Uusimmat

Uusi kilpailija mobiilikäyttiksiin? LG avasi webOS:n

21.03.2018 09:15 Muropaketin toimitus

WebOS:n historia on pitkä ja monimuotoinen. Esimerkiksi LG:n televisioista tällä hetkellä tuttu käyttöjärjestelmä saattaa pian löytää tiensä monenlaisiin laitteisiin.

Aivan alkujaan webOS kehitettiin kämmenmikrojen esihistoriallisen valtiaan Palmin laitteisiin. Sillä piti laittaa kampoihin Applen iOS-käyttöjärjestelmälle ja Androidille. Aivan putkeen homma ei kuitenkaan mennyt, ja lopulta HP osti koko Palmin ja sai samalla haltuunsa myös webOS:n. HP:lla käyttöjärjestelmää kehitettiin edelleen, ja sitä jopa käytettiin muutamissa laitteissa, kunnes HP päätti tehdä webOS:stä ensin avoimen lähdekoodin projektin, ja kun menestystä ei löytynyt sitäkään kautta, lisensoi sen lopulta lähes täysin LG:lle.

Nyt LG puolestaan kokeilee löytyisikö webOS:lle jalansijaa avoimen lähdekoodin harrastajien ja ammattilaisten käsittelyssä. Sen voi halutessaan asentaa kokeiltavaksi suoraan Raspberry Pi 3 -koneeseen. Käytössä ei kuitenkaan ole LG:n omia loppuun asti viimeistelyjä käyttöliittymäosioita. Joitakin sovelluksia, esimerkiksi selain, kuitenkin toimitetaan mukana.

LG uskoo, että avoimuuden tuloksena on uudenlaisia tapoja hyödyntää webOS-järjestelmää erilaisissa laitteissa.