UUSIMMAT

Uudenlaista tutkimuspuhelinta ei tarvitse ladata koskaan – nappaa käyttövirran ilmasta

17.09.2017 11:35 | Muropaketin toimitus

Yhdysvalloissa kehitellään puhelinta, jossa ei tarvita perinteistä latausliitäntää lainkaan. Sitä ei nimittäin varsinaisesti tarvitse ladata koskaan.

Washingtonin yliopistossa töitä paiskivan ryhmän tutkimus on saanut rahoitusta erilaisilta Yhdysvaltojen tieteentutkimusta tukevilta säätiöiltä peräti kaksi miljoonaa dollaria. Rahoilla keksijä Vamsi Talla on TechCrunchin mukaan onnistunut rakentamaan yksinkertaisen puhelimen hätätilanteissa käytettäväksi.

Käyttövirtansa puhelin nappaa auringonvalosta tai tukiaseman lähettämistä radioaalloista. Samoja radioaaltoja pitkin kulkevat tarvittaessa myös puhelut. Perinteisten äänipuheluiden lisäksi tutkijat kertovat onnistuneensa soittamaan sillä Skype-puheluita. Tekniikan tukeminen ei kehittäjien mukaan vaatisi suuria muutoksia nykyisiin tukiasemiin.

Sähköä laite kuluttaa vain 3 mikrowattia, noin 10 000 kertaa vähemmän kuin nykyiset älypuhelimet. Yhdelle piirikortille mahdutettu puhelin ei tällä hetkellä kelpaa muuhun kuin puheluiden soittamiseen, mutta tekniikan tulevaisuus näyttää huomattavasti monipuolisemmalta. Yksi mahdollisuus on istuttaa ominaisuus perinteisiin älypuhelimiin, jolloin niillä voisi soittaa hätäpuheluita, vaikka akku olisi tyystin lopussa. Toinen kehityssuunta on e-ink -näytön lisääminen laitteesee, jolloin mukaan voitaisiin ottaa perustason älypuhelinominaisuudet suoraan laitteeseen itseensä. Tämänhetkisen laitteen valmistuskulut ovat vain yhden dollarin verran, joten kyseisenkaltainen laite saattaisi tuoda älypuhelimet aivan uuden kohderyhmän ulottuville.