Uusimmat

Nokia N900

31.12.2009 14:35 Ville Suvanto

Nokia mainostaa N900:aa mobiilitietokoneena, mutta raja älypuhelimen ja mobiilitietokoneen välillä on hyvin häilyvä ja vaikeasti kategorisoitavissa. Kyseessä on Nokian ensimmäinen Maemo 5 -käyttöjärjestelmään perustuva laite ja se julkaistiin syyskuun alussa, mutta tuli saatavilla vasta marraskuussa. Nokia N900 irtoaa halvimmillaan 540 eurolla ja esimerkiksi Soneran verkkokaupasta hankittuna 24 kuukauden kytkyllä sen hinta on 22 euroa kuukaudessa, eli saman verran kuin 32 gigatavun iPhone 3GS.

Nokia toimittaa N900:n mustassa laatikossa ja sen mukana toimitetaan reilusti erilaisia kaapeleita, mutta valitettavasti mukana ei tullut ensimmäistäkään ohjekirjaa (myyntipakkauksessa on mukana pelkästään pikakäyttöopas, varsinainen ohjekirja löytyy puhelimen muistista PDF-tiedostona). Kuvassa vasemmalla ylhäällä olevalla CA-75U-videoliitäntäkaapelilla kuvan ja äänen voi viedä N900:sta komposiitti- ja stereokaapeleissa. Seuraava kaapeli oikealle päin on latauskaapeli pistorasiaan, toiseksi oikeanpuoleinen datakaapeli USB-liitännällä ja reunimmainen virta-adapteri, johon voi liittää Nokian perinteisen 2 tai 3 millimetrin liittimellisen virtakaapelin. Vasemmalta alhaalta löytyvät kuulokkeet äänenvoimakkuudensäätimellä ja oikealta näytön pyyhintään puhdistuskangas. Kuvasta puuttuvat mukana toimitettavat kuulokkeiden vaihtopäät.

Laitteella on kokoa 11,1 x 6,0 x 1,8 senttimetriä, joten paksuutta lukuun ottamatta kyseessä on saman kokoluokan laite kuin iPhone. Paksuuden myötä painoa on kuitenkin hieman enemmän, 181 grammaa. N900:ssa ei ole etupuolella ainoatakaan näppäintä ja mustanpuhuvaa yleisilmettä värittävät kuvassa ylälaidassa olevat Nokia- ja N900-tekstit. Keskeisimpänä osana on 800×480-resoluutioinen 3,5-tuumainen TFT-LCD-näyttö, joka on huomattavasti iPhone 3GS:n näyttöä tarkempi ja pikseleitä on tuumaa kohti 267. Näyttö on kieltämättä hyvin laadukas ja nettiä surffatessa ja terminaalilla irkatessa 800×480-resoluutio tuo vapautta työskentelyyn.

N900:ssa on käytössä sama ARM-arkkitehtuuriin perustuva Cortex-A8-prosessori kuin iPhone 3GS:ssä ja se on itse asiassa vielä alikellotettu 833 MHz:stä 600 MHz:iin. Prosessorin valmistuksesta on kuitenkin vastuussa Samsungin sijaan Texas Instruments, joka valottaa piirit 65 nanometrin CMOS-prosessilla. Prosessorin parina on Imagination Technologiesin valmistama PowerVR SGX530 -grafiikkaohjain ja 430 MHz:n kellotaajuudella toimiva Texas Instrumentsin TMS320C64x-DSP-prosessori.

Tallennusmedioina N900:ssa on 32 gigatavua eMMC- ja 256 megatavua NAND-flash-muistia ja kapasiteettia voi kasvattaa maksimissaan 16-gigatavuisen microSD-muistikortin avulla. 32 gigatavusta kaksi gigatavua on lohkaistu /homelle ext3-tiedostojärjestelmänä ja 768 megatavua swapille. 256 megatavun NAND-flash-muisti sisältää bootloaderin, kernelin ja root-kansion. SDRAM-tyyppistä keskusmuistia on 256 megatavua.

GSM-verkosta tuettuina ovat 850, 900, 1800 ja 1900 MHz:n taajuudet ja 3G-taajuuksista 900, 1700 ja 2100 MHz. WCDMA:n maksimi tuettuna tiedonsiirtonopeus on 384/384 kb/s ja HSPA:n 10/2 Mb/s. Langattomia verkkoyhteyksiä täydentää WLANin 802.11b/g- sekä Bluetooth 2.1 -tuki. Lisäksi laitteesta löytyy FM-radio, 88,1-107,9 MHz:n taajuusaluetta tukeva FM-lähetin sekä mahdollisuus jakaa puhelimen internetyhteys siihen liitetylle tietokoneelle.

Kosketusnäyttö on resistiivinen, mikä tarkoittaa käytännössä, että se reagoi paineeseen. Näyttöä voi käyttää sormilla, mutta helpompaa ja tarkempaa sen käyttäminen on mukana tulevalla Stylus-kynällä. iPhonen kapasitiiviseen näyttöön verrattuna näyttö ei tue multitouch-ominaisuutta, eli kahden sormen liikkeentunnistavat zoomaukset jne. voi unohtaa heti kättelyssä. Stylus-kynän käyttö on oma lukunsa, joka on paljon kiinni käyttäjästä. Henkilökohtaisesti en kuitenkaan lämminnyt kynän kanssa heilumiseen ja mielleyhtymät tarrautuivat auttamatta viime vuosisadan PDA-laitteisiin.

iPhone 3GS:ään verrattuna näytön alta paljastuu qwerty-näppäimistö 35 taustavalaistulla fyysisellä näppäimellä, jotka on järjestetty kolmeen riviin. Painamalla vasemman reunan funktionäppäimen pohjaan, käyttöön saa kuvassa näkyvät sinisiksi värikoodatut näppäimet. Pääosin käyttö on luontevaa ja nopeaa, mutta pidemmät näppäinkomennot vaativat sorminäppäryyttä, kuten kuvankaappauksen ottaminen ctrl + shift + p -yhdistelmällä. Näppäimistön käyttäminen onnistuu parhaiten sormenpäillä ja varsinkin suurisormisten on turha yrittää nopeaa naputtelua sormien lattaosilla. Muropaketin testausryhmän toinen jäsen pyrki tähän ja lopputulos oli onneton ja lisäksi vaikeutta tuottivat ylimmän rivin näppäinten painaminen, kuten sormet ottivat kiinni näytön reunaan.

Takapuoli on mustaa muovia ja auttamatta selvästi iPhone 3GS:ää periksiantavampi. Positiivisena puolena N900:n 1320 milliampeeritunnin akku on vaihdettava ja alta löytyy myös SIM- sekä microSD-muistikorttipaikka.

Viiden megapikselin (2584×1938) kamera on varustettu Carl Zeissin optiikalla, automaattitarkennuksella ja kolmikertaisella zoomilla. Viiden megapikselin kuvien ohella kameralla voi kuvata myös 848×480-resoluutioisia 25 FPS:n videoita. N900:ssa on myös toinen 0,3 megapikselin (640×480) kamera, joka löytyy etupuolelta.

Takapuolen kameran vieressä on kaksi lediä toimittamassa salaman virkaa ja päällä muovinen suojalevy, jonka liu’uttaminen sivuun avaa automaattisesti kuvausohjelman. Lisäksi kameran ympärillä on muovinen kehikko, jonka voi nostaa pystyyn ja jonka myötä puhelimen saa asetettu noin 45 asteen kulmaan pöydälle.

Ylälaidassa on äänenvoimakkuudensäädin, virtanäppäin, kameranäppäin sekä infrapunaportti, jonka myötä N900:aa voi käyttää kolmannen osapuolen ohjelmalla esimerkiksi kauko-ohjaimena.

Sivulta löytyy kaiutin, mikrofoni, laitteen lukituskytkin, 3,5 millimetrin kuulokeliitin sekä sisään pujotettu Stylus-kynä. Kuulokeliitin toimii samalla ulkoisen mikrofonin sisääntuloliittimenä sekä videon ulostuloliittimenä.

Vastakkaiselle sivulle on sijoitettu toinen kaiutin sekä USB Micro-B -liitin, joka toimii laitteen lataus- sekä dataliittimenä.

Nokia N900:n päävalikko voi olla esimerkiksi ylemmän kuvan kaltainen. Esimerkiksi siitä syystä, että valikko on täysin mukautettavissa ja kuvan tapauksessa työpöydälle, joita on neljä kappaletta, on lisätty seitsemän widgettiä: uudet tekstiviestit, sää, musiikkisoitin sekä neljä kuvaketta (puhelin, tekstiviesti, osoitekirja ja terminaali). Lisäksi ylhäällä näkyy kellonaika, yhteydet, akun varaustila, operaattori sekä näppäin muihin ohjelmiin.

N900:n mukana toimitetaan valmiiksi asennettuina internetselain Adobe Flash 9.4:llä ja RSS-lukijalla, puhelin-, tekstiviesti-, pikaviestin-, kamera-, kuvagalleria-, mediasoitin-, sähköposti-, PDF-lukija-, yhteystieto-, kello-, muistio-, kalenteri-, laskin- ja piirustusohjelmalla, Ovi Mapsilla, tiedoston- ja ohjelmienhallinnalla, erilaisilla widgeteillä sekä Bounce-, Chess- ja Mahjong-peleillä.

Ohjelmista tärkeimmät löytyvät ensimmäisestä valikosta ja kuvan More…-näppäimestä avautuu uusi valikko, josta löytyvät kaikki loput puhelimeen asennetut ohjelmat.

N900:n yksi vahvuuksista on täydellinen moniajotuki ja ohjelmia voi olla auki teoriassa rajaton määrä. Jokainen ohjelma näkyy valikossa omana ikkunana ja esimerkkitapauksessa on auki mediasoitin, internetselain, terminaali, karttaohjelma, kamera sekä tekstiviesti. Ohjelmaikkunoiden koko riippuu auki olevien ohjelmien määrästä ja mittavalla ikkunamäärällä oikeaan reunaan ilmestyy vierityspalkki.

Valitessa puhelimen, eteen avautuvassa valikossa näkyy listana viimeisimmät puhelut ja ylempää voi valita numeronäppäimistön tai avata yhteystiedot. Painaessa vasemmassa yläkulmassa näkyvän kahden oranssisen suorakulmion muodostamaa kuvaketta, puhelinohjelma sulkeutuu ja eteen avautuu edellisessä kuvassa käsitelty ohjelmaikkunavalikko.

Yhteystiedot listaava ohjelma on karun askeettinen, sillä valikossa on listattu aakkosjärjestyksessä kaikki puhelimen muistista löytyvät yhteystiedot.

Tekstiviestien päävalikko on hyvin samankaltainen kuin puhelimen ja siinä on listattu viimeisimmät sähköpostit ja ylempänä olevista näppäimistä voi kirjoittaa uuden tekstiviestin tai pikaviestimen viestin. Tekstiviestien ohella kuvassa näkyvässä ikkunassa näkyvät myös pikaviestimillä lähetetyt viestit.

Tekstiviestien esitystapa on hyvin samanlainen kuin iPhonessa, sillä käyttäjien viestit löytyvät kaikki yhdestä ja samasta listasta. Esimerkkitapauksessa omat lähetetyt tekstiviestit näkyvät harmaalla pohjalla ja vastaanotetut mustalla pohjalla.

Uuden tekstiviestin kirjoittaminen tapahtuu kuten perinteisissä puhelimissa ja käytössä on ennakoitu tekstinsyöttö. Tekstiä voi naputella fyysisellä näppäimistöllä tai vaihtoehtoisesti virtuaalinäppäimistöllä, ja käytössä on myös valikoima erilaisia hymiöitä. Kun viestiketjua jatkaa edellisen kuvan kaltaisesti, käytössä on pienempi tila tekstille.

Jos alta vedettävää qwerty-näppäimistöä ei halua jossain tilanteessa käyttää, vaihtoehtona on virtuaalinäppäimistö. Kyseiselle näppäimistölle ei ainakaan Muropaketin testeissä ollut suurta käyttöä, mutta kun tekstikenttää painaa qwerty-näppäimistön ollessa piilossa, ruudulle pomppaa kuvan osoittama näppäimistö.

Kalenterissa on ylemmän kuvan kaltaisen kuukausinäkymän lisäksi myös viikkokohtainen näkymä sekä lista, jossa näkyvät kaikki kalenterissa olevat tapahtumat. Kuukausinäkymässä näkyy vasemmalla viikko, ylhäällä päivä ja jokaisessa ruudussa päivämäärä. Jos tiettyyn päivään on lisätty tapahtuma, ruudun ylälaidassa on kirkkaan sininen viiva, mutta valitettavasti tapahtumatiedot joutuu avaamaan uuteen ikkunaan.

Tapahtumaa lisätessä kalenterista löytyvät kentät otsikolle, tapahtumapaikalle, valinta tapahtuman kokopäiväisestä kestosta tai vaihtoehtoisesta alkamis- ja loppumisajankohta, toisto, valittava kalenteri (useat kalenterit tuettuja) sekä lisähuomiot.

Multimediasoittimen ensimmäisenä vastaan tulevasta valikosta valitaan joko musiikki, video, internetradio tai kaikkien kappaleiden sekasoitto. Musiikin osalta tuettuina ovat MP3-, WMA-, AAC-, M4A- ja WAV-formaatit. Videoiden tiedostomuodoista tuettuja ovat MP4, AVI, WMV sekä 3GP ja koodekeista H.264, MPEG-4, Xvid, WMV ja H.263. Tuettujen formaattien valikoimaa voi täydentää asentamalla laajennuksia jälkikäteen sovellushallinnan kautta, josta löytyy dekooderit Oggille, MKV:lle, FLV:lle sekä esimerkiksi AC-3:lle.

Esimerkkinä on käytetty musiikkitoistoa ja selausperusteena artistikohtaista jaottelua, mutta jaottelun voi suorittaa myös levyjen tai genren perusteella tai listata kaikki kappaleet tai soittolistat. Oikeassa reunassa näkyvät levyjen kannet, jos sellaiset on löytyvät kappaletiedoista.

Soitettavan kappaleen valikko on yksinkertainen, mutta selkeä. Vasemmassa reunassa on levyn kansi ja sen oikealla puolella kappaleen järjestysnumero, nimi, kesto, artisti ja levy. Näytön alalaidassa ovat näppäimet kelaukselle eteen ja taakse, toistolle/pysäytykselle sekä asetus kappaleiden satunnaissoitolle ja soittamiselle uudelleen.

Kameran käyttäminen on yksinkertaista ja ylemmästä kuvasta poiketen mustalla alueella näkyy kuvattava kohde, mutta N900:n sisäinen kuvankaappaustoiminto ei jostain syystä osannut kaapata kyseistä materiaalia mukaan kuvaan. Alalaidassa näkyy, kuinka monta kuvaa laitteeseen vielä mahtuu (999 maksimi luku, joka näytetään), keskeltä tietoja kuvaajasta ja oikeanpuoleisimmasta kuvakkeesta valitaan kuvakoko, joka voi olla joko täyden 5,0 megapikselin kuva tai vaihtoehtoisesti 3,5 megapikselin laajakuvakuva (2576×1448).

Oikean laidan A-kirjaimesta avautuu valikko, josta valitaan kuvaustila (automaattinen, makro, henkilökuva, maisema tai liike) tai asetetaan videokuvaustila päälle. Sitä alemman kuvakkeen takaa säädetään valkotasapainoa, ISO-herkkyyttä, valotusta ja resoluutiota. Toiseksi alin kuvake antaa käyttäjälle mahdollisuuden säätää salaman asetuksia (automaattinen, aina päällä, punasilmäisyyden korjaus tai aina pois päältä) ja alimmasta kuvakkeesta avautuu kuvagalleria. Kuvien ottaminen tapahtuu painamalla laitteen fyysinen laukaisunäppäin puoliväliin tarkennusta varten ja sen jälkeen pohjaan.

Asetukset on sijoitettu iPhonen tavoin yhden valikon taakse ja lisäksi ne on kategorisoitu aihealueittain. Asetuksista voi säätää muun muassa teemaan, profiileihin, kieleen (kuvien englannin sijaan myös suomi), tekstinsyöttöön, internetyhteyteen, muistinkäyttöön ja TV-ulostuloon liittyviä asetuksia.

Sovellustenhallinta vastaa hyvin pitkälle Applen App Storea, mutta ohjelmia on saatavilla sen kautta rajoitetummin. Pienellä säätämisellä ja repositoryjen lisäämisellä ohjelmatarjontaa saa laajennettua, mutta ohjelmien ei luvata toimivan yhtä saumattomasti, kuin vakiolähteestä etsittyjen ohjelmien. Ohjelmat on jaoteltu kategorioihin ylemmän kuvan kaltaisesti.

Sovellushallinnan kautta saatavat ohjelmat ovat kaikki ilmaisia ja niistä löytyy informaatiota yhden rivin verran. Oikeasta reunasta löytyy versionumero ja asennuspaketin koko, ja nimeä painaessa eteen ponnahtaa latauksen varmistava ikkuna.

Ovi Store aukaistiin toukokuussa ja sen kautta kuluttajat ovat voineet ladata esimerkiksi pelejä, videoita, kuvia ja ohjelmia. Ovi Store on tarjolla ainoastaan Nokian puhelimiin ja ilmaisten ohjelmien ohella tarjolla on maksullisia ohjelmia, joiden valotukset tapahtuvat joko pankki- tai luottokortilla, arvoseteleillä tai puhelinlaskun yhteydessä. Palvelu on toistaiseksi avoinna ainoastaan S60- ja S40-käyttöjärjestelmällisille puhelimille ja Maemo 5 -tuen mainostetaan olevan tulossa lähiaikoina.

Maemo 5 on varustettu Mozillan kanssa yhteistyössä kehitetyllä selaimella, joka perustuu Gecko-ytimeen ja tuettuna on Flash 9.4. Selain tukee erilaisia liikkeentunnistuksia ja näytön tuplanäpäyttäminen zoomaa sivun leveydelliseksi tai lähemmäs ja sormen pyörittäminen sekä äänenvoimakkuussäädin zoomaavat lähemmäs tai kauemmas.

Vakionäkymässä ruudun alalaidassa näkyy osoitteen lisäksi nuolinäppäin, josta avautuvassa valikossa näkyvät viimeisimmät sivulataukset. Vasemmanpuoleisimmasta näppäimestä avautuvat kirjanmerkit, plusmerkistä auki olevan sivun voi lisätä kirjanmerkkeihin tai vaihtoehtoisesti pikakuvakkeena työpöydälle. Nuolinäppäimestä pääsee liikkumaan edelliselle sivulle ja oikeanpuoleisimmasta näppäimestä avautuu koko ruudun selaustila.

Kun nuolinäppäintä painaa siirtyäkseen edelliselle sivulle, eteen avautuu uusi valikko, jossa näkyvät ketjun kaikki auki olleet sivut. Sivuja voi selata liikkumalla vasemmalle ja oikealle. Lisäksi selain tukee useampia välilehtiä, jotka avautuvat auki olevien eri ohjelmien kaltaiseen valikkoon.

N900:n sähköpostiohjelmasta löytyy kattava lista valmiita pohjia eri sähköpostipalveluiden tarjoajia varten, mutta luonnollisesti ohjelmassa voi käyttää myös muita, ei listasta löytyviä sähköpostitilejä. Ohjelmaan asetetut tilit näkyvät päävalikossa allekkain ja niiden oikeasta reunasta näkyy viimeisin tarkistuskerta. Ohjelma tukee Mail for Exchange-, IMAP-, POP3- ja SMTP-protokollia sekä eri salausmenetelmiä.

Esimerkkitapauksessa on käytetty edellisessä kuvassa näkyvän Utu-sähköpostitilin saapuneiden sähköpostiviestien listausta ja ylälaidasta löytyvästä valikosta voi siirtyä suoraan esimerkiksi kirjoittamaan uutta viestiä tai järjestää viestejä.

Nokia N900:ssa on sisäänrakennettu digitaalinen kompassi sekä A-GPS-tuki, joita hyödynnetään muun muassa mukana toimitettavassa karttaohjelmassa. Ohjelma tarjoaa paikannuksen ja piirrettyä karttapohjaa voi zoomata lähemmäs ja kauemmas +- ja –merkeillä ja niiden yläpuolella olevasta näppäimestä valita suoraan zoomaustason. Piirretyn karttapohjan lisäksi pohjan voi asettaa näkymään satelliittikuvana tai hybridinä ja suuremmissa kaupungeissa voi näyttää rakennuskannan 3D-kuvina.

Ohjelma tarjoaa myös reittipalvelun ja ohjelma laskee asetetulle reitille arvioidun matkan ja ajan kulkuvälineen perusteella. Navigaattoreiden tapaista 3D-näkymää ohjelmasta ei saa, eikä sitä ole myöskään mahdollista ohjata äänikomennoilla. Kartat latautuvat internetyhteyden avulla, mutta vaihtoehtoisesti kartat voi ladata myös Nokia Map Loader -ohjelmalla, joka ei kuitenkaan artikkelin kirjoitushetkellä vielä tukenut N900:aa.

N900:n perustana toimiva Maemo 5 perustuu Debian-Linux-distribuutioon, mikä näkyy hyvin mukana tulevasta terminaaliohjelmasta. Ohjelma toimii kuten työpöytäpuolen Linuxin terminaali ja sillä voi periaatteessa tehdä mitä tahansa ohjelmien asentamisesta apt-getillä tekstipohjaiseen internetselaamiseen Lynxillä ja irkkaamiseen ssh-yhteyden yli.

Laitteessa on valmiiksi asennettuna tiedostonhallintaohjelma, jolla onnistuu muisteista löytyvien dokumenttien, kuvien ja vaikkapa äänitiedostojen selaaminen.

Sisältö

  1. Vuoden 2009 älypuhelimet (Apple iPhone 3GS, HTC HD2 & Hero ja Nokia N900)
  2. Katsaus eri käyttöjärjestelmiin
  3. Apple iPhone 3GS
  4. HTC HD2
  5. HTC Hero
  6. Nokia N900
  7. Akunkesto, valokuvavertailu, YouTube-testi, SSH-käyttö, VNC-käyttö & lisätestit N900:lla
  8. Loppuyhteenveto

Muropaketin uusimmat