UUSIMMAT

Tuomari kumosi Trumpin hallinnon päätöksen kieltää TikTokin lataaminen – ainakin toistaiseksi

28.09.2020 15:45 | Muropaketin toimitus

Yhdysvaltalainen tuomari kumosi väliaikaisesti presidentti Donald Trumpin hallinnon päätöksen estää TikTokin saatavuus Applen ja Googlen sovelluskaupoista. Kiellon olisi pitänyt astua voimaan sunnuntaina.

Tuomari Carl Nichols päätti kumota kiellon väliaikaisesti. Vakoilusta epäilty TikTok varoitti etukäteen, että jos kielto astuu voimaan, sovelluksesta tulisi käyttökelvoton Yhdysvalloissa. 12. marraskuuta on tulossa uusia rajoituksia, jotka johtaisivat niin ikään TikTokin käyttökelvottomuuteen, mutta niitä Nichols ei kumonnut.

TikTokin juristi John E. Hall kommentoi sunnuntaina, että TikTok-kielto on ”ennennäkemätön” ja ”irrationaalinen”. Hänen mielestään kiellon astumisessa voimaan ei ole järkeä, koska parhaillaan on menossa neuvotteluita, jotka tekevät kiellon tarpeettomaksi. Hänen mielestään kyseessä on ennemminkin rangaistus ja keino lyödä yritystä.

Hallin mainitsemat neuvottelut liittynevät TikTokin omistaman kiinalaisen ByteDancen sekä yhdysvaltalaisten Oraclen ja Walmartin väliseen sopimukseen, jossa 12,5 prosenttia uudesta TikTok Global yrityksestä siirtyy Oraclen haltuun ja 7,5 prosenttia Walmartin haltuun. Sopimus on vielä yhdysvaltalaisen ulkomaisia investointeja käsittelevän komitean tarkasteltavana ennen sen astumista voimaan.

TikTokin mielestä koko jutussa on ollut kyse ennemminkin Yhdysvaltain presidentinvaaleihin liittyvästä politiikasta kuin kansallisesta turvallisuudesta.

Muropaketin uusimmat