesti miellyttävän tartuntamahdollisuuden.

Ja sitten se itsestään selvin eli hinta. Samsungin ja Huawein pariin tuhanteen euroon ja ylikin nousevat hinnat karkottavat tehokkaasti suurimman osan ostajista. Jopa operaattorien tarjoama osamaksu tarkoittaisi kolmelle vuodelle jaettuna yli 60 euron kuukausimaksua.

Järki ei siis ole vielä mitenkään vahvasti taittuvanäyttöisten puhelimien puolella. Mutta sillä ei oikeastaan ole yhtään mitään väliä.

Taittuvanäyttöinen voi hienoimmillaan edustaa sitä mihin puhelimet ovat menossa. Huawei Mate X pistää sormet todella syyhyämään, laitteeseen haluaisi heti päästä tutustumaan. Se jos mikä on näinä huippulaitteiden kyllästäminä päivinä harvinaista. Mobiililaitteissa haluttavuus ja menestys ovat kulkeneet käsi kädessä, joten taittuvanäyttöisillä puhelimilla on ihan vain tällä perusteella täydet mahdollisuudet nousta mobiililaitemaailman seuraaviksi kiintotähdiksi.

Keskustelu

Voisiko Skye Borg kertoa yhden artikkelin verran myös kannastaan? ;)

Muropaketin uusimmat