Uudella kestävään kehitykseen nojaavalla Fairphone 4 -5G-puhelimella on huiman pitkä takuu

30.09.2021 14:40 | Muropaketin toimitus

Fairphone julkisti uuden Fairphone 4 -puhelimensa. Modulaariseen rakenteeseen perustuvan 5G-älypuhelimen tekemisessä on panostettu vastuullisuuteen, mikä näkyy esimerkiksi raaka-aineiden hankintaketjuissa ja kierrätysmateriaalien käytössä.

Hollantilaisen puhelinvalmistajan Fairphone 4 on ensimmäinen modulaarinen 5G-älypuhelin. Fairphone 4 -puhelimelle myönnetään peräti viiden vuoden takuu (ei koske akkua), joten sille voi povata pitkää elinkaarta.

Tätä auttaa myös laitteen modulaarinen rakenne, jonka ansiosta rikkinäiset osat voi vaihtaa. Samaa tukee myös Fairphonen lupaus sekä varaosista modulaariselle rakenteelle että ohjelmistopäivityksistä vuoteen 2025 asti, mihin sisältyvät myös päivitykset Android 12- ja 13-versioihin. Fairphone kertoo kuitenkin pyrkivänsä tarjoamaan ohjelmistopäivityksiä aina vuoteen 2027 asti, mikä sisältää päivitykset myös tuleville Android 14- ja 15 -versioille. Aiempien Fairphone-mallien tapaan puhelimen voi korjata itse Fairphonen toimittamien varaosien ja ruuvimeisselin avulla, jolloin Fairphone 4 voi kestää pitempään.

”Meillä on aivan erilainen lähestymistapa älypuhelinten tuotantoon kuin muilla toimijoilla: Haluamme muuttaa perinteistä älypuhelinten valmistustapaa, kuten sitä, että ohuempi olisi aina parempi. Tällä kertaa tavoitteena on ollut valmistaa hyvä ja vastuullinen älypuhelin, joka on tulevaisuuden kannalta turvallinen valinta, helppo korjata itse ja suunniteltu kestämään ja helposti kierrätettäväksi. Haluamme torjua kertakäyttökulttuuria ja antaa kuluttajille mahdollisuuden käyttää Fairphone 4:ää pitkään”, toteaa Fairphonen hallintojohtaja Eva Gouwens.

Fairphone 4 toimitetaan joko 6 tai 8 gigatavun RAM-muistilla ja 128 tai 256 gigatavun tallennustilalla, ja esiasennettuna puhelimessa on Android 11 -käyttöjärjestelmä. Tehoista vastaa Qualcomm Snapdragon 750 5G -piirisarja. Fairphone 4:ssä on 6,3-tuumainen Full HD+ -tarkkuuden LCD-näyttö, joka on suojattu Corning Gorilla Glass 5:llä. Akun kapasiteetti on 3 906 milliampeerituntia. Akku latautuu 50 prosenttiin puolessa tunnissa ja on myös vaihdettavissa. Puhelimen kyljessä on sormenjälkilukija.

Fairphone 4:ssä on kaksi erillistä kameraa: 48 megapikselin pääkamera sekä 120 asteen kuvakulmaan yltävä 48 megapikselin laajakulmakamera. Molemmissa kamerayksiköissä käytetään automaattitarkennusta ja kuvanvakautusta. Etukamerassa on 25 megapikselin kenno.

Uutuus on ”jäteneutraali” älypuhelin, sillä Fairphone haluaa kompensoida valmistamansa älypuhelimet ja varaosat kierrättämällä elektroniikkajätettä jokaista myytyä Fairphone 4:ää vastaavan määrän. Fairphone on myös lisännyt reilusti hankittujen materiaalien määrää, ja niitä on nyt 14 erilaista. Tämä koskee muun muassa Fairtrade-sertifioitua kultaa, Aluminium Stewardship Initiativen (AS) kautta hankittua alumiinia, reilusti hankittua wolframia Ruandasta sekä kierrätettyä tinaa, harvinaisia maametalleja ja muovia. Lisäksi Fairphone 4:n mukana toimitetaan 100-prosenttisesti kierrätysmuovista valmistettu takakansi.

Fairphone 4:n ennakkotilaukset ovat jo alkaneet. Puhelimen suositushinta on 599 euroa (6 + 128 Gt, väri Grey) tai 669 euroa (8 + 256 Gt, väreinä Grey, Green ja Green Speckled).

Muropaketin uusimmat