UUSIMMAT

Upouusi Qualcommin Snapdragon 888 -mobiilialusta on valmistettu 5 nm -prosessilla – Samalla saadaan loikka suorituskykyyn ja uusia VRS:n kaltaisia ominaisuuksia

02.12.2020 17:00 Muropaketin toimitus

Qualcommin Tech Summit Digital 2020 -tapahtuma on ehtinyt toiseen päivään. Samalla valmistajan uudesta Snapdragon 888 -mobiilialustasta on selvinnyt tarkempia tietoja.

Jo eilen selvisi Qualcommin uuden huippumobiilialustan nimen olevan Snapdragon 888. Valmistajan siirryttyä sen myötä viiden nanometrin valmistustekniikkaan, on myös nimi hypännyt kerralla pari pykälää eteenpäin.

Upouusi Snapdragon 888 -mobiilialusta on luonnollisesti 5G-valmis. Siinä käytetään kolmannen sukupolven 5G-modeemia, joka on mallimerkinnältään Snapdragon X60. Se tukee sekä alle 6 GHz- että mmWave-taajuuksia ja esimerkiksi kantoaaltojen yhdistämistä. Modeemin on nyt myös integroitu suoraan osaksi Snapdragon 888 -piiriä. Uuden modeemin enimmäislatausnopeus on 7,5 gigabittiä sekunnissa ja lähetysnopeus suurimmillaan kolme gigabittiä sekunnissa. Alustassa käytetty Fast Connect 6900 -järjestelmä mahdollistaa myös enintään 3,6 gigabitin WiFi 6 -nopeuden. Bluetoothin osalta tuetaan nyt kahden antennin käyttöä. Bluetoothista on tuettuna 5.2-versio, ja koodekkituki kattaa aptX:n.

Snapdragon 888 tulee nopeita yhteyksiä arvostavien lisäksi miellyttämään myös pelaajia. Snapdragon Elite Gaming -ominaisuuksiin kuuluu nimittäin yksi mielenkiintoinen ja merkittävä uudistus: ensimmäistä kertaa mobiililaitteissa on käytettävissä VRS (Variable Rate Shading). Tuki löytyy myös pelien HDR-laajasävytoistolle.

Snapdragon 888 -mobiilialustassa käytettävät Kryo 680 -suoritin koostuu tuttuun tapaan kahdeksasta ytimestä. Täysin uutta on kuitenkin siinä käytetty pääydin, joka on ensimmäinen kaupallinen suoritin, joka perustuu Arm Cortex-X1-prosessoriytimeen. Se yltää 2,84 gigahertsin kellotaajuuteen.

Pääytimen lisäksi käytössä on kolme Cortex-A78-ydintä, jotka toimivat enintään 2,4 gigahertsin kellotaajuudella sekä neljä Cortex-A55-ydintä (1,8 GHz). Pääytimellä on yksi megatavu L2-muistia, Cortex-A78-ytimillä 512 kilotavua kullakin ja Cortex-A55-ytimillä sitä on 128 kilotavua ydintä kohden.

Näiden myötä valmistaja kertoo saavuttaneensa jopa 25 prosenttia parannuksen suorituskyvyssä aiempaan versioon nähden. Suorituskyvyn osalta valmistaja korostaa sen kykyä suoriutua raskaasta kuormasta pitkienkin käyttöjaksojen ajan.

Snapdragon 888:ssa grafiikan kiihdyttämisestä vastaa uusittu Adreno 660, jonka lupaillaan tuovan jopa 35 prosentin suorituskykylisän, osittain juuri VRS-tuen myötä. Tämän lisäksi käyttöön on mahdollista ottaa päivittyvät näytönohjainajurit.

Qualcommin lupaus uuden Snapdragon 888:n kuvausominaisuuksista on sekin kova: ”Teemme mobiililaitteista ammattilaistason kameroita”. Tätä kirittimään on laskentatehoa ja datansiirtokykyä kehitetty edelleen. Uusimman Qualcomm Spectra 580 ISP -piirin myötä on mahdollista tallentaa kuvadataa jopa 2,7 gigapikseliä sekunnissa, mikä vastaa karkeasti 120 kappaletta 12 megapikselin tarkkuudella otettua kuvaa. Myös 4K HDR -videokuvaa voi kuvata kolmea yhtä aikaa. 4K-videota voi Snapdragon 888:n myötä kuvata myös 120 kuvan sekuntivauhdilla. HEIF-kuvatiedostot voi lisäksi kuvata 10-bittisinä. Dataa onkin uudessa mobiilialustassa käsittelemässä kaikkiaan kolme kuvasignaalinkäsittelypiiriä.

Merkittävää kehitystä on tapahtunut myös kuudenteen sukupolveen päivittyneessä AI-ytimessä, erityisesti siinä käytettävässä Hexagon 780-suorittimessa kerrotaan saavutetun huima hyppy suorituskyvyssä. AI-suorituskyvyn onkin nyt noussut 26 TOPSiin (Tera Operations Per Second). AI-toiminnoille on nyt myös varattu jopa 16-kertainen määrä muistia. Lisäksi teköalykäytön virrankulutusta on optimoitu merkittävästi, sillä valmistaja lupaa kolminkertaisen suorituskyvyn wattia kohden aiempaan verrattuna. Tekoäly on valjastettu käyttöön esimerkiksi kuvauskäyttöön, ääniapureille ja pelaamiseen.

Snapdragon 888 -mobiilialustaa tullaan näkemään ensi vuoden aikana useiden valmistajien puhelimissa. Ensimmäisiä uutta piiriä hyödyntäviä malleja odotellaan myyntiin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.