Yhä useammat kiinalaiset puhelimet ja sovellukset ovat Donald Trumpin hallinnon tähtäimessä – myös kiinalaisista pilvipalveluista varoitus

07.08.2020 18:03 | Muropaketin toimitus

Kiinassa tuotetaan halpojen toimitusketjujen ansiosta edullisia ja suosittuja älypuhelimia. Huawei, Xiaomi ja Oppo kattavat jopa kolmasosan maailman matkapuhelinmarkkinoista. Huawein on jo joutunut Trumpin hallinnon hampaisiin, mutta sama kohtalo voi uhata muitakin kiinalaisyrityksiä.

Jatkossa on mahdollista, että Huawein tapaan myös muille kiinalaisille valmistajille asetetaan rajoituksia Yhdysvaltain taholta. Donald Trumpin hallinnossa on meneillään hanke nimeltään ”siisti tietoverkko” (Clean Network).

Hankkeen tavoitteena on estää kiinalaisilta valmistajilta mahdollisuus esiasentaa ja ladata yhdysvaltalaisia sovelluksia. Lisäksi tarkoituksena on saada epäluotettaviksi arvioidut kiinalaiset applikaatiot pois sovelluskaupoista. Trumpin hallinto myös varoitti yhdysvaltalaisia yrityksiä välttämään Alibaban, Tencentin ja Baidun pilvipalveluita. Esimerkin TikTokin taustalta löytyvä ByteDance ja WeChat-palvelua pyörittävä Tencent päätyivät jo syyskuusta alkaen Trumpin mustalle listalle.

Kiina väittää, että Yhdysvaltojen hankkeen takana on teknologisen hegemonian säilyttäminen. Kiina tiedotti niin ikään, että se vastustaa voimakkaasti Yhdysvaltojen suunnittelemia rajoituksia. Toisaalta Kiina on itse kieltänyt ja sensuroinut länsimaisia sovelluksia ja palveluita vuosien varrella – usein selittämättä syytä.