NVIDIA lähestynyt muita yrityksiä 28 nm:n valmistuksen merkeissä

18.04.2012 23:36 | Ville Suvanto

NVIDIA kertoi helmikuussa 28 nanometrin prosessilla valmistettavien Kepler-grafiikkapiirien kärsivän heikoista saannoista. Piirien valmistuksesta on vastuussa maailman suurin sopimuspuolijohdevalmistaja TSMC, jonka kanssa NVIDIAlla on sopimus piikiekkokohtaisista hinnoista. Käytännössä se tarkoittaa, että huonoilla saannoilla toimivien piirien hinta nousee korkeammaksi ja kun saannot paranevat, piirien keskimääräinen hinta laskee.

Nyt taiwanilainen uutissivusto DigiTimes kertoo lähteidensä pohjalta NVIDIAn etsivän toista puolijohdevalmistajaa valmistamaan sen piirejä. Uutisen perusteella NVIDIA olisi valmistuttanut näyte-eriä Samsung Electronicsin 28 nanometrin prosessilla ja mahdollisen sopimuksen tarkoituksena ei olisi lopettaa NVIDIAn ja TSMC:n välistä yhteistyötä, vaan täydentää NVIDIAn piirien valmistusta toiselle valmistajalle.

DigiTimes, Qualcomm, Nvidia said to approach other foundries for 28nm production

Keskustelu

@12.
Noinhan se juu on. Kyllähän sitä oli ainakin huhuja, että UMC olisi aikanaan tehnyt myös G92-piirejä

@8

Saannot riippuvat hyvin paljon piirin rakenteesta. Toista piiriä saattaa olla paljon helpompi valmistaa ihan rakenteensa vuoksi.

@ 11. Muistaakseni UMC on valmistanut aika useinkin sekä ATI/AMD että nVidian GPUita, mutta vain lowendiä

Samsungin lisäksi Nvidia olisi hakemassa ”lisäkapasiteettia” myös UMC:n suunnalta. Nvidia on ennenkin käyttänyt UMC:tä; 2008 puhuttiin, että UMC valmistaisi jopa 1/6 Nvidian GPU-piireistä.

@6 Ja mikäköhän vakuutusyhtiö vakuuttaisi asiakkaansa TSMC:n ongelmien varalta viime vuosien tapahtumien jälkeen… :P TSMC on kohtuuttoman vahvassa asemassa puolijohteiden sopimusvalmistuksessa(varsinkin hi-end tuotteissa) ja tämä näkyy siinä, että huolimatta jatkuvista ongelmista firman tulos on keulinut viime vuosina kunnolla. Samsung olisi yksi vahvimpia firmoja haastamaan sen kunnolla ja huolimatta pienestä mittakaavaedun katoamisesta, uskoisin että kilpailun lisääntyminen toisi alentaisi hintoja kokonaisuudessaan….

@6 eikös kokonaistilaus voi olla vaan maksimissaan se mitä tehdas pystyy tuottamaan? tästä syystä joudutaan tilaamaan muualta. jotein ei vaikuta kokonaistilauksen suuruuteen yhdeltä tehtaalta.

Sinänsähän tässä on erikoista että esim AMD on todennut saantojen olevan hyviä TSMC:lla

@6
Aivan, luulen että nv ajattelee juuri tällätavalla: pienempi paha hajauttaa kuin makuuttaa….

5. Ja kannattaa ottaa huomioon myös se, että kun hajauttaa niin kustannukset nousee, koska kokonaistilaus on pienempi. Yksi suuri tilaus niin hinta painuu alas. Tosin kun tehdas piiputtaa niin maksaa sekin. Onhan niillä jotkut vakuutukset sen suhteen, että jos tuotanto on seis tuotantolinjan takia niin ne joutuu maksamaan tilaajalle.

Paras tilanne olisi jos on sama valmistaja, mutta eri tuotantolaitokset. Jos yksi joutuu ”tulvan” alle niin toinen laitos pukkaa vielä kamaa pihalle.

AMD:n kohdalla on kyllä joku ryssinyt pahasti laskelmissaan.

Hmm, bisnesmielessä ajatellessa ihan hyvä hajauttaa koska jos toiselle tulee ongelmia toinen paikkaa aikä tule vajetta niin paljoa, mutta taas juridisesti miten siihen suhtautuu toinen se siis jolla ns yksinoikeus….no ainakin nv koittaa saada tavaraa liikkeelle myyntipisteisiin asti.

@ 1. Mitäpä AMD siihen sanoisi? Jotain GF:n tilanteesta kuitenkin kertonee sekin että AMD juuri maksoi heille huomattavia summia ettei heidän tarvitsisi käyttää GF:n tehtaita niin paljoa kuin oli sovittu

Eri firmaa kun ovat, niin eipä AMD:llä taida olla kovinpaljon sanottavaa asiasta..

Ihan hyvä jos aiheuttavat kilpailua kiekkojen valmistajien välille. Ehkä sitä kauttakin voitaisiin saada piirien hintoja alas?
Mitähän AMD sanoisi, jos Nvidia lähestyisi GlobalFoundriesia samanlaisin aikein? x)

Muropaketin uusimmat