UUSIMMAT

Yhä useammat maat aikovat käyttää puhelinten paikkatietoja koronaviruksen torjuntaan – yksityisyys huolena

26.03.2020 12:35 | Muropaketin toimitus

Maailmanlaajuinen koronaviruspandemia huolettaa sen verran, että sen torjumiseen yritetään valjastaa kaikki keinot – myös digitaaliset. Sijaintitietojen käyttöä taistelussa tartuntoja vastaan ei kuitenkaan katsota pelkästään hyvällä.

Uutisoimme viime viikolla, että Israel ottaa sijaintitiedot käyttöön koronaviruksen nujertamiseksi. Myös Yhdysvallat ja yhä useampi maa harkitsee samantyyppisiä keinoja. Kiinnostus sijaintitietojen käyttämiseen kummunnee siitä, että Kiina ja Etelä-Korea onnistuivat rajoittamaan ainakin jonkin verran tartuntojen määrää seuraamalla ihmisten liikkeitä paikkatietojen avulla.

Nyt myös Italian, Saksan ja Itävallan puhelinoperaattorit jakavat sijaintitietoja viranomaisille. Taiwan, Singapore ja Hong Kong puolestaan käyttävät paikannusvalvontajärjestelmiä varmistaakseen, että covid-19-tartunnan saaneet pysyvät kotonaan.

Kiinassa on hyödynnetty myös WeChat ja AliPay -sovelluksia käyttäjien merkitsemiseen värikoodilla koronaviruksen leviämisriskin perusteella. Tämä on johtanut liikkumisen rajoittamiseen.

New York Times huomautti, että tarkka ihmisten seuraaminen avaa oven ihmisten yksityisyyteen, jota voi olla vaikea sulkea sen avaamisen jälkeen. Käyttöön otettuja teknologisia apukeinoja voidaan lehden mielestä käyttää myöhemmin esimerkiksi poliittisten agendojen edistämiseen.

Muropaketin uusimmat