Uusimmat

Katsaus eri käyttöjärjestelmiin

31.12.2009 14:35 Ville Suvanto

Tutkimusyritys Canalyksen julkaisemien laskelmien mukaan Nokian asema älypuhelinmarkkinoilla on vakiintunut viimeisen vuoden aikana noin 40 prosenttiin, kun taas Applen osuus on noussut vuoden 2007 4 prosentin osuudesta tämän vuoden kolmannella neljänneksellä 18 prosenttiin, HTC:n osuus 5 prosenttiin ja Suomessa tuntemattomamman, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa hyvin suositun RIMin osuus 11 prosentista vuonna 2008 15 prosenttiin ja tänä vuonna jo 21 prosenttiin.

Älypuhelimien alustoja tutkiessa tilanne on hyvin samankaltainen, kuin valmistajien osuuksissa. Nokia on luottanut vahvasti Symbianiin, minkä myötä sen osuus on laskenut ja vakiintunut vuoden 2007 68 prosentista 46 prosenttiin. RIMin osuus on puolestaan noussut 11 prosentista vuonna 2008 15 prosenttiin ja tänä vuonna 21 prosenttiin. Applen iPhonen osalta kasvu on jatkunut 3 prosentista 17 prosentin kautta 18 prosenttiin. Microsoft Windows Mobilen osuus nousi vuonna 2008 12 prosentista 14 prosenttiin, mutta on laskenut tänä vuonna 9 prosenttiin, kun taas Google Android on tänä vuonna ensimmäisen kerran listattuna ja napannut itselleen 3 prosentin osuuden markkinoista.

Tällä hetkellä on menossa kovaa myllerrystä älypuhelinmarkkinoilla ja käyttöjärjestelmien osalta lukemat ovat vuoden kuluttua varmasti erilaiset. Nokia esitteli N900:n myötä Linuxiin perustuvan Maemo 5 -käyttöjärjestelmän ja Google Androidia kehitetään kovaa vauhtia ja se on saanut positiivista palautetta kuluttajien keskuudessa. Symbianin osuus tulee todennäköisesti laskemaan, Otherin alle listatun Linuxin osuus kasvamaan Maemo 5:n myötä ja todennäköisesti myös Apple tulee kasvattamaan osuuttaan, kun se kasvattaa myyntialuettaan jatkuvasti.

 

Apple iPhone OS

Applen iPhonelle kehittämä iPhone OS on käytössä myös iPod Touch -MP3-soittimessa ja sen ensimmäinen virallinen 2.0-versio julkaistiin heinäkuussa 2008. 3.0-versio julkaistiin kesäkuussa 2009, 3.1 syyskuussa 2009 ja tätä artikkelia kirjoittaessa oleva uusin 3.1.2-versio lokakuussa.

Käyttöjärjestelmä rakentuu neljästä kerroksesta, Core OS:stä, Core Servicesta, Mediasta ja Cocoa Touchista, ja tuettuna ovat ARMv6- ja ARMv7-A-alustat. Perustana on työpöytäpuolen Mac OS X -käyttöjärjestelmistä tuttu UNIXiin perustuva Darwin-käyttöjärjestelmä. Käyttöjärjestelmä perustuu suljettuun lähdekoodiin, eivätkä käyttäjät voi suoraan ajaa puhelimessaan omaa koodia. Suojaukset on onnistuttu kaikissa versioissa murtamaan, mutta luonnollisestikaan Apple ei tue kyseisenlaista toimintaa ja on pyrkinyt uusissa versioissa tilkitsemään aiemmat reiät.

Käyttöjärjestelmässä on estetty muiden kuin Applen omien ohjelmien moniajaminen, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että ohjelmia ei voi pitää taustalla käynnissä useita. Tuettuna on kuitenkin Push-ominaisuus, joka kykenee lähettämään ilmoituksia Applen palvelimelta laitteeseen. Käytännössä tätä hyödyntää esimerkiksi useat pikaviestinohjelmat, jotka eivät sammutukset jälkeen varsinaisesti pyöri laitteessa, mutta ruudulle pomppaa ilmoitus uuden viestin saapuessa.

iPhonen SDK (Software Development Kit) julkaistiin kaiken kansan saataville maaliskuussa 2008, minkä myötä ohjelmistokehittäjät kykenivät tuottamaan ohjelmia iPhonelle ja testaamaan ohjelmiaan SDK:n mukana toimitettavalla simulointiohjelmalla. Ohjelmistokehitystyökalut ovat saatavilla ainoastaan Mac OS X:lle ja valmiita ohjelmia on saatettu App Storen kautta yleiseen levitykseen jo yli 115 000. Kehittäjät voivat itse päättää ohjelmiensa hinnan tai vaihtoehtoisesti saattaa ohjelmat ilmaisjakeluun.

 

Google Android

Android on Linuxiin perustuva käyttöjärjestelmä, jonka kehityksestä vastasi aluksi Android Inc., mutta jonka vuonna 2005 osti softamammutti Google ja nykyään sen kehityksestä on vastuussa 50 yrityksen Open Handset Alliance -liittouma. Android perustuu avoimeen lähdekoodiin ja se on ollut saatavilla Apache 2.0- ja GPLv2-lisenssien alaisena vuodesta 2008.

Android tukee ARM-, MIPS-, Power Architecture- ja x86-arkkitehtuureihin perustuvia prosessoreita, ja markkinoilla on noin 20 Androidin eri versioihin perustuvaa laitetta. Eniten malleja on HTC:ltä, Samsungilta ja Motorolalta ja ensi vuoden puolella muun muassa Sony Ericsson julkaisee ensimmäisen Android-puhelimensa. Android-alusta on hyvin uusi, sillä ensimmäinen Android-puhelin, HTC Dream, julkaistiin lokakuussa 2008.

Androidin Cupcake-koodinimellä tunnettu 1.5-versio, joka löytyy myös tässä artikkelissa testattavasta HTC Herosta, julkaistiin tämän vuoden huhtikuussa ja syyskuussa julkaistiin 1.6-versiollinen Donut. Donut toi mukanaan rajapinnan integroidulle kameralle, videokameralle sekä kuvagallerialle, päivitetyn Android Marketin, nopeuspäivityksiä sekä muun muassa tuet CDMA/EVDO:lle, 802.1x VPN:lle, eletunnisteet sekä tekstin muuttamiseksi puheeksi.

Lokakuussa julkaistu Eclair-koodinimellinen 2.0-versio on Android-käyttöjärjestelmän uusin suurempi versiopäivitys (2.0.1 julkaistu joulukuussa). Uusin versio on optimoinut suorituskykyä, tuettuna on laajempi valikoima resoluutioita, käyttöliittymä on kokenut uudistuksia, yhteystietolista on uudistettu, mukana on sisäänrakennettu tuki kameran salamalle, kameran digitaalinen zoomaus, parannettu virtuaalinäppäimistö, Bluetooth 2.1-, HTML5- ja Microsoft Exchange -tuki sekä muun muassa Google Maps 3.1.2.

Android SDK:sta julkaistiin 1.0-versio syyskuussa 2008 ja SDK-ohjelmistokehityspaketin mukana toimitetaan emulaattori ohjelmien testaamiseen, debuggeri, kirjastot, dokumentaatiot sekä esimerkkikoodeja. Ohjelmistokehitysalustoina on tuettuna Linux, Mac OS X 10.4.8 tai uudempi ja Windows XP tai uudempi, ja vaatimuksina on Java Development Kit, Apache Ant ja Python 2.2 tai uudempi. Julkaistuja ohjelmia voi ladata Android Marketista ja ilmaisten ohjelmien lisäksi saatavilla on nykyään myös maksullisia ohjelmia, yhteensä tarjolla on yli 20 000 ohjelmaa.

 

Microsoft Windows Mobile 6.5

Microsoftin kehittämät Windows Mobile -käyttöjärjestelmät perustuvat Windows CE:hen ja ovat suunniteltu älypuhelimiin ja mobiililaitteisiin. Windows Mobilen perua oleva Pocket PC 2000 julkaistiin nimensä mukaisesti jo vuonna 2000 ja se päivittyi pari vuotta myöhemmin Pocket PC 2002:ksi. Nimi muuttui kuitenkin kesäkuussa 2003, kun Microsoft julkaisi Windows Mobile 2003:n. Windows Mobile 2003 SE:n jälkeen Microsoft julkaisi toukokuussa 2005 Windows Mobile 5:n ja helmikuussa 2007 Windows Mobile 6:n. 6.1-päivitys koki päivänvalon huhtikuussa 2008 ja uusin 6.5-versio toukokuussa 2009.

Windows Mobile 6.5 perustuu Microsoftin politiikan tavoin suljettuun lähdekoodiin ja kyseessä on käytännössä pienimuotoinen päivitys 6.1-versiosta ennen kuin Microsoft julkaisee Windows Mobile 7:n ensi vuoden puolella. Windows Mobile 6.5:ssä on uutta Today-näkymä, joka näyttää sähköpostit, viestit, vastaamattomat puhelut, puhepostit, Windows Live -palvelut sekä musiikin ja kuvat. Lisäksi mukana on kehitetty tuki kosketusnäytöille, Todayssa näkyvät pienoissovellukset, uudistettu Internet Explorer -selain sekä muutamia uusia palveluita, kuten Windows Live Services, Windows Marketplace for Mobile ja Microsoft My Phone. Windows Mobile 6.5:stä on saatavilla kaksi eri versiota, joista Standard-versio ei tue kosketusnäyttöjä ja Pro puolestaan tukee niitä.

Windows Mobile 6.5 tarjoaa Windows Marketplacen kautta myös kolmannen osapuolen ohjelmia ja ensimmäiset noin 250 ohjelmaa julkaistiin lokakuussa. Palvelun kautta ostettuna käyttäjillä on 24 tunnin palautusoikeus ostamilleen ohjelmille ja 99 dollaria vastaan ohjelmistokehittäjät voivat vuosittain saattaa viisi ohjelmaa jakeluun. Varsinaiseen ohjelmistokehitykseen on useita eri ratkaisuja, kuten Microsoftin Visual Studiolle tarjoama SDK-paketti emulaattorilla ja debuggerilla tai vaihtoehtoisesti Lazarus-, Lexico-, NS Basic- tai Basic4ppc-ratkaisuilla.

 

Nokia Maemo 5

Nokian kehittämä Maemo on uusin tulokas älypuhelinkäyttöjärjestelmämarkkinoilla ja sen perustana on Debian-Linux-distribuutio. Kyseessä on pääosin avoimeen lähdekoodiin perustuva käyttöjärjestelmä, joka tukee ARM-prosessoreita. Maemon uusin versio on syyskuussa julkaistu 5.0 ja sen juuret ulottuvat vuoden 2005 lopussa julkaistuun OS2005:een, joka on käytössä Nokia 770:ssä. Vuonna 2006 Nokia julkaisi OS2006:n, sitä seuraavan vuoden alussa OS2007:n ja lopussa OS2008:n.

Maemo 5:n kehityksessä on ollut läheisessä yhteistyössä jo edellä mainitun Debianin lisäksi Gnome, jonka työpöytäympäristöstä on hyödynnetty muun muassa graafista käyttöliittymää, runkoa sekä kirjastoja. Maemo 5:ssä on käytössä Matchbox-työpöytäympäristö ja GTK-pohjainen Hildon-niminen graafinen käyttöliittymä ja ohjelmarunko. Tuettuna on virallisen GTK+:n ohella myös käyttäjäyhteisön tuen varassa oleva Qt, joka on ohjelmistojen ja graafisten käyttöliittymien kehitysympäristö.

Maemo SDK on kaikkien saatavilla ja ohjelmistokehitys tapahtuu C-, Java-, Python-, Ruby- tai Mono-ohjelmointikielillä. SDK perustuu Debianin Scratchbox Cross Compilation Toolkittiin, joka käyttää Qemu-emulaattoria ARM-prosessoreiden emuloimiseen. Ohjelmisto tukee ARM- ja x86-arkkitehtuureja, joten ohjelmistokehitys voidaan toteuttaa perinteisellä tietokoneella ja ohjelma kääntää Maemo 5:ttä varten ARM-yhteensopivaksi paketiksi.

Sisältö

  1. Vuoden 2009 älypuhelimet (Apple iPhone 3GS, HTC HD2 & Hero ja Nokia N900)
  2. Katsaus eri käyttöjärjestelmiin
  3. Apple iPhone 3GS
  4. HTC HD2
  5. HTC Hero
  6. Nokia N900
  7. Akunkesto, valokuvavertailu, YouTube-testi, SSH-käyttö, VNC-käyttö & lisätestit N900:lla
  8. Loppuyhteenveto