UUSIMMAT

Yhdysvaltalaiset viranomaiset määräsivät WhatsAppin seuraamaan käyttäjiä – WhatsApp totteli

22.01.2022 08:44 Muropaketin toimitus

WhatsApp on avustanut Yhdysvaltain huumevalvontaviranomaista DEA:ta. Viranomaiset määräsivät palvelun seuraamaan käyttäjiä, joista DEA oli kiinnostunut.

Forbesin mukaan DEA tutki seitsemää epäilyttävää käyttäjää Kiinassa ja Macaossa. Tapaus liittyy tiettävästi opioidien laittomaan myyntiin Yhdysvalloissa.

Viranomainen seurasi salaa henkilöiden WhatsApp-toimintaa marraskuusta alkaen. WhatsAppin tuli seurata IP-osoitteita ja puhelinnumeroja, joihin kohteet olivat yhteydessä. Tarkkailussa oli myös se, miten ja milloin kohteet käyttivät WhatsAppia. Viestien sisältöä DEA ei väitetysti saanut haltuunsa, johtuen palvelun salausominaisuudesta.

Yhdysvaltain Pen Register Act -laki mahdollistaa viranomaisten tietopyynnöt esimerkiksi WhatsAppille. Viranomaisten täytyy esittää tietopyyntöä tehdessään henkilöllisyytensä, viraston nimi sekä vakuutus siitä, että hankittava informaatio on relevanttia käynnissä olevan rikostutkinnan kannalta.

Fentanyylin ja muiden hengenvaarallisten opioidien toimitukset Yhdysvaltoihin ovat olleet yksi monista Yhdysvaltain ja Kiinan välisiä suhteita haittaavista asioista. Kiista on kärjistynyt, sillä yliannostukset Amerikassa ovat lisääntyneet viime vuosina.