Uusimmat

Valokuvausominaisuudet & käyttökokemuksia

31.07.2009 23:12 Juha Kokkonen

 

Valokuvausominaisuudet

Vaikka kännyköiden kameraominaisuudet ovatkin kehittyneet jatkuvasti, eivät monet vieläkään kelpuuta kännykkäkameraa varteenotettavaksi kuvausvälineeksi. Kuvakennoihin on tiivistetty paljon pikseleitä pieneen tilaan ja tilanne ei ainakaan parane megapikselien lisääntyessä. Lisäksi optiikka on varsin pienikokoista, joten lopputuloksessa ei voi välttyä kohinalta ja muilta tekniikan rajoitusten aiheuttamilta ongelmilta. Kuvien kelvollisuus on kuitenkin käyttäjän silmästä kiinni, joten siitä syystä unohdimme testipuhelimien kameroiden tekniset lukuarvot ja otimme lukijoiden vertailtavaksi muutamia mallikuvia suomalaisen kesäpäivän innoittamana. Molemmilla puhelimilla kuvat otettiin maksimikoossa ja maksimilaadulla. Kuvat avautuvat alkuperäiskokoonsa klikkaamalla. Kuvaparien kuvista ylemmät ovat peräisin N97:stä ja alemmat Omnia HD:sta.

Ensimmäisessä kuvassa kuvattiin kerrostalon pihapiirimaisemaa, jossa haastavimmaksi elementiksi osoittautui kesäillan taivas, joka paloikin molemmilla laitteilla pahasti puhki. Kuvanlaadullisesti Samsung veti pidemmän korren jo pelkästään siitä syystä, että N97:n kuvan värimaailma jäi voimakkaan sinertäväksi.

Toisen kuvan ottohetkellä tutustuttiin läheiseen leikkikenttään ja sen punaiseen liukumäkeen. Omnian kuva jäi kaksikon kuvista pehmeämmäksi, mutta Nokian kuvassa pistää silmään huomattava värikorostus.

Kolmannessa mallikuvassa puhelimet kytkettiin lähikuvatilaan ja kamerat kohdistettiin pihakuusen käpyihin. Nokian kuvassa värimaailma näyttää jälleen ylikorostuneelta, kun taasen Samsungin kuva jää jopa turhan hailakaksi.

Käyttökokemuksia

Ensimetrit Nokia N97:n kanssa eivät olleet missään muodossa ruusuisia, vaan testaajalta meinasi palaa totaalisesti hermot laitteen kanssa. Yhden illan aikana tapahtuneen useamman tunnin säätämisen, uudelleenkäynnistyksien ja uusimman ohjelmistoversion päivittämisen jälkeen puhelin alkoi hiljalleen toimia käyttäjän käskyjen mukaan. Ennen sitä irtosi kuitenkin tukku hiuksia ja ilma oli sakeanaan ärräpäitä. Suurimmat ongelmat esiintyivät verkkoyhteyksien hallinnan kanssa – vaikka tarjolla oli puhelimeen asetettu WLAN-verkko, pyrki laite väkisin 3G:n kautta verkkoyhteyteen. Yhteyksien priorisointiasetuksilla ei tuntunut olevan merkitystä ja puhelin kytki itsensä irti WLAN-verkosta omia aikojaan. Erityisesti ongelmat esiintyivät koti-ruudun widget-sovellusten kanssa, joita puhelin ei suostunut aluksi lainkaan päivittämään WLAN-verkon kautta.

Kun lukuisista alkuongelmista päästiin eroon, päästiin keskittymään itse puhelimeen tutustumiseen. Kooltaan, painoltaan ja muodoltaan N97 sopii hyvin keskivertokäteen. Kookas kosketusnäyttö on väreiltään kirkas ja eloisa, eikä kuvanlaadussa ole muutenkaan valittamisen sijaa. Näytön tunnistustekniikka on resistiivinen, eli se tunnistaa kosketuksen paineen avulla ja täten myös stylus-kynän käyttö onnistuu. Näytön kosketustuntuma on melko vastaava, kuin 5800 XpressMusicissa, eli kelvollinen, mutta Samsung Omnia HD:n kapasitiivisen kosketusnäytön rinnalla sen toiminta tuntuu hieman kömpelöltä. Onneksi N97:n käyttäjällä on apunaan fyysinen näppäimistö, joka vähentää näytön hipelöinnin tarvetta ainakin kirjoittamisen yhteydessä. Valitettavasti näppäimistön tuntumassa olisi vielä parannettavan varaa, sillä näppäinten keskinäisessä tuntumassa esiintyi ainakin testipuhelimessa suurehkoja eroja ja jotkut olivat hyvinkin tunnottomia. Lisäksi skandinäppäinten puutteesta pitää ehdottomasti antaa noottia.

N97:n S60-käyttöjärjestelmä ei tarjoa pääpiirteissään mitään uutta ja yllättävää, sillä se on pitkälti tuttu 5800 XpressMusicista. Jos puhelinta ei rasiteta lukuisilla samanaikaisilla sovelluksilla, toimii käyttöjärjestelmä ripeästi ja sujuvasti. Pieniä bugeja ja ongelmia tuntuu kuitenkin löytyvän ympäri ohjelmistoa ja keskustelufoorumeilla käyttäjillä tuntuukin olevan N97:stä paljon (eikä pelkästään hyvää) sanottavaa. Testilaite onnistui kaatumaan tai jumiutumaan muutaman viikon jaksolla pariin kertaan. Nokia on parantanut puhelimiensa ylläpitotoimintoja ja N97 kykeneekin toimimaan hyvinkin itsenäisesti. Ohjelmien päivitysten lataaminen onnistuu suoraan puhelimesta käsin ja musiikin, sovellusten ja pelien lataaminen onnistuu jo muutamalla painalluksella Nokian omien palveluiden kautta. Tämä on tärkeä seikka, sillä se lisää puhelimen hyödynnettävyyttä ja arvoa.

Akunkeston osalta N97 ylsi melko hyviin suorituksiin. Sekalaisessa peruskäytössä akku kesti keskimäärin 2-4 päivää ja raskaammassakin käytössä (wlan, musiikkisoitin, videotoisto, kamera, GPS-käyttö) akun sai kestämään päivän yli. Toki esimerkiksi GPS-navigoinnilla N97:n saa kuluttamaan akun tyhjäksi muutamassa tunnissa, joten autossa puhelinta on hyvä pitää kiinni tupakansytyttimessä. Yleisesti ottaen N97:n 1500 mAh akku kestää puhelimen kyvyt huomioon ottaen hyvin.

Omnia HD:n käytössä merkittävimpiä tekijöitä ovat kookas kapasitiivinen AMOLED-kosketusnäyttö, kotiruudun TouchWiz-käyttöliittymä sekä fyysisen näppäimistön poissaolo. Toiminnaltaan Samsungin käyttöliittymä on erittäin ripeän tuntuinen ja tarkasti kosketukset rekisteröivä kapasitiivinen näyttö vain vahvistaa tehokasta käyttötuntumaa. Ainoastaan gallerian puolella toiminta saattaa olla ajoittain hieman verkkaista. Bugeja tuntuu olevan Nokialaista vähemmän. Kirjoittaessa fyysisen näppäimistön puute ei ainakaan allekirjoittaneen mielestä ollut merkittävä seikka käytettävyyden kannalta, sillä kookkaalla ja tarkasti kosketukset rekisteröivällä näytöllä vaakasuuntaisen QWERTY-kuvaruutunäppäimistön käyttö onnistuu nopeasti ja ilman virhepainalluksia.

Oman kappaleensa ansaitsevat Omnia HD:n multimediatoiminnot. Erinomainen kamera tallentaa puhelimien mittapuulla erittäin hyviä kuvia sekä todella tasokasta videokuvaa. Lisäksi videoita voi nauhoittaa myös high-FPS-tilassa, josta lopputuloksena on ihmeteltävänä sujuvasti pyörivää jopa kahdeksankertaisesti hidastettua videomateriaalia. Myös videoiden ja kuvien toisto-ominaisuudet ovat kohdallaan ja Omnia HD kykenee esimerkiksi pyörittämään DivX- ja XviD -pakattuja videoita, joita on ilo katsella laitteen kookkaalta näytöltä. Valitettavasti ennakkohuhuista poiketen Omnia HD:sta ei löydy mahdollisuutta viedä kuvaa ja ääntä HDMI-liitännän kautta esimerkiksi televisioon, eikä pakkauksen mukana myöskään toimiteta minkäänlaisia TV-ulostulojohtoja.

Kädessä i8910 on tukevan tuntuinen laite, mutta lyhytsormisella sen pitely saattaa olla hieman hankalaa leveästä ja lituskaisesta muodosta johtuen. Erityisen pikkuplussan puolestaan ansaitsee oikeasta kyljestä löytyvä lukitusnäppäin, jolla puhelimen saa näppärästi lukkoon pienellä peukalon liikkeellä. Samaa näppäintä nopeasti painamalla saa näyttöön valot ja kellon näkyviin ilman, että lukitus kytkeytyy pois päältä. Verkkotoimintojen käyttö onnistui Omnialla moitteetta ja priorisointi WLANin ja matkapuhelinverkon välillä saatiin toimimaan juuri käyttäjän asetusten mukaisesti. Akunkestossa Omnia HD ylsi Nokialaistakin parempiin suorituksiin, sillä sekalaisessa peruskäytössä yhdellä latauksella pärjättiin 3-5 vuorokautta. Raskaammassa käytössä akun saa hupenemaan suunnilleen samassa ajassa N97:n kanssa.

Sisältö

  1. Uudet S60-kosketusnäyttöpuhelimet vertailussa: Nokia N97 ja Samsung i8910 Omnia HD
  2. Nokia N97
  3. Nokia N97 - Käyttöliittymä
  4. Samsung i8910 Omnia HD
  5. Samsung i8910 Omnia HD - Käyttöliittymä
  6. Valokuvausominaisuudet & käyttökokemuksia
  7. Loppusanat

Muropaketin uusimmat