Uusimmat

Akunkesto, valokuvavertailu, YouTube-testi, SSH-käyttö, VNC-käyttö & lisätestit N900:lla

31.12.2009 14:35 Ville Suvanto

Akunkestoa olisi voitu testata esimerkiksi lataamalla dataa 3G:n yli jatkuvalla syötöllä tai tutkimalla kuinka kauan puhelimissa riittää puheaikaa. Mutta vastaavatko nämä jokapäiväistä käyttöä? Vastaus on ilmiselvä ei. Tästä syystä testejä ei suoritettu sekuntikello kädessä, vaan palaute on kirjoitettu käyttökokemuksien perusteella, joissa joinain päivinä puhelinta on käytetty vähemmän ja toisina taas rankasti pelaten ja surffaten.

Oheisessa kaaviossa on listattu valmistajien itsensä lupaamia akunkestoja erilaisilla käytöillä. Internet-, video- ja musiikkikäytön osalta HTC ei ole ilmoittanut tietoja Herosta. Nokia on vielä niukkasanaisempi N900:n osalta ja kertonut puheaikaa riittävän 5-9 tuntia (3G-2G), valmiutta 2-4 päivää ja aktiivisella käytöllä akun riittävän yhden päivän.

Valmiusajan osalta Apple ilmoittaa iPhone 3GS:n akun kestävän maksimissaan 300 tuntia ja HTC HD2:n 390-490 tuntia ja Heron 440-750 tuntia. Puheajan osalta Apple lupaa iPhonelle 5-12 tuntia (3G-2G) ja HTC HD2:lle 5,5-6,5 tuntia ja Herolle 7-8 tuntia käyttöaikaa. Internet-, video- ja musiikkikäytön lukemat on ilmoitettu ainoastaan Apple iPhone 3GS:lle ja HTC HD2:lle, internetin osalta luvatut kestot ovat 5-9 ja 8 tuntia, videotoistolle 10-8 tuntia ja musiikkitoistolle 30-12 tuntia.

Kaikkien puhelimien akunkeston voi yleistää hyvin sillä, että ilman internetin käyttöä, pelaamista ja muuta raskasta puhelimien akut kestävät pelkillä satunnaisilla puheluilla ja tekstiviestien lähettämisillä karkeasti ottaen pari päivää. Faktaa kuitenkin on, ettei nelikon ainoatakaan puhelinta ole suunniteltu pelkästään puhelimeksi ja jatkuvalla käytöllä akun saa imettyä kuivaksi muutamassa tunnissa. Reilunpuoleisella käytöllä puhelimissa riittää virtaa päivän käyttöön ja lataus yöaikaan on välttämättömyys, jotta akku ei hyydy toisen päivän aikana.

 

Valokuvavertailu

Apple iPhone 3GS – Klikkaa suurempaan ulkokuvaan

Apple iPhone 3GS – Klikkaa suurempaan lähikuvaan

Apple iPhone 3GS – Klikkaa suurempaan sisäkuvaan

HTC HD2 – Klikkaa suurempaan ulkokuvaan

HTC HD2 – Klikkaa suurempaan lähikuvaan

HTC HD2 – Klikkaa suurempaan sisäkuvaan

HTC Hero – Klikkaa suurempaan ulkokuvaan

HTC Hero – Klikkaa suurempaan lähikuvaan

HTC Hero – Klikkaa suurempaan sisäkuvaan

Nokia N900 – Klikkaa suurempaan ulkokuvaan

Nokia N900 – Klikkaa suurempaan lähikuvaan

Nokia N900 – Klikkaa suurempaan sisäkuvaan

Valokuvatestit suoritettiin kolmessa eri tilanteessa: ensimmäiseksi ulkotilassa päivänvalossa, seuraavaksi lähikuvana hyvässä valaistuksessa ja kolmanneksi sisätilassa heikossa valaistuksessa.

Apple iPhone 3GS:n kamera ei suoriudu valokuvaustesteistä turhan hyvin, sillä hyvässä valaistuksessa ulkokuva on auttamatta hyvin tumma ja synkän näköinen. Lähikuvaus on onnistunut kohtuullisen hyvin, mutta hämärässä kuvatessa kuva kohisee todella pahasti, koska puhelimesta ei löydy minkäänlaista salaman kaltaista ratkaisua valaisemaan kohdetta.

HTC Hero pärjää ulkokuvassa iPhonea paremmin ja lähikuvauksessa tilanne on kutakuinkin tasan, mutta heikossa valaistuksessa kuvatessa lopputulos on räikeän alivalottunut. HTC HD2:ssa on salama, jonka myötä sisällä kuvattu kuva on siedettävänlaatuinen, vaikka keskellä kuvaa on punainen läikkä. Lähikuva on tarkkuuden ja valaistuksen osalta kohtuullinen, mutta kuvassa on havaittavissa häiritsevää pehmeyttä ja vääristyneet värit. Ulkokuva on niin ikään hyvin pehmeä ja punainen läikkä on sisäkuvaa räikeämpi.

Nelikon ainoana puhelimena Nokia N900:lla saatiin aikaiseksi jokaisessa kolmessa tilanteessa kohtuullinen lopputulos. Ulkokuva on nelikon tasapainoisin ja tarkkuus on paras, mutta automaattiasetuksilla kuvattuna kuva on aavistuksen vihertävä. Lähikuva on kaikin puolin moitteeton ja sisäkuva kohtuullinen, vaikka kuvassa onkin salamasta huolimatta paljon kohinaa.

 

YouTube-testi

Varsinaisia suorituskykymittauksia puhelimilla ei voitu suorittaa, mutta YouTube-videopalvelulla testasimme, miten hyvin eri puhelimet suoriutuvat videoiden pyörittämisestä. Testit suoritettiin puhelimille räätälöidyillä YouTube-ohjelmilla sekä selaimella. HTC Herolla YouTube-videot näkyvät erittäin pahasti pikselöityneenä mössönä ja korkealaatuisia videoita ei pystytty edes katsomaan. iPhone 3GS:llä, N900:lla ja HD2:lla tilanne oli päinvastainen ja videot pyörivät sulavasti ja tarkkoina koko ruudulla.

 

SSH-käyttö

Monet lukijat ovat pyytäneet ennen tämän artikkelin julkaisua, että testaamme SSH-käyttöä puhelimilla. Apple iPhone 3GS:n osalta mukana ei tule SSH-yhteysohjelmaa ja kaikki App Storesta saatavat ohjelmat ovat maksullisia. Testasimme kahta eri ohjelmaa: 2,99 euron hintaista TouchTerm SSH:ta ja 3,99 euron hintaista iSSH:ta. TouchTerm SSH oli pienoinen pettymys, sillä varsinkin Irssiä käyttäessä kokonaisuus oli hyvin sekava ja hidaskäyttöinen. iSSH toimi huomattavan paljon paremmin ja ainoaksi ongelmaksi muodostui iPhonen näytön pieni resoluutio.

HTC Herolla testattiin Android Marketin ConnectBot-ohjelmaa, mutta kyseessä oli valitettavasti todella laaduton ohjelma, jonka kanssa ei pystytty käyttämään kunnolla edes Linux-kohdepalvelimen perustoimintoja saati sitten Irssiä. HTC HD2:lla tilanne oli hieman parempi, muttei missään mielessä loistava. Ensimmäisenä ohjelmana testasimme viimeksi pari vuotta sitten päivitettyä PocketPuttyä, jolla ei kyetty näyttämään koko tekstialuetta, eikä ohjelmaa voinut käyttää vaakatasossa. Toisena ohjelmana SSH-käyttöä testattiin puolitoista vuotta vanhalla MidpSSH:lla, jolla erittäin pienen fontin myötä kaikki tekstit näkyivät ruudulla, mutta ohjelma oli hyvin vanhanaikainen ja muutenkin käyttö oli hidasta ja turhauttavaa.

Enemmän tai vähemmän ei-täydellisten kokeilujen jälkeen Nokia N900 loi vihdoin toimivan ja helposti käyttävän ratkaisun SSH-yhteyksille. N900 perustuu Debian-Linuxiin ja laitteesta löytyy valmiina terminaaliohjelma, jolla SSH-yhteyksien luominen ja irkkaaminen Irssillä on naurettavan toimivaa.

 

VNC-käyttö

SSH-testien jälkeen siirryimme testaamaan VNC-yhteyden luomista puhelimista Linux-koneelle, johon oli asennettu tarvittava VNC-palvelinohjelma. Apple iPhone 3GS:llä testattiin iSSH- ja VNC Lite -ohjelmien toimivuutta ja lopputuloksena yhteys saatiin luotua ongelmitta. Käyttö toimi niin hyvin kuin pienikokoiselta ja 480×320-resoluutioiselta näytöltä voi 1680×1050-resoluutioisen työpöydän käyttö onnistua. Nokia N900:aan asennettiin sovellushallinnasta VNC Viewer -ohjelma, jolla toimivuus oli iPhonen tavoin toimiva, mutta suurempi resoluutio (800×480) antoi hieman anteeksi käytettävyyttä. HTC Herolla testattiin Android Marketista löytyvää androidVNC-ohjelmaa ja HTC HD2:lla Mocha VNC -ohjelman 30 päivän ilmaista kokeiluversiota, jonka täysiversio kustantaa 20 dollaria. Molemmat ohjelmat toimivat iPhonen ja N900:n ohjelmien tavoin moitteetta.

 

Lisätestit N900:lla

Apple iPhone 3GS, HTC HD2 ja HTC Hero ovat älypuhelimia, mutta Nokia N900:n tapauksessa kyseessä on jotain älypuhelimen ja erittäin pienikokoisen tietokoneen väliltä. Koska sen käyttömahdollisuudet ovat huomattavan paljon monipuolisemmat kuin muilla vertailun puhelimilla, päätimme testata muutamia käyttömahdollisuuksia pelkästään N900:lla, jotka selventänevät tilannetta.

N900 on ensinnäkin joukon ainoa puhelin, jonka voi suoraan paketista liittää mukana tulevalla kaapelilla televisioon tai muuhun komposiittiliinnälliseen näyttölaitteeseen. Näytön asetuksista löytyy valinta PAL- ja NTSC-asetuksilla, jonka asettamisen ja kaapeleiden liittämisen jälkeen kuva näkyi suoraan television ruudulla.

Seuraavaksi puhelimeen asennettiin OpenSSH-palvelinohjelmisto, jonka asennuksen yhteydessä root-käyttäjälle annettiin salasana. Asennuksen jälkeen puhelimeen onnistuttiin luomaan yhteys heti ensimmäisellä yrityksellä ja käytetty puhelinta, kuten mitä tahansa SSH-yhteyden päässä olevaa tietokonetta. Toimivan SSH-yhteyden jälkeen puhelimen repositoryihin lisättiin http://repository.maemo.org/extras-testing/-lähde, minkä jälkeen sovellushallintaan ilmestyi huomattavan paljon enemmän ohjelmia, kuten Irssi ja lighttpd, joista jälkimmäistä käytettiin http-palvelinohjelmana. Palvelinohjelma vaati jonkin verran säätämistä ja perehtymistä asiaan, mutta loppujen lopuksi N900:ssa saatiin ajettua webbipalvelinta.

Sisältö

  1. Vuoden 2009 älypuhelimet (Apple iPhone 3GS, HTC HD2 & Hero ja Nokia N900)
  2. Katsaus eri käyttöjärjestelmiin
  3. Apple iPhone 3GS
  4. HTC HD2
  5. HTC Hero
  6. Nokia N900
  7. Akunkesto, valokuvavertailu, YouTube-testi, SSH-käyttö, VNC-käyttö & lisätestit N900:lla
  8. Loppuyhteenveto