Uusimmat

Tietokoneyhteys, käyttökokemukset ja huomiot & yhteenveto

18.12.2012 22:29 Juha Kokkonen

 

Tietokoneyhteys

Windows

Monille käyttäjille ensimmäisen sukupolven Windows Phone -puhelimien kanssa käytetty Zune-yhteysohjelma oli varsin hankalatoiminen tapaus, joten lienee hyviä uutisia, että Microsoft on luopunut Zunen käytöstä. Myöskään päivitykseen ei tarvita enää tietokoneohjelmistoa, sillä päivitykset tulevat OTA:na suoraan puhelimeen.

Sisällön siirtämiseen ja synkronoimiseen tietokoneen ja WP8-puhelimen välillä on nyt useampia eri vaihtoehtoja. WP8 tukee nyt MTP-protokollaa (Media Transfer Protocol), eli puhelin tunnistuu automaattisesti kannettavana laitteena ja näkyy omassa tietokoneessa ulkoisena tallennusmediana, jonka sisältöä voi yksinkertaisesti hallita kopioi/leikkaa-liitä-periaatteella.

Windows 8Windows

Microsoft tarjoaa myös omaa Windows Phone -yhteyssovellusta puhelimen sisällön hallintaan, mutta sen käyttö ei ole pakollista. Windows 8:lle on oma monipuolisempi ja visuaalisempi sovelluksensa, kun taasen Windows 7:lle sovellus on huomattavasti karsitumpi ja yksinkertaisempi. Sovelluksilla onnistuu mm. valokuvien, musiikin ja videoiden synkronoiminen tietokoneen ja puhelimen välillä.

Puhelimen sisältöä on lisäksi mahdollista synkronoida myös esimerkiksi Windows Media Playerin tai iTunesin avulla. Mac-käyttäjien on asennettava koneelleen Microsoftin Desktop Companion -sovellus, jonka jälkeen sisältöä voi hallita iTunesin kautta.

 

Käyttökokemukset ja huomiot

Windows Phone 7.x:n jälkeen WP8:aan on helppo tottua. Asiaan perehtymättömän silmiin WP8 näyttää samalta edeltäjänsä kanssa, joten käyttöliittymän kanssa on välittömästi sinut. Kuten aiemmissakin Windows Phone -versioissa, käyttöliittymän toiminta on sulavaa ja tökkimätöntä. Windows Phone 7.5 -versiolla varustettuun Lumia 900:n verrattuna Lumia 920:n WP8:n käyttöliittymän siirtymissä ei ole juurikaan sulavuus- tai nopeuseroja, mutta sovellukset käynnistyvät ja päivittyvät WP8:ssa hieman nopeammin.

Käyttöjärjestelmän vakiosovellusten useita pieniä uudistuksia on vaikea huomata, jos niitä ei ole osannut kaivata. Eroavaisuudet tulevat kuitenkin esille, kun WP8:sta siirtyy takaisiin WP7.5:een.

WP8:n ehdottomasti loistavin ominaisuus on uudistettu aloitusnäkymä, joka ei Windows Phonea käyttämättömälle saata vaikuttaa merkittävälle, mutta todellisuudessa nostaa puhelimen käytettävyyden uudelle tasolle. Pienet neljänneskokoiset ruudut yhdessä paremmin hyödynnetyn tilan kanssa tarjoavat yhdellä vilkaisulla poikkeuksellisen suuren määrän informaatiota. Käytettävyyttä parantaa entisestään aloitusnäkymän pystyvieritys vaakasuunnassa selattavien sivujen sijaan.

WP8:n väreihin, kontrastieroihin, eri fonttikokoihin ja muuttuviin taustakuviin nojaava käyttöliittymä on edelleen useimmissa tapauksissa selkeäkäyttöinen, mutta välillä hyödyntää tilaa hieman huonosti edukseen. Etenkin Android ja Symbian-käyttäjille saattaa edelleen tulla hieman yllätyksenä WP8:n säätömahdollisuuksien puute, sillä muokattavuus ja asetusvalikoima ovat monin paikoin suppeampia.

Vaikka lukitusruutua on monipuolistettu, ei se edelleenkään tarjoa esimerkiksi pikavalintoja tai käyttöjärjestelmän puolesta käyttäjän valitsemaa sisältöä, kuten säätietoja tai uutisia. Android-puolelta siirtyvälle Googlen sovellusten ja palveluiden rajoitettu tarjonta saattaa myös yllättää, eikä tilanne ole muuttumassa parempaan suuntaan, sillä Google lopettaa tammikuussa tuen Microsoftin ActiveSync-protokollalle.

Yksi WP8:n merkittävimmistä ominaisuuspuutteista on näytön yläreunan ilmoitusrivi, joka ei nykyisellään tarjoa alasvetovalikkoa. Ilmoitukset viesteistä ja päivityksistä ilmestyvät hetkeksi näytön yläosaan, mutta ilmoituksen poistuttua näkyvistä merkintä jää ainoastaan aloitusnäkymän kuvakkeeseen – jos sellainen on käytössä. Myös ääniprofiilien vaihto ansaitsee pyyhkeitä – puhelinta ei voi asettaa äänettömälle äänenvoimakkuuspainikketta painamalla yläreunaan ilmestyvästä painikkeesta, jos värinä on käytössä. Värinä on kytkettävä asetuksista pois päältä, jotta puhelimen saa äänettömälle.

Yksi huomiota herättänyt seikka useammassa WP8:n toiminnossa on yhteensopivuus muiden älypuhelimien kanssa. Ensimmäiseksi esimerkiksi voidaan ottaa vaikkapa kuvien siirtäminen NFC:n avulla, joka ei vaikuttanut onnistuvan WP8-puhelimesta Android-puhelimeen. Toinen esimerkki on sijaintitiedon lähettäminen viestillä, joka ei myöskään tunnu toimivan, kun viestin vastaanottaja on Android-puhelin.

Yksi Windows Phone 8:n tulevaisuuden kannalta merkittävimmistä tekijöistä on sovelluskaupan tarjonta, joka ei tasaisesta kasvusta huolimatta ole ollut tähän mennessä pahimpien kilpailijoiden tasolla. WP8 on ohjelmistokehittäjille entistä kiinnostavampi kehitysalusta, jonka perusteella sovellustarjonnalle voi odottaa valoisampaa tulevaisuutta. Toistaiseksi WP8-sovellusten tarjonta on kuitenkin vajaavaista ja sovelluskaupan valikoimasta puuttuu suuria nimiä, kuten Instagram, Dropbox, Spotify ja Opera, joista osa on tulossa saataville lähiaikoina. Kolmansien osapuolien selainten tarjonta on sen sijaan heikko, sillä niiden on perustuttava IE:n pohjalle.

Yhteenveto

WP8

Windows Phone 8 on looginen jatkumo Microsoftin mobiilikäyttöjärjestelmän kehityskaaressa. Se ei tarjoa mitään suuria yllätyksiä, mutta on silti selvä parannus edelliseen versioon nähden. Pelkkien näkyvien uudistuksen perusteella WP8:n ei ehkä ansaitsisi kokonaan uutta versionumeroa, mutta tärkein syy siihen piileekin pinnan alla. Sisältä WP8 on uudistunut kokonaan.

Windows Phone 8:ssa on edelleen omat puutteensa, mutta siitä huolimatta se on tehtyjen parannusten myötä nyt varteenotettava vaihtoehto älypuhelinmarkkinoilla. Merkittävin tekijä Windows Phonen tulevaisuuden menestyksen kannalta on sovellustarjonta. Se on saatava alkavan vuoden aikana kilpailukykyiseksi Androidin ja iOSin kanssa, tai Windows Phonea odottaa ankarat ajat. Suunta on tällä hetkellä oikea ja sitä tukee Nokia Lumia 920:n kaltaiset mielenkiintoiset puhelinmallit.

 

Hyvää
  • Uudistettu monipuolinen aloitusnäkymä
  • Käyttöliittymän nopea ja sulava toiminta
  • Vakaus
  • Käyttöliittymän yksinkertainen rakenne
  • MTP-tuki
  • Rautauudistukset (moniydinprosessorit, muistikorttituki, NFC)
  • Kameranäppäin rautavaatimuksena
  • Lasten nurkkaus
  • Monipuoliset Office-ominaisuudet
  • Sosiaalisten medioiden onnistunut integrointi
Huonoa
  • Ei opastavaa navigointia vakiona
  • Yhteystietojen kankeat suodatusmahdollisuudet (korjattu GDR2-päivityksessä)
  • Ei ilmoitusvalikkoa (notifikaatiot)
  • Ääniprofiilien vaihtaminen kankeaa
  • Ei mahdollista asettaa omia viestiääniä
  • Yksinkertainen kamerasovellus
  • Rajoitetut selainvaihtoehdot (IE-pohjaisia)
  • Ei mahdollisuutta sulkea sovelluksia moniajonäkymästä käsin
  • Ei mahdollista lukita ruudun automaattikääntöä
  • Ei skypeä integroituna (jälkiasennettava sovellus integroituu järjestelmään)
  • Rajoittuneet säätömahdollisuudet
  • Tiedostojen rajattu liittämismahdollisuus sähköposteihin
  • Joidenkin toimintojen yhteensopivuus muiden puhelimien kanssa

 

 

Sisältö

  1. Windows Phone 8
  2. Käyttöliittymä ja sovellukset
  3. Käyttöliittymä ja sovellukset (jatkuu)
  4. Tietokoneyhteys, käyttökokemukset ja huomiot & yhteenveto