Nämä kortit uusi iPhone 5 lyö pöytään

iPhone 5

Apple esitteli keskiviikkoiltana uuden iPhone 5 -älypuhelimensa, eikä onnistunut yllättämään alaa seuraavia henkilöitä, sillä uutuus osoittautui lähes täysin verkossa liikkuneiden ennakkohuhujen ja -kuvien mukaiseksi. Suurimmat uudistukset kohdistuivat ulkonäköön, näyttöön ja järjestelmäpiiriin. Applen tapojen mukaisesti uutuus tulee myyntiin varsin nopeasti. Tärkeimmillä markkinoilla myynti alkaa 21. syyskuuta ja Suomessa viikkoa myöhemmin.

iPhone 5

iPhone 5 on entistä ohuempi ja kevyempi. Apple on onnistunut puristamaan sen vain 7,6 mm paksuiseksi ja 112 gramman painoiseksi. Erityisesti kyseinen painolukema on high-end-älypuhelimelta erittäin kova suoritus. Edeltäjään verrattuna iPhone 5 on 18 % ohuempi ja 20 % kevyempi. Tarkat ulkomitat ovat 123,8 x 58,6 x 7,6 mm. Rakenteessa on käytetty ainoastaan alumiinia ja lasia. Värivaihtoehtoja ovat kokomusta sekä valko-hopea. Takakuoren lasilevystä on luovuttu, mitä voi pitää kestävyyden kannalta hyvänä asiana.

iPhone 5

Retina-näytön läpimitta on nyt neljä tuumaa – sen kuvasuhde on muuttunut, joten se on pidempi, muttei leveämpi. Tämä takaa sen, että puhelinta voi edelleen käyttää yhdellä kädellä ja sormi ulottuu näytön toiselle laidalle – ainakin alaosassa. Näytön tarkkuus on ennakkohuhujen mukaisesti hieman erikoinen 1136×640 pikseliä muodostaen pikselitiheydeksi 326 DPI. 18 % kasvaneen pikselimäärän lisäksi värikylläisyyden kerrotaan parantuneen 44 %.

iPhone 5

Suorituskykypuolesta uudessa iPhonessa vastaa uusi A6-järjestelmäpiiri, jonka kehutaan hoitavan hommansa kaksinkertaisella nopeudella A5-piiriin nähden. Anandtechin arvioiden mukaan A6:n sisällä käytetään ARM Cortex-A15 -prosessoriytimiä – todennäköisesti kaksin kappalein. Piirin kehutaan olevan 22 % pienempi kuin A5 ja se saattaa olla valmistettu Samsungin 32 nm LP HK+MG -prosessilla. Matkapuhelinverkkoyhteydet on toteutettu yhdellä piirillä ja niitä on tarjolla laajalla paletilla. iPhone 5 tukee HSPA-, HSPA+-, DC-HSDPA- ja LTE-yhteyksiä. Suomessa myytävän version LTE-tuesta ei ole vielä varmuutta.

iPhone 5

Kamerapuolella iPhone 5:n iSight ei ole kokenut ainakaan paperilla kovinkaan merkittäviä uudistuksia. Taustalta valotetun kuvakennon tarkkuus on edelleen kahdeksan megapikseliä ja sen kaverina on viiden safiirilasilinssin ryhmä. Optiikan F-arvo on 2.4. Kameran kehutaan olevan entistä nopeampi ja taltioivan yksityiskohtaisempia, terävämpiä, kohinattomampia ja paremmin hämäräolosuhteissa piirtyviä kuvia. Kameralla pystyy nyt ottamaan myös 240 asteen ja 28 megapikselin panoraamakuvia, joiden luomisessa hyödynnetään A6-prosessoria sekä gyroskooppia. Etukamera pystyy 1,2 megapikselin valokuviin sekä 720p-videoon.

Käyttöjärjestelmänä iPhone 5 käyttää uutta iOS 6:tta, jonka Apple esitteli kesäkuussa. iOS 6 tuo mukanaan yli 200 uudistusta, kuten uuden Maps-sovelluksen navigoinnilla, Facebook-integroinnin, uudistetun Safari-selaimen sekä FaceTime-videopuhelut matkapuhelinverkon yli. Laitteen litium-ioniakun luvataan kestävän yhdellä latauksella 225 tuntia valmiusaikaa, kahdeksan tuntia puheaikaa, 40 tuntia musiikkitoistoa, 10 tuntia videotoistoa tai 8-10 tuntia nettiselausta.

iPhone 5

Jo ensimmäisessä iPhonessa käytössä ollut 30-pinninen telakkaliitin on tullut tiensä päähän, sillä iPhone 5:stä löytyy huomattavasti pienempi uusi Lightning-liitäntä. Kyseessä on 8-pinninen täysin digitaalinen liitin, jonka kehutaan olevan huomattavasti kestävämpi, kuin edeltäjänsä. Lisäksi liittimen voi kytkeä molemmin päin, joka helpottaa sen käyttöä. Vanhoille oheistarvikkeille ja latureille tulee myyntiin adapteri, joka maksaa 29 euroa.

iPhone 5:n muistikapasiteettivaihtoehdot ovat 16, 32 ja 64 gigatavua. Hinnat ovat tiettävästi samat, kuin iPhone 4S:n julkaisun yhteydessä (629 – 849 euroa). TaskuMuro julkaisee oman iPhone 5 -testiartikkelinsa todennäköisesti lokakuun alkupuolella, riippuen testikappaleiden saatavuudesta.

Applen lehdistötiedote

Apple iPhone 5 -tuotesivut

Juha Kokkonen

Kommentit

2.

Tähän sopii hyvin vanha sanonta.. “Samaa paskaa, eri purkissa” x)
Ja tosiaan naurettavaa se että ihmiset eivät erota edes 4s:ssää 5:sestä.. Eiköhän se kerro jo aika paljon. xD

Vastaa tähän
3.

Kuulokeliitäntähän yleensä laitetaan yläreunaan koska usein puhelin on taskussa ja kuulokkeet ovat joko johdollisena handsfreenä tai sitten niillä kuunnellaan musiikkia. Ja yleensähän sitä luuria pidetään kaiketi taskussa oikeinpäin. Ärsyttävämpää on kuitenkin se, jos latauspistoke on puhelimen yläreunassa. Mukavaa pitää puhelinta autossa telineessä ja käyttää navia kun ei autolaturin piuha meinaa riittää, tai sitten se riittää juuri, mutta kiskoo puhelinta vinoon koko ajan.

Vastaa tähän
4.

Minä en tajua miksi se kuulokeliitäntä on yleensä yläreunassa. Nytkin on puhelin pöydällä siten että näyttöä pystyy lukemaan ja kuulokkeiden piuha vetää typerän lenkin tuosta näytön päältä.

Vastaa tähän
5.

SD-muistikorttiliitännän mitalla muut puhelimet menevät ohi.

Vastaa tähän
6.

Tuo “vanhanaikainen” muotoilu on mielestäni ihan ok. Sama koskee Thinkpadeja. 🙂

Vastaa tähän
7.

Ei vieläkään syytä vaihtaa antiikkiseen Iphoneen. Ei mitään uutta muotoilun saralla, käyttis on lähestulkoon sama kuin aiemminkin. Kyllä nyt vuosien käytön jälkeen Android vaihtuu Lumiaan. Nokia sentään uskaltaa erottautua massasta. Iphone oli innovatiivinen silloin kun 2G tuli (joka tosin oli osittain jo ilmestyessään ajastaan jäljessä) tuoden kosketusnäytön suosituksi, mutta on pysynyt pieniä muokkauksia lukuunottamatta samana. Iphonea voisi verrata EA sportsin pelisarjoihin. Eihän NHL 11 voi enään pelata vuonna 2012, ja mitä muuta oikeasti merkittävää eroa peleillä on kuin rosterit?

Vastaa tähän
8.

Ai kato. Applehan on innovatiivinen ja kopio lähes suoraan Samsungin puhelimen. Jos siinä yhdessä oikeudenkäynnissä olisi ollut Sampan puhelimen verrokkina tämä, niin olisin kyllä ollut ihan samaa mieltä tuomiosta. Nyt tosin taisi puntit kääntyä. Vaikea kieltämättä ihan uudennäköistä puhelinta luoda, mutta että noin suora kopio?

Vastaa tähän
9.

“Mutta minua kiinnostaisi tietä cpu:n ytimien määrä sekä kellotaajuus ja gpu:n kellotaajuus myös.
Olisiko kenelläkään tarkkaa tietoa noista?.

15, mitä merkitystä näillä on? Applen juju on juuri se, että se ei noista apekseistä huutele, syy on se, että kaikki pyörii nopeasti ja sulavasti. Eli se on käytönnässä ihan sama mitä siellä kuoren alla on.

Ja kaikki on optimoitu juuri sitä rautaa varten, eli kun tulee vaikka joku peli niin se pyörii täydellisesti koska se peli on suunniteltu juuri sille raudalle ja sen ehdoilla.

Android maailmassa tämä on täysin eri kun et voi tietää mikä pyörii hyvin sinun laitteessa ja mikä ei.

Vastaa tähän
10.

Voisi olla se seuraava puhelin…

Vastaa tähän
11.

Ulkonäkö hieno, mutta ominaisuuksiltaan samaa kuraa. Ja ei voi sanoa näytön koon kasvaneen, jos sen korkeus kasvaa aavistuksen, eihän siintä oo mitään hyötyä. Okei, no ehkä kahdella kädellä käyttäessä, mutta eikös tän pitän olla yhellä kädellä käytettävä…

Vastaa tähän
13.

@27
Tarkoitin siis esim. kaiuttimien tai muiden vastaavien lisävermeiden kanssa parittamista. Ei sellaiset käsittääkseni mitenkään pilven kautta itseään parita.

Vastaa tähän
15.

@22
Itellä taas on sitenpäin taskussa miten vaan sattuu menemään, harvemmin tulee tarkotuksella tietynpäin aseteltua luuria taskuun.

@24
No löihän Apple ainakin uuden ja epäyhteensopivan SIM-korttimallin pöytään 😀

Vastaa tähän
17.

25. Applen kohdalla tosin tuo automaattinen parittaminen toimii aika hyvin, mutta menee pilven kautta. Eli en ihan siinä näe sitä niin oleellisena. Toki paljon hyödyllistä saa tehtyä NFC:llä, mutta Applen hierarkia laitteissa mahdollistaa tuota samaa jo aika pitkälle.

Langaton latus olisi kyllä ollut sellainen “must” tässä vaiheessa.

Ohuudella on väliä markkinoinnissa ja oheislaitteiden “uusintamyynnissä”. Tosin nuo suojakuoret kait kasvattaa sen “vanhoihin mittoihin” joten siitä ei pitäisi tulla ongelmaa. Adapterit on sitten toinen juttu…

Vastaa tähän
18.

Mukavan hintanen kyllä toi adapteri. Mielestäni tommosen pitäis kyllä tulla jo puhelimen mukana ihan ilmaseks.

Vastaa tähän
19.

Pahimmat puutteet kilpailijoihin nähden ovat NFC ja langaton lataaminen. Olisivat tietysti saattaneet tehdä puhelimesta hieman paksumman, mutta onko sillä oikeasti niin väliä onko puhelin 7,6 vai 8mm paksu? NFC:llä varsinkin olisi paljon mielenkiintoisia käyttötarkoituksia, kuten automaattinen parittaminen muiden laitteiden kanssa, automaattiset profiilit esim. töissä, kotona, yöpöydällä jne, asioiden maksaminen suoraan puhelimesta jne…

Vastaa tähän
20.

Jutun otsikosta tuli jostain syystä iltapäivälehdet mieleen..

Vastaa tähän
Näytä kaikki kommentit

Kommentointi on suljettu.