Uusimmat

Käyttöliittymä ja sovellukset

18.12.2012 22:29 Juha Kokkonen

 

Perusajatukseltaan Windows Phone 8:n käyttöliittymä on pysynyt täysin identtisenä edeltäjään verrattuna. Vain nimi on muuttunut, sillä entinen Metro UI tunnetaan nyt nimellä Modern UI. Aloitusnäkymä perustuu edelleen ruutuihin ja sovelluksissa liikutaan sivusuunnassa näyttöä pyyhkäisemällä. Tyypillistä Windows Phonea ovat myös sisällön mukaan vaihtuvat taustat sekä suurella fontilla näkymän yläosassa sijaitsevat otsikot.

Windows Phone 8:n todellinen uudistus löytyy sen ytimestä. Se käyttää nimittäin samaa Windows NT -pohjaista kerneliä, kuin työpöytäkäyttöön tarkoitettu Windows 8. Tämä mahdollistaa mm. sovellusten helpon kääntämisen työpöytä- ja mobiilialustojen välillä. Vanhat Windows Phone 7.x -sovellukset toimivat Windows Phone 8:lla, mutta Windows Phone 8:lle tehdyt sovellukset eivät ole yhteensopivia vanhempien käyttöjärjestelmäversioiden kanssa. Windows Phone 7.x -sovellukset eivät kuitenkaan tue Windows Phone 8:n uusia ominaisuuksia.

Windows Phone 8:n ehdottomasti näkyvin uudistus löytyy aloitusnäkymästä. Ruuduille varattu alue on laajennettu lähes reunasta reunaan, eikä oikeassa laidassa ole enää turhaa mustaa kaistaletta valikkonuolelle. Väriteemavaihtoehtoja on nyt kaksikymmentä, jonka luulisi riittävän useimmille. Käytettävyyden kannalta merkittävin uudistus on kuitenkin ruutujen kolme eri kokovaihtoehtoa. Jokaisen ruudun koko on nyt valittavissa vapaasti koko näytön levyisestä isosta ruudusta, tavallisesta neliöruudusta tai pienestä neliöruudusta, joita mahtuu tavallisen ruudun paikalle neljä kappaletta. Erityisesti nämä uudet pikkuruudut parantavat aloitusnäkymän hyödynnettävyyttä merkittävästi, sillä yhdellä vilkaisulla on haluttaessa nähtävissä huomattavasti enemmän sisältöä. Ruutujen sisältö on edelleen tuttuun tapaan animoitua, kunhan vain sovellus hyödyntää sitä mahdollisuutta. Kolmansien osapuolien sovelluskehittäjät voivat valita, hyödyntävätkö he lainkaan suurinta ruutukokoa.

Lukitusnäyttö on uudistunut pikailmoitusten muodossa. Lukitusnäkymään voi valita yhden sovelluksen tarkemman tilan näyttämiseksi sekä viisi sovellusta pikatilan näyttämiseksi. Tarkempi tila näkyy päivämäärän alapuolella ja pikatila pieninä kuvakkeina näkymän alalaidassa. Esimerkkikuvassa tarkempi tila näyttää seuraavan kalenterimerkinnän ja pikatilakuvakkeet saapuneiden puheluiden ja lukemattomien viestien määrän. Myös taustakuva on käyttäjän valittavissa ja tarvittaessa lukitusnäyttö voidaan varustaa salasanalla. Jotkut sovellukset lisäävät oman aktiiviset taustakuvansa vaihtoehtoihin ja esimerkiksi HTC:n oma taustakuva näyttää lukitusnäytössä säätiedot.

Yksi Windows Phone 8:n uniikeista oivalluksista on Lasten nurkkaus, joka helpottaa puhelimen luovuttamista lapsen käyttöön. Yksinkertaistettuna Lasten nurkkaus on rajattu käyttöliittymä, johon vanhempi voi määrittää sisältöä (pelejä, musiikkia, videoita ja sovelluksia) lapsen käytettäväksi ilman pelkoa siitä, että lapsi sekoittaisi puhelimesta löytyvää tärkeää sisältöä. Lasten nurkkaus kytketään päälle puhelimen asetuksista ja sille määritellään sisältö sekä salasana. Tämän jälkeen lasten nurkkaukseen pääsee käsiksi lukitusnäkymästä sivulle pyyhkäisemällä. Lasten nurkkaukselle voi myös määrittää oman nimityksen sekä värimaailman ja taustakuvan. Lasten nurkkauksen näkymä on vastaava, kuin normaalissa aloitusnäkymässä. Ruutujen kokoa voi muuttaa ja järjestellä, mutta niitä ei ole mahdollista lisätä tai poistaa Lasten nurkkauksesta käsin. Lasten nurkkauksesta poistutaan painamalla lukitusnäppäintä, jolloin lukitusnäkymässä kysytään salasanaa.

WP8:n näppäimistöstä on tehty entistä älykkäämpi ja sanakirja mukautuu ajan myötä käyttäjän mukaan. Mukautumisen myötä se kykenee myös arvaamaan sanoja ennen kuin niitä aletaan kirjoittaa. Tekstin sanelu on mahdollista nyt myös ilman verkkoyhteyttä. Näppäimistön layout on pysynyt samana ja on edelleen erittäin selkeä käyttää. Näppäimistöstä löytyy sovelluskohtaisia erikoistoimintoja ja esimerkiksi selaimessa näppäimistöstä löytyy oma näppäin verkkotunnusten yleisimmille päätteille. Numerot on sen sijaan edelleen kaivettava omasta valikostaan, sillä niitä ei löydy ylärivin näppäimiä pitkään painamalla.

Lompakko (Wallet) on vastine Applen Passbook ja Googlen Wallet -sovelluksille. Käyttäjä voi tallentaa lompakkoon tiedot pankki- ja luottokorteista, jäsenkorteista, etukorteista ja etukupongeista. Jos operaattori ja puhelin tukevat ominaisuutta, lompakon korteilla voi suorittaa mobiilimaksuja NFC:n välityksellä. Muut sovellukset voivat hyödyntää lompakkoa ja esimerkiksi näyttää tarjouskuponkeja sen kautta. Lompakkoon tallennettuja luottokortteja voi hyödyntää sovelluskaupan ostoksissa. Lompakko on suojattu käyttäjän määrittelemällä nelinumeroisella salasanalla.

Ihmiset-sovellus (People Hub) on pysynyt pääosin entisenlaisena, mutta uutta on etusivulta yhden oikealle pyyhkäisyn takaa löytyvä Yhteiset-välilehti (Together), joka sisältää käyttäjän luomat ryhmät (Groups) sekä uuden Kohtauspaikat-ominaisuuden (Rooms). Kohtauspaikat ovat kutsupohjaisesti muodostettavia kanavia, jossa osallistuvat käyttäjät voivat keskustella, ylläpitää yhteistä kalenteria sekä jakaa valokuvia ja muistiinpanoja. Toiminnon käyttämiseen tarvitaan Windows Phone 8 -puhelin.

Muita pienempiä Ihmiset-sovelluksen uudistuksia ovat yhteystietojen jako tekstiviestillä, sähköpostilla ja NFC:llä sekä käyttäjän luomien ryhmien synkronointi pilveen Microsoft account -tilin yhteyteen.

Puhelinsovelluksen suurin uudistus on näkymättömissä pinnan alla, sillä Windows Phone 8 sisältää tuen VOIP-puheluille. Uusi tausta-agentti pystyy käsittelemään VOIP-puhelut ja viestit, vaikka sovellus ei olisi avoinna. VOIP-puheluiden vastaanotto tapahtuu aivan tavallisten puheluiden tapaan ja ominaisuus ei ole rajattu vain Microsoftin omistamalle Skypelle, vaan se on kaikkien kolmansien osapuolien sovellusten käytössä.

Skype ei ole toistaiseksi valmiiksi integroituna käyttöjärjestelmään, vaan se on ladattavissa beeta-versiona sovelluskaupasta. Skypen yhteystiedot saa halutessa integroitua osoitekirjaan (Ihmiset). Skype-integrointi käyttöjärjestelmään on luvassa myöhemmin ohjelmistopäivitysten mukana.

WP8:n myötä Microsoft teki Applen tapaan täyskäännöksen karttasovelluksen suhteen ja siirtyi käyttämään Nokian hyväksi todettua karttatekniikkaa. Tämän myötä karttapeitto on kasvanut yli 26 uuteen maahan. Uusi karttasovellus mahdollistaa karttojen lataamisen käytettäväksi offline-tilassa sekä tekstipohjaisen reittiopastuksen. Kartat ovat myös kolmansien osapuolien sovellusten hyödynnettävissä. Ääniopastavaa navigointia karttasovelluksesta ei kuitenkaan löydy, vaan sen toteuttaminen on puhelinvalmistajan vastuulla. Karttasovellukseen liittyy myös paikallisia palveluita ja nähtävyyksiä suositteleva Paikat -toiminto (Local Scout).

Aiemmin Windows Live ID -nimellä tunnettu käyttäjätili on nyt nimeltään Microsoft account. Käytännössä muuttunutta on ainoastaan nimi – tunnus toimii entiseen malliin. Käyttöjärjestelmän varmuuskopiointipalvelu on kehittynyt merkittävästi ja käyttäjällä on aiempaa laajempi mahdollisuus valita mitä SkyDriveen tallennetaan. Pilveen tallennettavaan varmuuskopioon voi sisällyttää asennetut sovellukset, asetukset, puheluhistorian, teeman värin, puhelimeen asetetut tilit, selaimen suosikit, muistiinpanot, teksti- ja MMS-viestit, kuvat sekä videot. Kuvien ja videoiden varmuuskopioinnille on mahdollista asettaa omat määrityksensä.

Asetuksista löytyy uutena ominaisuutena kohta Aputoiminnot, joka sisältää asetuksia tekstin kokoon, korkean kontrastin tilaan, suurennuslasitoimintoon sekä tekstipuhetilaan liittyen. Aputoiminnot ovat suunnattu erityisesti käyttäjille, joilla on ongelmia näön kanssa.

OTA-päivitykset (Over-the-air) ovat olleet pitkään arkipäivää Android-puhelimille, mutta Windows Phone 8:aan se tulee uutena ominaisuutena. Aiemmin Windows Phonen päivitykset oli ladattava tietokoneen kautta Zune-ohjelmiston avulla, mutta nyt päivitykset tulevat tarjolle suoraan puhelimeen. Puhelin tarjoaa uutta päivitystä automaattisesti ja halutessaan käyttäjä voi tarkistaa päivitysten saatavuuden myös manuaalisesti asetusvalikon kautta.

Viestisovellus on käytännössä entisellään. MMS-viestien liiteasetukset ovat hieman parantuneet ja nyt mukaan voi liittää myös sijaintitiedon tai yhteystiedon käyntikortin. Lisäksi viestien poistamista on helpotettu ja nyt käyttäjä voi poistaa useamman viestiketjun samalla kertaa ”raksi ruutuun” -tekniikalla.

Myös sähköpostisovellus on kokenut vain pieniä parannuksia. Nyt taustaväriksi on valittavissa myös musta aikaisemman valkoisen ohella. Sähköpostien avatut liitteet näkyvät automaattisesti Office-sovelluksessa ilman erillistä tallentamista puhelimeen. Lisäksi sähköpostin kirjoitus tukee myös sanelutoimintoa, vaikkakin suomen kieli ei olekaan tuettuna.

 

Sisältö

  1. Windows Phone 8
  2. Käyttöliittymä ja sovellukset
  3. Käyttöliittymä ja sovellukset (jatkuu)
  4. Tietokoneyhteys, käyttökokemukset ja huomiot & yhteenveto

Muropaketin uusimmat