Uusimmat

Käyttöliittymä ja sovellukset (jatkuu)

18.12.2012 22:29 Juha Kokkonen

 

Aiemmin osana Office-sovellusta ollut OneNote-muistiinpanosovellus on erotettu WP8:ssa omaksi sovelluksekseen. Ajatuksena on, että muistiinpanojen tekeminen onnistuisi entistä nopeammin. OneNotelle saa aloitusnäkymään oman ruutunsa ja haluttaessa myös jokaiselle muistiinpanolle saa luotua oman ruutunsa. OneNoten sisältö synkronoituu automaattisesti SkyDrive-pilvipalvelun kanssa ja tiedostoja voi muokata myös esimerkiksi tietokoneelta käsin. WP8 mahdollistaa myös äänimuistiinpanojen sanelemisen, mutta suomenkieli ei valitettavasti ole toistaiseksi tuettuna.

Office-sovellus oli jo edellisen Windows Phone -version vahvoja puolia, eikä asian suhteen ole tapahtunut muutosta kasiversion myötä. Officen ulkoasua on hieman uudistettu ja käyttöä on yksinkertaistettu. Dokumentteja voi selata joko sijainnin (puhelin, sähköposti, SkyDrive ja Office 365) sekä viimeksi avattujen pohjalta. Wordista löytyy nyt koko näytön lukutila ja se muistaa kohdan, johon tiedostossa on viime kerralla jääty (myös tietokoneelta käsin). Excel tukee nyt kuvaajia ja navigointia mobiiliympäristössä on helpotettu mm. soluvalinnan osalta. PowerPoint puolestaan tukee pienoisnäkymää, kommentteja sekä esitysten näyttämistä vaaka- ja pystyasennossa.

Yrityskäyttöä ajatellen Windows Phone 8 tarjoaa uusia tietoturva- ja salausominaisuuksia, puhelimen etähallintaominaisuudet, yksityiset sovellusten jakeluominaisuudet sekä yrityssovelluksen, joka toimii yhteisenä kanavana yrityksen ja työntekijöiden välillä. Yrityssovelluksen kautta on mahdollista jakaa uutisia, kalenterimerkintöjä, ilmoituksia, muistioita sekä yrityksen sisäisiä sovelluksia.

Windows Phone 8:n myötä Internet Explorer on päivittynyt versionumeroon 10 ja se perustuu samaan koodiin työpöytäversion kanssa. Samalla sen kehutaan olevan entistä nopeampi ja turvallisempi. Käyttöliittymä on pysynyt käytännössä muuttumattomana. Osoitepalkki sijaitsee edelleen käytännöllisesti peukalon ulottuvilla ruudun alareunassa, mutta vasemman reunan painikkeeseen on nyt valittavissa kolme eri toimintovaihtoehtoa (stop/päivitys, suosikit & välilehdet). Muita pinnan alta löytyviä uusia ominaisuuksia ovat haku sivulta, NFC-jako, haittasivustoista varoittava SmartScreen Filter sekä paikannuksen estävä Do Not Track -tila.

Käytännössä IE10 on selvästi Windows Phone 7.5:n IE9:ää nopeampi ja testisovelluksien perusteella jopa suorituskyvyltään älypuhelinselainten kirkkainta kärkeä. Esimerkiksi Sunspiderissä IE10 kellotti Lumia 920 -puhelimella tulokseksi noin 915 ms, joka on kautta aikojen paras TaskuMuron mittaama mobiililaitteella tulos. Galaxy Note II:n vastaava tulos on noin 1020 ms ja iPhone 5:n 930 ms (pienempi tulos on parempi).

Kuvaussovelluksen käyttöliittymä on kokenut pientä hienosäätöä, vaikka se näyttääkin ensialkuun entiseltään. Valikkopalkista on poistettu zoomauspainike, sillä zoomaus hoituu nyt näyttöä nipistämällä. Zoomauspainikkeen tilalle on lisätty kaksi uutta painiketta – salaman pikavalinnat ja kamerasovellukset (Lenses).

Kamerasovellukset ovat erillisiä sovelluksia, jotka hyödyntävät kameraa toiminnassaan. Yksinkertaisimmillaan kamerasovellus voi lisätä kuvaan filttereitä tai ottaa panoraamakuvia. Kuvaussovelluksesta pääsee käsiksi kamerasovelluksiin oman valikon kautta. Valikko näyttää kaikki puhelimeen asennetut kamerasovellukset ja alareunasta löytyy suora linkki sovelluskauppaan lisäsovellusten lataamiseksi. Kamerasovelluksia on mahdollista käyttää myös itsenäisesti, sillä ne asentuvat sovellusvalikkoon normaalisti muiden sovellusten tapaan.

Yksi suoranaisesti kameraan liittymätön uusi kuvausominaisuus on kuvankaappausten (Screenshots) tallentaminen, joka ei ole ollut aiemmin mahdollista. Nyt ominaisuus on sisäänrakennettuna käyttöjärjestelmään ja temppu onnistuu yksinkertaisesti painamalla virtanäppäintä ja kotipainiketta samanaikaisesti. Ruutu välkähtää ja kuvankaappaukset tallentuvat omaan kansioonsa.

Valokuvagallerian ulkoasu on pysynyt muuttumattomana, mutta mukaan on ripoteltu muutamia pieniä parannuksia. Useita kuvia voi vihdoin valita samanaikaisesti, joka helpottaa huomattavasti esimerkiksi kuvien poistamista tai jakamista. Kuvien muokkausta on myös hieman parannettu ja vanhan automaattikorjauksen ohella tarjolla on nyt myös kuvan rajaus ja kääntötoiminnot. Lisäksi valikon muokkaa-kohdan takaa aukeaa pikalinkit myös muihin puhelimeen asennettuihin kuvankäsittelysovelluksiin.

Kuvien tallentaminen ja jakaminen on nyt entistä monipuolisempaa. Kuvien tallennuspaikaksi voi valita SD-muistikortin ja SkyDrive-pilvipalveluun synkronoitaessa käyttäjä voi valita ladattavien kuvien laadun (hyvä, paras). Kuvien jakaminen toisiin laitteisiin puolestaan onnistuu nyt entistä helpommin NFC:n avulla.

Näytön alapuolelta löytyvää suurennuslasipainiketta painamalla avautuva Bing-haku jaottelee hakutulokset nyt kolmeen eri kategoriaan: media, www ja paikallinen. Media näyttää hakusanalla löytyviä kuvia ja videoita, www nettihaun tuloksia ja paikallinen lähialueelta hakusanalla löytyviä palveluita ja karttakohteita. Paikallishausta pääsee kätevästi siirtymään suoraan karttaohjelmaan tai navigointiin.

Microsoft on luopunut Zune-brändistään, jonka myötä myös musiikki- ja videosovellus on tehty uusiksi ja se on siirtynyt Xboxin värien alle. Zune-markinapaikka on nyt nimeltään Xbox Music Store. Musiikkikaupasta hankitut kappaleet tallentuvat automaattisesti pilveen, josta niitä on mahdollista kuunnella myös muilla Microsoft-pohjaisilla laitteilla, kuten kotitietokoneella ja Xboxilla. Musiikkia on mahdollista tallentaa myös muistikortille.

Pelit-sovellus on päivittynyt uudella valokeilassa-välilehdellä, jossa esitellään Microsoftin suosittelemia pelejä. Pelit tukevat nyt pelin sisäisiä ostoja, joka on hyvä asia erityisesti pelinkehittäjien kannalta. SmartGlass-ominaisuus mahdollistaa puhelimen käyttämisen Xbox 360:n lisäohjaimena, jonka näytöllä esitetään lisäsisältöä tai -toimintoja.

Entinen Windows Phone Marketplace tunnetaan Windows Phone 8:n myötä Windows Phone Kaupan nimellä (Store). Microsoft on parantanut kauppasovellusta ja lisännyt haku- ja selausmahdollisuuksia. Kauppa osaa myös tarjoaa käyttäjälle ehdotuksia käyttäjän käyttötottumusten mukaan. Maksuvaihtoehtoja on lisätty ja maksaminen onnistuu nyt credit- ja debit-korteilla, Paypalilla, lahjakortilla ja operaattorilaskutuksella. Ladatut sovellukset päivittyvät pilveen, joten niitä ei tarvitse ladata uudestaan puhelinta vaihtaessa.

 

Sisältö

  1. Windows Phone 8
  2. Käyttöliittymä ja sovellukset
  3. Käyttöliittymä ja sovellukset (jatkuu)
  4. Tietokoneyhteys, käyttökokemukset ja huomiot & yhteenveto