Uusimmat

Kuvat heikossa valaistuksessa

31.10.2016 11:11 Juha Kokkonen

Lähes kaikki nykypäivän kamerapuhelimet pärjäävät hyvässä valaistuksessa vähintään kohtalaisesti, mutta hämäräkuvaus erottaa useimmiten jyvät akanoista.

Testasimme testikuusikon hämäräkuvausominaisuuksia kolmessa eri tilanteessa otetuilla kuvilla. Alla näkyvät kuvat on taltioitu kaikilla testipuhelimilla samasta paikasta ja samaan ajankohtaan. Kaikilla puhelimilla ensimmäinen kuva otettiin normaalia kuvaustilannetta mukaillen käsivaralta ja samaa kuvaustapaa noudattaen. Puhelimissa käytettiin automaattista kuvaustilaa sekä maksimitarkkuutta. Ensin otoksista on muokattu 500 x 350 pikselin kokoisista rajauksista tehty kooste, jonka perään on tarjolla galleria täysikokoisista otoksista.

Kuvagallerian kuvia klikkaamalla ne avautuvat muokkaamattomaan täysikokoiseen versioonsa.

kameravertailu-kuva6-kaikki

Ensimmäisessä Tampereen Hämeensillalta yöllä otetussa kuvassa on nähtävissä tyypillinen tilanne, jossa kirkkaat kaupungin valot valaisevat muuten pimeää ympäristöä.

iPhonen otos on kokonaisuutena katsottuna ryhmän miellyttävimmästä päästä ja sen värit toistuvat varsin luonnollisina. Automatiikka on säätänyt ISO-arvon mahdollisimman alas (320) ja suljinajan pitkäksi (1/4 s), mutta siitä huolimatta kuva näyttää tarkalta. Lähempää tarkasteltuna yksityiskohtien osalta iPhone sijoittuu vertailun keskijoukkoon, sillä ne ovat selvästi pehmentyneet, mutta monin paikoin ainakin kohtuullisesti säilyneet.

HTC:n kuvassa valaistut yksityiskohdat ovat testijoukon puhkipalaneimpia ja kokonaisuutena tarkasteltuna se näyttää epätarkimmalta. Vaikutelma vahvistuu tutkittaessa kuvaa lähempää, sillä yksityiskohdat ovat sumentuneita ja maininnan arvoisena seikkana kirkkaasti valaistujen kohteiden ympärillä näkyy ”sädekehä”, jota muiden puhelimien kuvissa ei ole.

Huawein otos on tämän ensimmäisen hämäräkuvauskierroksen positiivisin yllättäjä. Kuva on joukon hämärimmästä päästä, mutta siitä huolimatta valaistus ei poikkea merkittävästi tosielämän olosuhteista. Optisen vakaimen puutteen takia suljinaika on joukon lyhimmästä päästä (1/17 s) ja ISO-arvo melko korkea (3200), joka ei kuitenkaan näy negatiivisesti esimerkiksi kohinan määrässä. P9 taltioi hyvin maiseman värimaailman, kuten tiiliseinien punan. Selkeä ykkönen se on kuitenkin yksityiskohtien säilyttämisessä ja dynamiikassa, kuten rajatusta kuvasta voidaan nähdä.

LG:n kuva on joukon valoisimmasta päästä ja sen myötä kirkkaasti valaistut kohdat ovat palaneet selvästi puhki, jonka voi huomata esimerkiksi oikeassa reunassa näkyvästä Takon valokyltistä. Kokonaisuutena kuva näyttää varsin hyvältä ja eri värisävyt ovat tallentuneet melko hyvin, mutta läheltä tarkasteltuna voidaan huomata maalausmaisen jälkikäsittelyn tuhonneen suuren osan yksityiskohdista.

OnePlus 3 jättää suljinajan optisella vakaimella varustetuksi puhelimeksi melko lyhyeksi (1/17 s) ja nostaa herkkyyden testijoukon korkeimmaksi (ISO 6400), mutta se ei onneksi näy negatiivisesti lopputuloksessa. Kokonaisuutena katsottuna otos on ryhmän parhaimmistoa ja se on melko terävä ja yksityiskohtainen. Läheltä tarkasteltuna voidaan huomata, että yksityiskohtien toisto on myös parhaimmistoa Huawein selkeän kärkipaikan takana.

Kuvan valkotasapaino on kallistunut Samsungilla ryhmän eniten lämpimään suuntaan. Yhdessä Huawein kanssa kuva on vähiten puhkipalanut ja se näyttää kokonaisuutena tarkalta ja melko yksityiskohtaiselta. Läheltä tarkasteltaessa voidaan kuitenkin huomata, että suuri osa hienovaraisemmista tekstuureista on menetetty jälkikäsittelyn myötä.

kameravertailu-kuva7-kaikki

Toisessa hämäräkuvaustilanteessa on katunäkymä, jonka valaistusolosuhteet ovat edellistä keskustaympäristöä asteen heikommat ja valo on pääosin peräisin katuvaloista.

iPhonen otos on värimaailmaltaan joukon parhaasta päästä ja se on samalla myös yksi valoisimmista. Tälläkin kertaa iPhone pitää suljinajan pitkänä (1/4 s) ja herkkyyden varsin matalana (ISO 800). Huomion arvoisena seikkana kuvan tummien alueiden yksityiskohdat toistuvat iPhonella joukon parhaiten. Läheltä tarkasteltuna yksityiskohdat toistuvat hieman pehmentyneinä.

HTC:llä otettuna kuva näyttää värimaailmaltaan voimakkaasti kellertävältä ja valoisuudeltaan se sijoittuu joukon parempaan puoliskoon. Yksityiskohdat toistuvat kohtalaisen hyvin, joskin niiden osalta se jää silti LG:n ja Samsungin varjoon.

Huaweilla otettu kuva on joukon pimeimmästä päästä – johtuen 1/17 sekunnin suljinajasta – ja sen vuoksi paljon muilla puhelimilla otetuissa kuvissa näkyvistä tummista yksityiskohdista jää piiloon. Lähempää tarkasteltuna yksityiskohtien määrä on ryhmän keskitasoa ja positiivisena seikkana kohinaa ei ole suitsittu liikaa ohjelmallisesti, jolloin yksityiskohdissa on terävyyttä. Otoksen reunoilla on havaittavissa hieman sinertävä yleissävy.

LG:n otos näyttää kokonaisuutena tarkasteltuna joukon terävimmältä ja yksityiskohtaisimmalta, mutta se on samalla myös värimaailmaltaan voimakkaan ylikorostuneen keltainen. Kuva terävyydestä ja yksityiskohtaisuudesta vain vahvistuu tutkittaessa kuvaa läheltä. Otoksessa on paljon detaljeja, jotka eivät näy lainkaan muiden kilpakumppanien otoksissa Samsungia lukuun ottamatta.

OnePlussan otos on joukon pimein ja värimaailmaltaan liian kellertävä. Jostain syystä suljinaika on jälleen optisella vakaimella varustetulle kameralle lyhyehkö 1/17 sekuntia ja herkkyys on hilattu siitä syystä korkealle ISO 6400 arvoon. Läheltä tarkasteltaessa havaitaan, että kuvan yksityiskohdat ovat melko pehmentyneitä ja jälki on ryhmän heikoimmasta päästä.

Samsungin valovoimainen objektiivi onnistuu vangitsemaan näissä olosuhteissa joukon valoisimmalta näyttävän kuvan, jonka värimaailma on myös melko luonnollinen. Samsungin kuvassa yksityiskohdat ovat säilyneet hyvin, joskin niissä on havaittavissa jonkin verran maalausmaista käsittelyn jälkeä.

kameravertailu-kuva8-kaikki

Kolmas ja viimeinen hämäräkuvaustilanne on öiseltä valaisemattomalta pihamaalta, jonka lähin valonlähde on taustalla kulkevan kadun valaistus. Olosuhteet ovat siis kameralle erittäin haastavat ja markkinoiden halvemmat kamerapuhelimet taltioisivat tässä tilanteessa lähinnä mustalta näyttävän ruudun. Valovoimasta ja optisesta kuvanvakaimesta on siis tässä tilanteessa etua.

iPhone taltioi Samsungin ohella testiryhmän ainoan otoksen, jota voi pitää jossain määrin käyttökelpoisena ja riittävän valoisana. Kuvauskohteen keltainen väri toistuu hieman vihertävänä, mutta kuvassa on säilynyt olosuhteet huomioiden varsin mukavasti yksityiskohtia. Valotusaika on kuvassa maksimi 1/4 sekuntia ja herkkyysarvo ISO 1600.

HTC:n otos on kärkikaksikon (Samsung ja iPhone) takana selvästi ryhmän kolmanneksi paras ja valoisin. Värimaailma on hieman vihertävä, mutta terävyys ja yksityiskohtien toisto on joukon parhaimmistoa.

Huawein objektiivien valovoima ja lyhyt 1/17 sekunnin suljinaika eri riitä vangitsemaan kuvakennoille riittävästi valoa ja seurauksena on tumma ja värimaailmaltaan hailakka kuva. Kuvan värimaailma taittaa hieman purppuraan.

LG:n otos on Huawein ja OnePlussan kanssa ryhmän pimeintä kastia. Ainakin osasyy pimeyteen johtuu suljinajasta (1/9 s), jota LG ei jostain syystä suostu laskemaan yhtä pitkäksi kuin iPhone ja Samsung. Kuvauskohteen värisävy on sinällään melko lähellä oikeaa ja kuvassa on vertailukuusikon mittapuulla kohtalaisen hyvin yksityiskohtia.

OnePlus 3:n esitys on kokonaisuutena joukon heikoin. Kuva on liian pimeä ja sen lisäksi kokonaisuus on pehmentynyt ja yksityiskohdat lähes kokonaan mennyttä.

Samsungin kuva on vertailujoukon valoisin ja jyrän keltainen väri toistuu voimakkaimpana ja luonnollisimpana. Kuvan valoisuuden ansiosta siitä on erotettavissa myös huomattavasti enemmän yksityiskohtia kuin useimpien vertailukumppaneiden otoksista.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Osanottajien kameratekniikka
  3. Kuvat hyvässä valaistuksessa
  4. Lähikuvat
  5. Kuvat heikossa valaistuksessa
  6. Loppuyhteenveto

Juha Kokkonen

Muropaketin uusimmat