Uusimmat

HTC HD2

31.12.2009 14:35 Ville Suvanto

HTC HD2 perustuu Windows Mobile 6.5 Professional -käyttöjärjestelmään ja se tunnetaan myös koodinimellä Leo. Kyseessä on Euroopassa marraskuussa julkaistu älypuhelin, joka on samalla yrityksen ensimmäinen Windows-pohjainen HTC Senseen perustuva laite. HD2:ta on saatavilla toistaiseksi hyvin rajoitetusti, mutta se löytyy jo muutamien suomalaisten jälleenmyyjien tuotelistauksista kohtuullisen suolaisella 650 euron hintalapulla varustettuna.

HTC toimittaa HD2:n kylkiäisenä vinon pinon erilaisia ohjelappusia, nahkaisen suojataskun, nappikuulokkeet, kuulokkeiden pehmusteet, USB-kaapelin laitteen lataamiseen ja dataliikennettä varten, virta-adapterin USB-kaapeliin, kiinnitysklipsun sekä kahden gigatavun microSD-muistikortin ja microSD-SD-muistikorttiadapterin.

HD2 on hyvin pelkistetyn näköinen mustilla jämäköillä muovikuorillaan sekä suurikokoisella kosketusnäytöllään. Laite on aavistuksen iPhone 3GS:ää kookkaampi, sillä sen fyysiset mitat ovat 12,1 x 6,7 x 1,1 senttimetriä ja painoa on 157 grammaa. Näyttö on peräti 4,3-tuumainen ja kykenee 800×480-resoluutioon 245 PPI:n (pikseliä per tuuma) tarkkuudella. TFT-LCD-näyttö on kapasitiivinen, joten sen toimintaperiaate on vastaavanlainen kuin iPhoneissa. Kosketusnäyttö toimi Muropaketin testeissä lähes moitteetta antaen herkän vasteen sormen painalluksille ja huitaisuille. Näyttö tukee multitouch-ominaisuutta, jonka myötä esimerkiksi mukana tulevan internetselaimen käyttäminen on nopeaa ja zoomaukset toimivat vetämällä kahta sormea kauemmas tai lähemmäs toisistaan. Aina välillä näytössä kuitenkin havaittiin ongelmia, kun painallus ei tuottanut minkäänlaista reaktiota tai painallus tuntui kohdistuvan johonkin aivan muualle, kuin missä sormi oli.

HD2 on varustettu Qualcommin valmistamalla suorituskykyisellä yhden gigahertsin kellotaajuudella toimivalla Snapdragon-alustaan perustuvalla QSD8250-prosessorilla. Prosessorin parina on AMD:n Z430-grafiikkapiiri, joka tukee muun muassa OpenGL ES 2.0 -rajapintaa. Laitteessa on 448 megatavua RAM-muistia, josta 128 megatavua on varattua grafiikkaohjaimen käyttöön, ja varsinaista sisäistä flash-pohjaista tallennusmuistia on vaivaiset 512 megatavua. Määrä on mitätön, kun sitä vertaa muiden valmistajien huippumalleihin, joissa on tarjolla 32 gigatavua tallennuskapasiteettia. Tallennuskapasiteettia voi kuitenkin laajentaa microSDHC-muistikortilla, joita tuetaan maksimissaan 32 gigatavuun asti.

GSM-yhteyksien (GPRS/EDGE) osalta HD2 tukee 850, 900, 1800 ja 1900 MHz:n taajuuksia ja nopeampia 3G-yhteyksiä varten tuettuina ovat 900 ja 2100 MHz:n HSPA/WCDMA-taajuudet. 3G-yhteyksien osalta tuettuna on maksimissaan 7,2/2 Mb/s:n nopeus ja HD2 tukee myös 802.11b/g- ja Bluetooth 2.1 + EDR -standardien mukaisia langattomia verkkoyhteyksiä. Internetyhteyden voi tarvittaessa jakaa USB-kaapelilla tai Bluetoothilla tietokoneelle.

Laitteen taustapuoli on tyylikkään hillitty ja alumiinista valmistetun irrotettavan keskiosan alla on 1230 milliampeeritunnin akku, SIM-kortti ja microSD-muistikorttipaikka. Alumiinikuoressa mainostetaan HTC:n ohella Senseä, johon perehdymme tarkemmin hieman myöhemmin tässä artikkelissa.

Yläosassa on suojaamaton automaattitarkennuksellinen viiden megapikselin (2584×1938) kamera, jonka vieressä on kaksi lediä valaisemassa pimeää ympäristöä salaman lailla. Kameralla voi tallentaa myös 800×480-resoluutioista videota. Kameran optiikan vasemmalta puolelta löytyy kaiutin.

Äänenvoimakkuudensäädin on sijoitettu HD2:n vasempaan reunaan.

Näytön alapuolella viiden näppäimen rivistö ja alaosassa 3,5 millimetrin kuulokeliitin sekä USB Micro-B -liitin, joka toimii latausliittimen ohella myös dataliikenteen kaapeliratkaisuna. Näppäimistä vasemmanpuoleisin avaa puhelinohjelman ja sen vieressä oleva näppäin päävalikon. Keskellä oleva näppäin puolestaan avaa ohjelmavalikon, sen oikealla puolella oleva palauttaa edelliseen ikkunaan ja oikeanpuoleisin näppäin toimii virtanäppäimenä sekä näppäinlukkona. Näppäimissä on taustavalo, mutta valitettavasti valo sammuu nopeasti, jos käyttää pelkästään kosketusnäyttöä. Pimeässä taustavalon sammumisen jälkeen näppäinten paikan voi vain arvata ja testiolosuhteissa painallus kohdistui liian usein viereisiin näppäimiin.

HD2:ssa on käytössä HTC:n kehittämä TouchFLO 3D -käyttöliittymään perustuva Sense-käyttöliittymä, joka on varta vasten suunniteltu Android- ja Windows Mobile -käyttöjärjestelmille. Kaikissa ruuduissa näkyy ylhäällä käynnistävalikko ja oikealla kuvakkeina yhteyksien tilat, äänen tila (äänet päällä, äänetön) sekä akun varaus.

Vakiona pääruudussa on ylhäällä isoin numeroin kellonaika ja sen alapuolella paikkakunta, lämpötilatiedot, päivämäärä, herätykset ja kalenteritiedot. Hieman alempana on kolme pikakuvaketta ja edelleen alempana vieritettävä palkki, jossa on mittava määrä pikakuvakkeita eri ohjelmiin. Palkki käsittää kuvakkeet pääruudulle, yhteystiedoille, tekstiviestille, sähköpostille, selaimelle, kalenterille, pörssiosakeohjelmalle, valokuville & videoille, musiikkisoittimelle, sääohjelmalle, Footrprintsille, Twitterille ja asetuksille.

Ylemmässä kuvassa oikealla puolella on asetusvalikko, jonka ensimmäisenä vastaavan tulevassa ikkunassa on listattu pääkohdat ja niiden alta löytyvät varsinaiset säätömahdollisuudet.

Käynnistävalikon alta löytyvät puhelimeen valmiiksi ja jälkikäteen asennetut ohjelmat. Vakiona HD2:sta löytyy jo aiemmin mainittujen alapalkin pikakuvakkeisiin lisättyjen ohjelmien lisäksi muun muassa YouTube-ohjelma, kamera, videokamera, pelejä, kauppapaikka ja Office Mobile.

Puheluohjelman pääruudussa näkyy numeronäppäimistö sekä viimeisimmät puhelutiedot. Numeronäppäimistön voi painaa alhaalta piiloon, jolloin puhelutiedot kattavat koko ruudun.

Painamalla vasemmanpuoleisen kuvan alhaalla näkyvää All People -näppäintä, avautuu uusi ikkuna, jossa on listattu kaikki puhelimen muistista löytyvät yhteystiedot. Alempana olevista kuvakkeista voi valita uusia ikkunoita, joihin voi lisätä eniten käytettävät yhteystiedot (kuvassa), ryhmiä, päivityksiä ja tapahtumia sekä puheluhistoria.

Kuvassa näkyvään yhteystietoikkunaan voi lisätä usein tarvittavien ihmisten yhteystietoja. Yhteystiedot eivät rajoitu pelkästään puhelinnumeroihin, vaan valinnanvaraa löytyy myös esimerkiksi sähköpostiosoitteiden merkeissä, ja ihmisten tunnistamiseksi tietoihin voi lisätä kuvan.

Uudet tekstiviestit löytyvät nopeasti seuraavan pikakuvakkeen alta ja painamalla All Messages -näppäintä, uusi ikkuna avautuu ja siitä näkee kaikki lähetetyt viestit. Viestit toimivat samalla periaatteella kuin esimerkiksi iPhonessa, eli henkilön kanssa käyty viestienvaihto näkyy yhtenä ketjuna.

Tekstiviesteissä, kuten myös monissa muissa kohteissa, näytön voi kääntää vaaka-asentoon, jolloin virtuaalinäppäimistön koko kasvaa ja kirjoittaminen helpottuu. Näppäimistö on samanlainen riippumatta siitä, toimitaanko vaaka- vai pystyasennossa, joten varsinkin isosormisten iloksi mukana on oikeinkirjoituksen tarkistus ja tekstinennustus. Valitettavasti ääkköset löytyvät a- ja o-kirjainten alta, joten niiden käyttäminen on kohtuullisen hidasta puuhaa.

Näytön kääntäminen ei tapahdu aivan yhtä sulavasti kuin iPhonella ja tuottaa joka kerta noin sekunnin mittaisen viiveen. Tekstin valinta, leikkaaminen ja kopiointi tapahtuvat suurin piirtein samalla tavalla kuin iPhonessa, sillä näyttöä painamalla tekstin kohdassa, näyttöön ilmestyvät vetopalkit sekä valikko toimintojen valitsemiseksi.

Uusia sähköposteja pääsee lukemaan valitsemalla oikean pikakuvakkeen, jolloin uusin viesti näkyy keskellä ruutua. Useamman sähköpostitilin käyttäminen on helppoa ja niitä voi valita ruudun oikeasta reunasta löytyvistä kuvakkeista.

Sähköpostien laajempi käyttö onnistuu varsinaisella sähköpostiohjelmalla, jossa ei valitettavasti ole kovinkaan monia valmiita profiileja eri sähköpostipalveluille. Ohjelma on yksinkertaistettu, mutta toimiva ja vasemman kuvan esimerkkitapauksessa näkyy saapuneet sähköpostit.

Internet-pikakuvakkeen alta löytyy Googlen hakupalkki, iso kuvake selaimen avaamiseen sekä pikakuvakkeita vapaavalintaisiin sivustoihin. Kuvassa näkyy ainoastaan kaksi pikakuvaketta, mutta kohteita voi lisätä enemmänkin, jolloin niiden valitseminen tapahtuu rullaamalla sivua alemmas.

Selain itsessään toimii kohtuullisen hyvin ja ylhäälle on sijoitettu osoitekenttä ja alas näppäimet siirtymiseksi edelliselle sivulle, kirjanmerkeille, auki oleville välilehdille, etusivulle siirtymiseen ja asetusvalikon avaamiseen.

Kun sivu on latautunut kokonaan, selain siirtyy automaattisesti pienen hetken kuluttua kokoruututilaan. Vaaka-asennossa tilaa on reilusti ja selaaminen on miellyttävää suuren 800×480-resoluution turvin. Zoomaaminen tapahtuu tuplanäpäyttämällä ja lisäksi multitouch-näytön turvin saman operaation voi toteuttaa portaattomasti kahdella sormella.

Kalenteri tarjoaa perustason ominaisuudet ja vasemmalla puolella olevassa kuukausinäkymässä näkyy vihreä kolmio, jos kyseiseen päivään on lisätty tapahtumia. Kuukausinäkymän ohella valittavana on myös tapahtuma-, päivä-, viikko- ja vuosinäkymä.

Painamalla kuukausinäkymästä päivää, avautuu oikeanpuoleisen kuvan kaltainen näkymä, josta voi lisätä uuden tapahtuman ja lisäksi siinä on listattu päivän tapahtumat sekä sää. Tapahtumia lisätessä kenttinä on otsikko, paikka, alkamis- ja loppumisajankohta, koko päivän kesto, toisto, muistutus, osallistujalista (vaadittavat + valinnaiset), kategoria, tila, arkaluontoisuus sekä tarkempi seloste.

Pikakuvakkeiden joukosta löytyy myös kuvien katsomismahdollisuus ja tarkempi ohjelma löytyy käynnistävalikon alta. Kuvagalleriaohjelma on hyvin yksinkertainen, sillä kuvat on jaettu kansioittain ja ne näkyvät listana. Valikossa on mahdollisuus katsella kuvia diaesityksenä tai esimerkiksi lähettää valittu kuva sähköpostin, tekstiviestin tai Facebookin välityksellä.

Valitettavasti itse kameraohjelmasta emme saaneet kuvaa, koska käytössä ollut kuvankaappausohjelma osasi tallentaa kyseisestä ruudusta ainoastaan kuvattavan kohteen. Kameraohjelmasta löytyy asetukset salamalle, ”sulkimen” laukaisulle, digitaaliselle zoomille, näppäin kuvagalleriaan, mahdollisuus valita kuvatapa (valokuva, video, panoramakuva, MMS-video tai kuva yhteystietoihin) sekä erillisestä valikosta asetukset valkotasapainolle, kirkkaudelle, ISO-herkkyydelle, tallennuskohteelle, ajastukselle sekä muille vähemmän tärkeille kohteille.

HD2:ssa on mukana kätevä tiedostonhallintaohjelma, jossa voi tutkia yksityiskohtaisesti puhelimen sisäisen muistin ja ulkoisen muistikortin tiedostoja. Ohjelma antaa myös mahdollisuuden luoda uusia kansioita ja esimerkiksi kopioida tiedostoja paikasta toiseen.

Pikakuvakkeissa on ohjelma musiikin toistamiseen ja pelkistetyssä ohjelmassa näkyy valitun kappaleen levyn kansi, kappaleen, esittäjän ja levyn nimi, kappaleen kestoa esittävä palkki sekä alhaalta näppäimet siirtymiseen seuraavaan ja edelliseen kappaleeseen sekä toistoon/pysäyttämiseen. Library-näppäimen alta avautuu oikeanpuoleisen kuvan kaltainen valikko, josta valitaan kappaleita artistin, levyn tai genren perusteella, luodaan soittolistoja, listataan kaikki kappaleet tai muun muassa viimeisimmät soitetut kappaleet.

Windows Mobile 6.5:n mukana toimitetaan Windows Media Player, jota voi käyttää vaihtoehtoisesti musiikin ja videoiden katseluun. Äänitiedostojen osalta tuettuina ovat AAC, AMR, M4A, MID, MP3, MP4, QCP, WAV ja WMA, ja jälleen listalta uupuu Ogg-tuki. Videoformaateista tuettuja ovat WMV, ASF, MP4, 3GP, 3G2, M4V ja AVI. Musiikin kuunteleminen onnistuu myös HD2:een integroidun FM-radion turvin.

Marketplace vastaa Applen App Storea, mutta tarjoaa huomattavasti suppeamman valikoiman ohjelmia. Ensimmäisenä ruudulle pomppaavassa ikkunassa on esitetty suosittuja ohjelmia, hakukenttä ohjelmien etsimiseen sekä näppäimet muun muassa uusimmille ohjelmille sekä kategorioille. Kategorioita on 13 kappaletta ja yhteensä ohjelmia on saatavilla noin 200. Osa ohjelmista on ilmaisia, mutta pääosin ohjelmat kustantavat muutaman punnan verran. Ohjelmien ostaminen tapahtuu joko luottokortilla tai maksamalla ne puhelinlaskun yhteydessä.

Karttapalveluna on Google Maps, jonka ominaisuudet vastaavat iPhonessa käsiteltyjä. HD2:ssa on A-GPS-tuki paikantamiseen ja digitaalinen kompassi suunnan näyttämiseen. Paikannuksen yhteydessä kartat ladataan internetin välityksellä ja zoomaaminen onnistuu joko kahdella sormella tai painamalla vasemmassa alalaidassa olevia näppäimiä. Ohjelmassa on myös mahdollisuus reittien asettamiseen ja ohjelmasta näkee kriittiset kohdat, joissa tulee kääntää kelkkaa sekä arvioitu matkan pituus ja kesto kulkupelin perusteella.

Sisältö

  1. Vuoden 2009 älypuhelimet (Apple iPhone 3GS, HTC HD2 & Hero ja Nokia N900)
  2. Katsaus eri käyttöjärjestelmiin
  3. Apple iPhone 3GS
  4. HTC HD2
  5. HTC Hero
  6. Nokia N900
  7. Akunkesto, valokuvavertailu, YouTube-testi, SSH-käyttö, VNC-käyttö & lisätestit N900:lla
  8. Loppuyhteenveto