MTV3: Jollan Sailfish-käyttöjärjestelmä videolla – paljon N9-herkkuja mukana

21.11.2012 11:13 | Sampsa Kurri

Kuvat: Ruutukaappaus MTV3:n videolta

MTV3 on saanut tilaisuuden videoida ennakkoon Jollan toimitusjohtaja Marc Dillonin esittelemänä uuden Sailfish-käyttöjärjestelmän ominaisuuksia ja sen käyttöliittymän toimintaa. Sailfish-käyttöjärjestelmää esitellään Nokian Dali-koodinimellisellä N950-kehityspuhelimella, jota ei koskaan julkaistu myyntiin, vaan jaettiin lainaan MeeGo-kehittäjille.

Sailfish-käyttöjärjestelmän lukitusruudussa näkyy kellonajan lisäksi oikeassa laidassa joukko ilmoituksia, jotka esitetään läpinäkyvinä ikoneina. Laitteen tilatiedot näkyvät hetkellisesti, kun laite avataan käyttöön lukitusruutua pyyhkäisemällä ylöspäin ja siirrytään kotiruudulle.

Kotiruudulle voidaan avata useita minikokoisia sovelluksia, jotka ovat interaktiivisia, vaikka ne eivät olisi koko ruudun kokoisina. Kun sovellus avataan ensimmäisen kerran, voidaan se työntää kotiruudulle pyyhkäisemällä näyttöä vasemmasta reunasta oikealle.

Kotiruudun alareunassa on sovellusten pikakäynnistin (application launcher), jossa on näkyvillä neljä pikakuvaketta, mutta pikakäynnistintä ylöspäin vetämällä päästään käsiksi sovellusvalikoimaan. Sovellusvalikoiman näkymä noudattaa Symbian- ja Harmattan-käyttöjärjestelmistä tuttua ikoniruudukkoa mustalla taustalla.

Käyttöliittymä näyttäisi videon perusteella hyödyntävän runsaasti pyyhkäisyeleitä kosketusnäytöllä ja odotetusti moniajoon ja sen hallintaan on panostettu rankalla kädellä. MTV3:n videon lopulla Dillon esittelee Ambience-ominaisuutta, jonka avulla käyttöliittymän värimaailma saadaan muutettua vastaamaan halutun kuvan värejä.

Käyttöliittymä vaikuttaa videolla pääosin kohtalaisen sulavalta, mutta näkymien siirtymisissä on havaittavissa ajoittain nykimistä. Toisaalta on huomioitava, että käyttöjärjestelmä ei ole vielä valmis ja sitä ei esitelty myyntiin tulevalla puhelinalustalla.

Noin kahden minuutin pituisen videoesittelyn Jollan Sailfish-käyttöjärjestelmästä voit katsoa MTV3:n kotisivuilta Katsomo-palvelusta (vaatii Microsoftin Silverlightin)

MTV3, Tässä on Jollan uusi Sailfish-käyttöjärjestelmä

Keskustelu

@6 Noissa tileissä ei ole tosin mitään elävää, ei näy status updateja tai oikein muutakaan kiinnostavaa, lähinnä kellonaika päivittyy.

Hymyilytti yksityiskohta, että laitteen yläreunaa blurrattiin, koska testilaitteena on N950 ja tuossa kohdin laitetta on kaiverrettuna ”Nokia”.

@9 luonnollisestikin patenteilla on erääntymispäivämäärät, joka varmasti on mennyt jo autonrenkaan pyöreän muodon ja stereonupin osalta.

Älä nyt vaan sano että Microsoftin laatikot tai Applen ikonit on AINOA tapa tehdä mobiililaitteen käyttöliittymä. Olisin toivonut Jollalta aitoa innovaatiota, mutta nyt askeleet Meegosta eteenpäin vaikuttavat maltillisilta.

@8

Miten ihmeessä tänä päivänä pystyy tekemään autonrenkaan joka ei muistuta muiden autojen renkaita ulkoisesti millään tavoin? Ominaisuudet kyllä voi vaihdella huomattavasti vaikka näyttävätkin aikalailla samalta.

Ennen vanhaan oli HiFi stereot kaikki aikalailla toistensa näköisiä. Oli isoa volume nappulaa ja kytkimiä, nappeja ja LCD näyttöjä. Kuinka monella tavalla stereoiden käyttöliittymän voisi tehdä? Vaihtaa pyöreät nupit neliskanttisiksi ja sijoitella ne aivan miten sattuu pitkin vehjettä? Volume nappula vaikkapa laitteen taakse, niin ei pääse Sony tms haastamaan oikeuteen patentin rikkomisesta…

Montakohan UI patenttia Jollalla on? Jos käyttis saa yhtään tuulta alleen niin Apple, Google, muut Android valmistajat, Microsoft ja patenttitrollit tulevat varmasti kylään ottamaan omansa voitoista. Tuossa on aika lailla ratsastettu muiden designeilla.

6: Eivät nuo kyllä ole sen elävämpiä kuin Windows Phonessakaan, mutta sen sijaan huomattavasti interaktiivisempia kylläkin.

Jollan uudet saitit on auki ja sieltä löytyy käyttistä esittelevä promovideo.

hemmetin silverlight, pitäisi lailla kieltää tuollaiset kikkareet :/
no eiköhän youtubeen ilmesty tänään videot.

FAPFAPFAP! Eiköhän tuosta saada kotikutoinen painos myös N9lle.

Muropaketin uusimmat