UUSIMMAT

Uudet S60-kosketusnäyttöpuhelimet vertailussa: Nokia N97 ja Samsung i8910 Omnia HD

31.07.2009 23:12 | Juha Kokkonen

Muropaketti tutustui markkinoiden kärkipäätä edustaneisiin kosketusnäytöllisiin älypuhelinuutuuksiin viime joulukuussa neljän puhelinmallin voimin. Tuolloin testissä olleista laitteista vain Nokia XpressMusic 5800 käytti Symbian S60 5th Edition -käyttöliittymää. Tuolloin 5800 XpressMusic esiintyi edukseen näytön hyvän kosketustuntuman, onnistuneiden multimediatoimintojen, yhtenäisen ja helpon käyttöliittymän sekä edullisen hintansa ansiosta.

Kuluneen kuun (heinäkuu) yhdeksäs päivä Nokian odotettu uusi huippumalli N97 saapui vihdoin myös Suomen markkinoille, ollen samalla Nokian toinen saataville tullut S60 5th Edition -puhelin. Vaikka S60:tä onkin käytetty pääosin Nokian puhelimissa, ei N97 ole kesän ainoa kosketusnäytöllinen S60-puhelinuutuus. Samsung toi nimittäin kesäkuun loppupuolella markkinoille Omnia HD i8910 -mallin, jossa käytetään edellisestä Omnia-mallista poiketen Nokian malleista tuttua S60 5th Edition -ohjelmistoalustaa. Tämä asettaakin Samsungin ja Nokian kosketusnäyttöuutuudet hyvinkin samanlaisiin lähtökuoppiin.

Tässä vertailutestissä tutustutaan Nokian pitkään odotettuun uuteen huippumalliin sekä tutkitaan minkälaisen lopputuloksen Samsung on saanut samoista raaka-aineista aikaan. Vertailussa tutkitaan puhelimien ominaisuuksia, fyysisiä piirteitä, käyttöliittymää sekä yleistä käytettävyyttä. Lopussa todetaan, onko Samsung onnistunut päihittämään Nokian sen omalla reviirillään.

Sisältö

  1. Uudet S60-kosketusnäyttöpuhelimet vertailussa: Nokia N97 ja Samsung i8910 Omnia HD
  2. Nokia N97
  3. Nokia N97 - Käyttöliittymä
  4. Samsung i8910 Omnia HD
  5. Samsung i8910 Omnia HD - Käyttöliittymä
  6. Valokuvausominaisuudet & käyttökokemuksia
  7. Loppusanat
Keskustelu

Itsekkin kävin tänään VK:ssa tuota HD:ta kokeilemassa ja…noh, suhteellisen karmea kapistus kyl. Sanoisin kyllä, että pisteet meni N97:n puolella kyllä mitä nyt tuolla kerkesin räpläämään. Jotenkin tuo HD tuntu harvinaisen epämukavalta käyttää.

N97:kaan verraten niin kyllähän tuo näyttö toimii paremmin, mutta siihen sitten jääkin. N97 jurpii eniten tuo kosketusnäyttö kun on tottunut iPhonen heti reagoivaan hipaisuun, kun taas tuossa on tulee sellainen tunne, että joutuu survomaan sormensa näyttöön, että se reagoi (tiedetään, johtuu koskestusnäyttätekniikasta).

Tosin eniten kyllä hämää kun Symbianin sanotaan taipuvan kosketusnäytöksi erittäin huonosti. Noh, eihän noilla tekniikoilla nyt softallisesti ole kait kauheaa eroa? (yhtä lailla input se on oli se kapa tai resistiivinen)

Eipä toi HD ainakaan mua vakuuttanut kun kävin sitä VK:ssa räpläämässä..

@65

Omituinen näkemys sulla. Lue tarkemmin kommentit, ennekuin leimaat Nokia faniksi ketään. Ei ole minullakaan tuntumaa Samsung luureihin, aina on ollut Nokia känny. Siksi ei, kun ne Samsung ja SonyEricsson huippu luurit ovat niin viileän (kylmän) näköisiä. Tässä jutussa oleva Samsung i8910 Omnia desing ei lämmitä minua yhtään. Tosin soisin N97:kin ripeyttä enemmän, jotta tuo nopeus ero ei olisi niin suuri Omniaan verrattuna. Täytyy taas sanoa se sama, että N95 ei ole jättänyt minua kylmäksi ja on tarjonnut koko rahan edestä vastinetta. Olen myös käytellyt vaimoni 5800 em kännyä ja odotin N97:n tästä jalostuvan, mutta niin ei käynyt. Toivottavasti Nokia ei tee samat virheet, kun aikoinaan Nokian renkaat, että määrä korvasi laadun? Vasta siinä vaiheessa heräsivät tajuamaan, kun viallisia renkaita alkoi tulla kasapäin tehtaalle takaisin, että oli paneuduttava laatuun. Tämä mua huolestuttaa.

Tuossa on hyvä esimerkki kahdesta erilaiselta luurista, mutta vaikka toisessa on qwerty ja toisessa ei, niin kyllä molempien pitäisi olla hiottuja. VARSINKIN lippulaivamalli.

En vaan voi käsittää, että mitä helvettiä se Nokia oikein puuhailee. Materiaalit ei anna mitään hyvää kuvaa high-end lippulaivamallista (kaikki ovat varmaan tuon huomanneet, että muovilta näyttää ja tuntuu…pahalta sellaiselta) ja sitten siihen kun lisätään tuo linssin naarmuuntuminen, joka on taas ihan puhtaasti suunnitteluvika…SITTEN kun siihen ynnätään, että Samsung käyttää Symbiania paremmin, niin mitä hemmettiä?

Materiaalivalinta, halvan tuntuista ja kuitenkin metallia on muissa malleissa?
Suunnitteluvirheitä, ikään kuin Nokia ei olisi ikinä tehnyt puhelimia?
Softapuolella kilpailija vetää ohi, SAMALLA SOFTALLA?!

Itse pidin vielä Nokiaa vuosi sitten altavastaajana PELKÄSTÄÄN softapuolella (symbian ja siitä kiteytynyt käytettävyyshelvetti), mutta nyt tuntuu jotenkin koko homma leviävän. Mitä on tapahtunut?

@65
Fani tai ei niin vastaavat hyvät ja perustellut mielipiteet on aina plussaa… Loppujen lopuksi kait jokainen voidaan leimata jonkun faniksi…

Itse olen molempia hieman räpeltänyt, Nokiaa enemmän tosin… Samsung tuntui kyllä kädessä laadukkaammalta ja näyttö sekä sen koskettelu oli tosi nopeeta. Jos sampassa olis qwerty näppis myös niin homma olis aika selvä. Nyt se on vaikeempi päätös itselle… Jos samppaa miettii niin sit taas iiiLuurikin tulee jo listalle aika helposti…

@65
Logiikkasi on suorastaan voittamaton. Jos esittää vastakkaisen kannan arvosteluun jonka nostattamista kritiikeistä ei ole samaa mieltä niin täytyy tietenkin olla ”fani”. Ei muuten ole mitenkään mahdollista että arvostelijan esittämät subjektiiviset pointit eivät ehkä pädekkään sataprosenttisesti väestöön.

@64
Nokia fani?

Anyway nokia ei ole huono kuten ollaan monesti todettu, mutta se viimeistely välillä ontuu pahasti.

En voi kyllä itse ainakaan mitenkään yhtyä arvostelijan mielipiteisiin. Subjektiivisiahan nämä nyt tietysti aina ovat, mutta esim. arvostelussa olleista esimerkkikuvista, mielestäni samsung veti kyllä selkeästi heikomman korren jokaisen yhteydessä. Jokainen samsungin kuva oli pahasti ylivalottunut nokialaiseen verrattuna ja vaikka N97, kuvissa värit ehkä korostuvatkin, on pieni värivirhe erittäin helppo korjata kuvankäsittelyohjelmalla, kun taas ylivalotukselle ei pysty käytännössä mitään järkevää tekemään ilman kunnon ohjelmia ja osaamista kuva-alueen epätasaisuuden takia.
Olen myös käytössä ollut erittäin tyytyväinen. Oma malli on tietenkin musta, joten ulkoasu on täysin eri fiiliksellä kuin valkoisessa. En itse ainakaan huomaa ulkoasussa mitään ”halpaa” tuntumaa ja takakannen musta mattamuovi korostaa hyvin puhelimen ulkonäön yksinkertaisuutta. Molempikätisenä en voi myöskään valittaa lukituskytkimen paikasta, sillä se sattuu juuri vasemman peukalon alle :) Tosin koko lukituskytkimen paikan maininta oli muutenkin mielestäni hiukan turhaa, sillä itsellä ainakin se on 50/50 kummin päin puhelin taskusta tulee ulos tai tulee pöydältä nostettua käteen, eli kytkin on joka tapauksessa puolet ajasta väärällä puolella. Myös näppäimistön tuntumaan olen ollut tyytyväinen ja kirjoitusnopeus, varsinkin ilman skandeja lähentelee hyvinkin työpöytäkirjoittamista. En pidä muutenkaan kosketusnäyttökirjoittamisesta, feedbackin puutteen, sekä virtuaalinäppäimistön tilanviennin vuoksi, joten jo se että puhelimessa edes on QWERTY näppäimistö, kun se lähes kaikilta kilpailijoilta puuttuu kallistaa vaakaa raskaasti nokian puolelle ainakin minulla. Näytön kulmakin on ollut joka tilanteessa juuri sopiva. Hiiren herkkyys olisi voinut olla ehkä hiukan suurempi, sillä nyt verkkoa selatessa saa kursorin liikkumista odotella välillä pitkäänkin.
Ainut suurempi miinus tulee Nokian käsittämättömästä prosessorivalinnasta, joka tekee puhelimesta välillä hitaan vastaamaan, mutta ominaisuudet, käyttömukavuus ja tätä silmällä pitäen viritetty käyttöliittymä korvaavat kyllä senkin tarpeeksi hyvin.
Siinä hiukan eroava mielipide. Omniasta ei sinällään ole käyttökokemuksia, mitä nyt hiukan puhelinliikkeessä räpelsin ja nokialainen ainakin istui itselle paremmin käteen.

Noista valokuvista sen verran, että sitä värikylläisyyttä ym. voi kännykässäki säätää ennen kuvausta ja tallentaa. Ainaki omassa n95 8gb:ssä.

@2,
Ikävää todeta mutta N95:n vastustaja oli samsung G800 malli. No itse asiaan, olen vertaillut juuri työpuhelimia joita firmassa on aika sekalaiseti juuri nokiota, löytyy E61, E51, N80, N95, E90 etc malleja, niin oikeastaan vain tuo E90 on tyydyttävä malli. Itsellä on juuri N95 työ ja omana G800 ja otan mieluummin G800 mallin vaikka siitä puuttuu wlan ominaisuus. Itse puhelin on selvästi laadukkaampi kuin esim N95.

No uutiseen, itse olen kokeillut N97 ja kokemukset ovat aika ristiriitaiset, muovinen räpellys milestäni mutta taas ne ominaisuudet oavt kohtalaiset, omniaa en ole kokeillut vielä mutta apple iphone 3G versiota joka on mielestäni joka suhteessa parempi kuin N97, tosin apple rupeaa olemaan ”vanhahtava” malli nythän apple:ä tulee iphone 3GS-malli joka taitaa olla aika viimeistelty.

Murolaiset kokeilkaahan SE:n huippumalli C907, Samsung juuri tämä omnia, N97 ja uusin apple 3GS testiin, olisi kiva nähdä ”kuka on kuka” ja miten.

Semi OT, mutta mulla vaihtu viikon käytön jälkeen N97 -> 3Gs :(

Taitaa Nokian maaninen kustannusjahti tuottaa ”tulosta”. Eihän sitä firmaa ole enää vuosiin kiinnostanu mikään muu kuin maksimaalinen voitto ja maksimaaliset osarit. Vieköön Nokia vaan loputkin suunnittelutoiminnot Intiaan, Kiinaan ja Itä-Eurooppaan, niin voi viimeinen sammuttaa valot.

Samsung ja LG pärjää, koska vehkeet suunnitellaan suurimmaksi osaksi kotimaassa Etelä-Koreassa motivoituneella ja osaavalla porukalla. Siellä kuulemma tehdään oikeasti töitä, eikä koko työaika kulu omaa pallia suojellessa.

Eisitte ainuttakaan kuvaa luureista virrat päällä. ainaskin tässä wanhassa samsungissa (n3v vanha u700) on nuo luukut pysyneet kiinni, mikäli ovat tuossa samallailla kumi tatin päässä. Niin ja eipä niiden kuvien kontrastista tai valoisuudesta kauheesti kannata söheltää kun ne säädöt niihin kuitenkin löytynee tai säätää koneella, nokialainen taitaa ottaa vähän tarkempia.

Olisi ollut kiva nähdä miten se kosketusnäytön qwerty syö tilaa vaaka ja pystykäytössä.

Pitäiskö oikeasti harkita samsungia seuraavaksi puhelimeksi. Sen verran mielenkiintoiselta vaikuttaa. Mites samsung mahtaa hoitaa kiina, japani tai korea merkit? Näkyykö ne esim selaimen kanssa? Ja jos tuo elektroninen wsoy englanti suomi sanakirja toimii siinä, niin vielä parempi?

Tuloshan on oli jo ennakkoon täysin selvä. Omniaan käy monet s60 ohjelmat, monet 5800 luurin ohjelmat sekä Ovi kaupan ohjelmat.. ja lisää tulee.
Ei ne kuvat huonoja ole, artikkelin tekijä ei ehkä ollut aivan perillä luurin kuvausominaisuuksista (en lukaissut vielä koko artikkelia), mutta netistä löytää lisää materiaalia.

Jos omnian kuvia haluaa katsoa, niin tuolta esimakua:
http://www.flickr.com/search/?q=i8910&w=all&s=int
http://samsungi8910omnia.com/forum/omnia-hd-user-photos-and-video/photos-with-my-omnia-hd-)/
ja tuolta makroja:
http://samsungi8910omnia.com/forum/omnia-hd-user-photos-and-video/post-your-macro-shots-heregtgtgt/

Samsungin softassa on vielä paljon bugeja, mistä osa korjaantuu jo muualla julkaistulla päivityksellä. Aika vähän on kyseiselle luurille tehtyjä ohjelmistoja, mutta niitäkin alkaa pikkuhiljaa tulemaan. Ja ensimmäinen HD pelikin näkee jossakin vaiheessa päivänvalon: Kroll HD
http://www.pocketgamer.co.uk/r/Mobile/Kroll+HD/out_there.asp?c=11673
Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=elQtHbB-IbA

Täytyy lukaista artikkeli paremmalla ajalla. Tuohon testiin kun saisi vielä iPhonen 3gs:n.

Nokiasta tulee mieleen, että siinäpä oiva lelu jollekki speksipervolle. Itseäni vaan ei speksit kiinnosta hevon vittua jos noin kallis luuri on tuntumaltaan muovinen ja sekin muovi kulahtaa vuodessa todella rumaksi (á la N95). Kovaa vauhtai failtowniin, en käsitä miten se voi olla niin vaikeaa…

Ja turhan paljon toistoa kuinka ”tässä hintaluokassa” sitä ja tätä. Vois vaan sanoa aluksi, että jos hinta kiinnostaa nii sulla ei ole varaa ja sen johdosta myös tartutaan asioihin enemmän. Muuten hyvä.

@49 Milläs tapaa se on Nokian vika jos sinä välttämättä haluat käyttää keskeneräistä softaversiota sen vakaan version sijaan (Siis se beta todellakin tarkoittaa keskeneräistä softaa ihan vaan tiedoksi.) Ja eipä se liene Saunalahden typerät laskutuskäytännötkään puhelimen vika. :P

Näytä kaikki kommentit

Maemo/SF luureja odotellessa, siihen asti 5800xm riittää mainiosti. Paras puhelin hinta-/laatusuhteelta.

Nokia on täyttä paskaa. Olen omistanut vaikka kuinka monta nokiaa mutta vaikka monta hienoa ominaisuutta niin ne aina onnistuu tyrimään, huonolla toteutuksella ja todella bugisella softalla. 5800 xpressmusic oli viimein tikki. Asensin maps 3.0 betan ja Map loaderin asensin muistikortille kartat jonne menin. Ku olin asentanut osa kartoista oli poissa, silti se vei sen tilan. Asensin sit koko Euroopan ja sit näytti olevan kunnossa. No enivei, Isommat ongelmat alkoivat tästä.

Ulkomailla pari päivää ja ostettuaan lisenssin Rigan kohdassa ilmaislisenssin päätettyä huomasin seuraavana päivänä ettei se löydä katuja offline tilassa. No koska data on kallista ja en muutenkaan luottanu nokiaan oli tomtom mukana. Onneksi sentään nokian paikat toimi ja pystyin navigoimaan Kaunakseen. Mutta siellä se sit tyssäs 95% asennetuista kartoista oli kadonnut. Tosin ei muisikortista koska sielä oli saman verran tilaa. Kiitos Nokialle. Ja kun vielä A-GPS oli päällä niin kotiin tuli 350e lasku Saunalahdelta koska jokainen yhteys maksaa 0.7e ja kun nokia maps on ei nettitilassa niin silti se ottaa yhteyttä vähän välii. Dataa tuli tuskin 2megaa enemmän siirrettyä joten Saunalahden mainostama mega/1,5e olikin mega/175e.

En enää osta nokiaa niin kauan kun sen käyttöliittymää ja helpoisuutta ja nopeutta kehutaan ja on vielä ylivoimainen muihin kännyköihin.

Ei se tietenkään Suomessa ole yllätys, mutta en ymmärrä joidenkien kommentteja. Korhonen teki myös edellisenkin artikkelin, jossa hän valitsi Nokia 5800 XM:n voittajaksi HTC, Samsung ja SE:n puhelimiin verrattuna. Nyt kun hän ei valitse Nokialaista voittajaksi, niin hänellä on huono asenne Nokiaa kohtaan?
Olen itsekkin testannut kumpaakin vierekkäin ja valitsin itsekkin itsekkin Samsungin voittajaksi näistä kahdesta.

Hyvä ja kattava artikkeli jälleen. Aika pettymys toi N97. Tuo ns. etusivun muokkaus juttu saisi tulla jonkun päivityksen yhteydessä myös 5800 XpressMusiciin.

Jos nyt katson näin peruskäyttäjän näkökulmasta, niin kyllä N97 kuvat vaikuttavat paljon paremmilta. Toki väriä ehkä hitusen liikaa, mutta Omnian kuvat haaleita ja suttuisia. Mielummin nokialaisen kuvia katselen, siinä taas nähdään mitä 3 lisä megapikseliä tekee, ei mitään. Ja hienosti paistaa läpi kirjoittajan asenne Nokiaa kohtaan. On tuo Omniakin ihan ok, eikä N97 mikään huippu ole, mutta kyllä se sampan pesee omasta mielestä monellakin tasolla.

Mun mielestä toi omnia HD on tajuttoman ruma verrattuna N97 se riittää jo pelkästään mun syyksi valita N97

Nuo kamerat on kyllä molemmat eri ääripäistä, Nokialla saa teräviä kuvia, mutta värit aivan liian räikeät. Sampan kamera antaa suttusia kuvia ja värit hieman haaleat. Kyllä se 100€ peruskamera nämä pesee.

Vaikka noksun kuvissa tuntuu olevan kontrastia vähän liikaa niin on se ainakin omaan silmään parempi vaihtoehto (tässä luokassa, oikeat kamerat sitten erikseen..) kuin sampan hailakat versiot, varsinkin jostain puhelimen näytöltä katsoessa.

Plussaa sentään siitä että arvostelussa tuotiin selkeästi esille kumpi on testaajan mielestä parempi vaihtoehto. Muron arvosteluissa ainakin taannoin oli tavaramerkkinä lopputoteamus ”molemmissa on hyvät puolensa ja selkeää voittajaa on vaikea sanoa”. Aina on huonompi ja parempi, pianotukset voi vaihdella eri henkilöillä mutta jos asioita ei pystytä pistään järjestykseen niin parempi olla tekemättä koko arvostelua.

N97:n kuvien värimaailma on melkein yhtä mielenkiintoinen kun omassa E71:ssä.

Samsungilla saa parempia kuvia. Mutta niihin joutuu koneella jälkikäteen lisäämääön hieman kontrastia, tämä ei ainakaan itseäni haittaa, teen sitä jo N95:n kanssa.

Näyttää N97 tuottavan parempia still kuvia kun tuo HD Omnia.

Itse olen jo odotellut tätä hetkeä kun Nokiaa hakataan ns. sen omilla luureilla. Useasti ollut sitä mieltä, että Nokia itsessään mokailee enemmän kuin mitä tekniikka selittää (tässäkin huomataan, että Samsung sai symbianista enemmän irti).

They need better people.

kappas, suomi herää pikkuhiljaa siihen että ehkä se noksu ei se maailman paras merkki olekaan.

No Samsungissa on huomattavasti tehokkaampi prossu (siksi se HD-kuvaus on mahdollista) ja itselleni vielä tärkeämpää: HSUPA. Pingit saa sillä 40-60ms, HSDPA:lla about 150ms.

Ihme kyllä, Nokia ei käytä ARM:in tehokkainta prossua kuningasmallissaan, eikä myöskään HSUPA-piiriä, vaikka muuhun tämän kesän uutuuspuhelimeen se on jo laitettu: http://www.nokia.fi/tuotteet/kaikki-puhelimet/nokia-5630-xpressmusic/tarkka-tuoteseloste

Aika paljon jää puuttumaan, jotka korjataan sitten joskus N97 v2:dessa

kiitos arvostelusta! itellä 5800 ja käynyt ”hiplailemassa” n97 ja omniaa kaupoissa ja todellakin sampan puolelle pää kääntynyt.. alotusnäyttö mm. tehty huomattavasti paljon näppärämmin ja nopeammaksi kuin ysiseiskassa, toivottavasti syyskuussa nokian tapahtumassa nokia julkaisee jotain mitä muilla vielä ei ole, muuten pahasti jäämässä jälkeen. 5800 tosin en aio luopua, hinta-laatu suhde kohdallaan, mainio kakkospuhelimeksi.

Höh, ite omistan 5800XMn ja oon ollu ihan tyytyväinen, tuli sitä räplättyäki kaupassa tuntitolkulla ennenku ostin. Varmistin että kosketusnäyttö, kirjottaminen, selaaminen ja youtube toimii ja yllätyin kyllä positiivisesti verrattuna siihen mitä olin netistä lukenu haukkuja.

Pakko sanoa näistä sen verran että Omniankin looksit pesee kyllä N97n ja nokian muutki viimeaikaiset designit, eipä sen enempää tiedä arvostella.

Viikon nyt käyttänyn omnia hd:tä, ennen oli N93.
Helppo käyttää ja toimii niinkuin pitää.
Hyvä puhelin ja kamera samassa paketissa, ei tarvitse ostaa molempia erikseen :P

Kävin viime viikolla kaupassa testaamassa n97 selaimen. Haluan jonkinlaisen nettipuhelimen. Ostamatta jää niin nokia kun omnia. Meinaan vaan että mitä järkeä on ostaa kallis puhelin jos siihen ensitöikseen joutuu laittamaan operan. Omniaa saatan vielä harkita, muut herkut on siinä aika kivat.

17.

Mitä hittoa höpiset? N95 fail? N95 on myyty yli 15miljoonaa kappaletta ei se kovin ”fail” voi olla…

Tähän testiin olisi kaivannut mukaan myös ripauksen hieman toisenlaista verta, eli HTC:n leiristä malli Touch Pro 2 :).

Ja kuulsi kyllä läpi Nokia-vastainen asenne arvostelijalla. Kumma fanittaa jotain Korealaista luuria Suomalaisen sijaan.

Jos multa kysytään niin kyllä mä mielummin katselisin noita n97:lla otettuja valokuvia. Samsungin kuvat on törkeen haileat ja kontrasti nähtävästi huonompi.

Kivasti tuon N97 hinta pudonnut kotomaamme ulkopuolella.
437 euroa jo saa heti käteen ja eivät ole lukittuja.
Vielä täällä yritetään 600 pyytää.

5800 XPM vaihtui N97:n ja olen tyytyväinen.
Pari päivitystä vielä N97:n ja se on aika hyvä.
N97:n kamera on vähän pettymys vaikkakin parempi ku 5800:ssa. Fyysinen näppis on must ja ääkköset oppii nopeesti tollakin päppiksellä. Vielä ku sais diväxät jollain ohjelmalla pyöriin.

Loistava artikkeli ja Samsung HD meni jopa harkintaan. Omistin Nokia 5800 Xpress Musicin, mutta joka oli kaikilta osiltaan minulle suuri pettymys. Samsung näyttää kuitenkin tehneen samalla käyttöjärjestelmällä asiat oikein ja lisännyt kunnon kameran ja kapasitiivisen kosketuksenkin. DivX tukikin on mukana. Ainut mikä jäi arveluttamaan on Nokian selain ja ainakaan 5800 XM:ssä Opera ei toiminut edes hyvin. Vielä kun Samsung olisi lisännyt enemmän omia ohjelmistojaan luuriinsa, niin se olisi vakuuttanut ostopäätöksen. Esim. Nokian kalenterin synttärimerkinnät..

Lukaisenpas vielä Matkapuhelinfoorumin threadin ennen kuin ryntään kauppaan hakemaan Sampan HD:n.

Arvostelijan asenne oli odotettavissa, mutta tästä se nyt vähintään paistaa läpi:

”N97:n takakuori on kovaa muovia, eikä suoraan sanottuna kovin sopiva tämän luokan puhelimeen. Ei voi kuin ihmetellä, miten Nokia on päätynyt käyttämään kyseisiä kuorimateriaaleja mallistonsa huippulaitteessa.”

”i8910:n takakuori on kokonaan kiiltäväpintaista mustaa muovia ja sen yläosaan on sijoitettu kiiltävän renkaan sisällä sijaitseva kameralinssi”

, eli Nokian muovinen takakuori oli todella surkea ilmestys, mutta Sampan muovinen takakuori ei? Muutenkaan ei voi kuin ihmetellä ketä kiinnostaa onko takakuori muovia vai kultaa, jos se vain kestää ja tuntuu tukevalta.

Omistan 5800xm:n ja se on pettymys: surkea selain, surkea kosketusnäyttö ja surkea käyttölogiikka. Ei näin Nokia.

Kuka muka käyttää puhelinta rukkaset kädessä? Käyttääkö stylusta muut kuin pari friikkiä? En usko Nokian selityksiä, kapasitiivistä näyttöä ei tule Nokialaisiin yksinkertaisesti koska se on kalliimpi. Harmi vaan, että juuri kapasitiivinen kosketusnäyttö antaa sen käyttökokemuksen, jota itsekin hain kosketusnäyttöpuhelimesta. Apple ja Samsung ovat tämän tajunneet, Nokia muistelee vielä menneitä menestystarinoitaan ja ajautuu yhä pahemmin sivuraiteille.

Noo siskonpoika kiittää, kun saa ilmaiseksi youtube-päätteen.

Ei omena kauas puusta putoa näköjään, N95 oli täysi fail, ja nyt N97 vaikuttaa seuraavan perässä. Mikä on kun ei ”huippumalleja” saada kuntoon? Middle-endissä tuntuu kuitenki menevän ihan hyvin(E51 jne), joten on siellä vielä jotain tietotaitoa ehkä jäljellä.

Mites 3rd-party-softien tuki joka on kuiten sympparin parhaita puolia on tuossa samsungissa, olettaisin että toimii heittämällä, ja teematkin varmaan? Pystyykö samsungia tökkimään jollain tikulla jos tekee mieli, vai pitääkö olla aina rasvanäppejä tunkemassa siihen?

E97’ssa EI ääkkösiä näppiksellä – mikä kertoo riittävästi E97’sta ja saa homehtua meidän lafkamme puolesta myyjän hyllyyn. E90’ssä on toimiva näppis joka hoitaa homman ääkkösillä edelleen kiitettävästi. Jos Nokia haluaa ehdoin tahdoin päästä eroon bisnes-asiakkaistaan, niin ovat keksineet oivan keinon…

Kyllä näppis olisi pitänyt ottaa huomioon artikkelissa, koska liittyy hyvin vahvasti käyttöliittymään!

N-sarja onkin täynnä lelupuhelimia, kunnon puhelimet löytyy e-sarjasta.

N810+Omnian rauta = Eipä tarvitse päivittää muutaman vuoteen, ja softatukea löytyy vaikka kuinka paljon.. Ja tarpeen tullen voi itse pyöräyttää haluamastaan linux-ohjelmasta ARM-käännöksen.
Harmi ettei Nokia ole samoilla linjoilla :( Muuten nuo tabletit olis täydellisiä, mutta vääntö ei ihan riitä edes youtube-videoiden sulavaan pyörittämiseen.

Hyvä artikkeli ja totta kai ne asiat pitää sanoa niinkuin ne ovat eikä katsoa pelkästään sinivalkoisten lasien läpi – rehellisyydestä iso plussa :D

Joops, itelläkin tuo 5800xm, ja tilauksessa n97. Nyt rupesi vituttamaan, harkitsin samsungiakin, vaan ei niin ei. Noh, täytyy myydä nysiseiska sit poikkeen ja hommaa samsungi. vieläkun samsungissa olisi FM lähetin…

Samsung on tehnyt kilpailijan iPhonelle ja Nokia on tehnyt Nokiat. Kiitän arvostelijaa reilusta arvostelusta. Nokia ei selvästikään lahjo teitä tarpeeksi tai sitten kerrankin on uskallettu sanoa asiat kuin ne on.

Kiitos nopeasta korjauksesta. :) hyvä artikkeli pitkästä aikaa

Eipäs nyt verrata E ja N sarjaa keskenään, aivan erilaisia ja eri käyttötarkoituksen puhelimia.
Ja onhan noita muitakin metallirunkoisia, mettei ei yhtään sellaista N sarjassa.

E71 olikin jo poikkeus välissä, siinä on sentään metallirunko. N97:n saranarakenteen takia on mahdollisesti tehty hyppäys takaisin muoviin.

Kaksi ominaisuutta, joita todella tarvitsen: toinen on näppäimistö ja toinen on tv-ulostulo. Ekaa tarvitaan viestittelyyn ja toista ”hotellikuolemaan”. Ilman ei tuu toimeen.

vähä o menny kyl leluiks nokiat. itellä vanha samsungi u600 ja toimii ku junanvessa jo toista vuotta. ottanu osumaa ja näytön pleksissäki särö mut ei haittaa menoo. maahan pudotessakaan ei takakuoret ja akut lentele niinku nokialaisis. Samsung kyl tekee iha jees kamaa omasta mielestä.

…tai sitten Nokian laatu on ollut samalla tasolla vuosia ja muilla kehitys on mennyt reilusti eteenpäin.

Nokia alkanut tehdä huonompilaatuisia puhelimia viime aikoina… Kyllä ainakin vielä N95 aikoihin ei ollut muilla valmistajilla mitään vastaavaa.

Aika lelumaisen kuvan on nokiasta saanut, itse omistan 5800 expressin ja jää viimeiseksi Nokiaksi itsellä.

Muropaketin uusimmat