Onko 5 vuotta vanhaan tietokoneeseen järkeä päivittää uusi näytönohjain?

HotHardware-sivusto on julkaissut mielenkiintoisen artikkelin, jossa paneudutaan monia Muropaketin lukijoitakin varmasti askarruttavaan kysymykseen – onko viiden vuoden ikäiseen tietokoneeseen järkevää päivittää uusi näytönohjain?

Testikokoonpano oli varustettu Core 2 Q6600 -prosessorilla (2,4 GHz), Asus Rampage Formula -emolevyllä (Intel X48), kolmella gigatavulla DDR2-1066-muistia ja GeForce GTX 260 -näytönohjaimella. Windows 7 -käyttöjärjestelmä oli asennettu Corsairin nykyaikaisemmalle 60 gigatavun Force 3 -SSD-asemalle. Vertailunäytönohjaimena käytettiin EVGA:n valmiiksi ylikellotettua GeForce GTX 660 SuperClocked -näytönohjainta, joka maksaa Suomessa noin 230 euroa.

Testipeleinä käytettiin Battlefield 3:a, Borderlands 2:ta, Civilization V:ttä ja Shogun 2:ta. Kahdessa ensimmäisenä mainitussa pelissä keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus nousi noin 50 prosentilla ja Shogun 2:ssa se kaksinkertaistui. Civilization V:ssä nopeus lähes kolminkertaistui. Käytännössä näytönohjaimen päivitys antoi samalla mahdollisuuden nostaa kuvanlaatuasetuksia ja uuden valmistusprosessin ansiosta tehonkulutus laski levossa ja rasituksessa.

HotHardware, Can A New GPU Rejuvenate A 5 Year Old Gaming PC?

Ville Suvanto

Kommentit

2.

En löytänyt mikä poweri on ollut testeissä. Koska 5 vuotta vanha poweri voi olla vähän kiikun kaakun iäkseen.

Vastaa tähän
3.

@1 Todella hyvä pointti, ei meikäläisellä ainakaan heti käynny mielessä.

Vastaa tähän
4.

Oliskin kaikki 5 vuotta vanhat koneet tuollaisia. Yleensä kun joku kyselee raudan päivittelemisestä vanhaan koneeseen, niin kyseessä on joku täysin hyödytön pakettikone mihin ei pysty mitenkään pelkkää näyttistä vaihtamaan.

Vastaa tähän
5.

Kiikun ja kaakun. Kannattaa myös miettiä ostaako sen chieftekin vai jotain laadukkaampaa jos meinaa pidempään elellä samalla powerilla ;)

Vastaa tähän
6.

En kyllä näe mitään tarvetta päivittää poweria jos kerta uus näyttis imee aika selvästikin vähemmän juissia kuin vanha.

Vastaa tähän
7.

Tuon prossun saa vielä kulkemaan mukavasti hyvällä ilmajäähyllä ainakin sen 3.6GHz, joten sieltäkin vähän mehua lisää. RAMn tuplaus samalla, niin jo on käyttökelpoinen paketti vielä hyväksi aikaa.

Vastaa tähän
8.

Hyvä idea mutta kuten @3 sanoi, lähtötilanne on erittäin harvoin näin ihanteellinen.

Vastaa tähän
9.

Toisaalta, tämä saattaisi rohkaista monia kasaamaan budjettipelikoneen vähän vanhemmista, oman aikansa high end-osista näyttistä lukuunottamatta. Iloinen suuntaus on se, että pelit koodataan nykyisin paljon näyttisriippuvaiseksi.

Itse tein omaan ~3v vanhaan (näyttis oli vuoden tuoreempi) i5 750-koneeseeni budjettipäivityksen, prossukellot -> 4GHz, vaihdoin GTX 460n GTX 580een, 4GB muistit -> 8GB ja SSD-levy käyttikselle, niin kokemushan muuttui melkoisesti reilun 200€ satsauksella.

Vastaa tähän
10.

itellä 555 be 4.1Ghz. Veikkaanpa, että mun kannattaa hankkia uusi prossu ensiksi.

Vastaa tähän
11.

Hei hei Muro. Tavataan io-techin puolella.

Vastaa tähän
12.
Fatsodonkey

itellä 555 be 4.1Ghz. Veikkaanpa, että mun kannattaa hankkia uusi prossu ensiksi.

Se on ihan budjetista kiinni. Jos rahaa haluaa hassata reilusti, tottakai kannattaa emosta ja prossusta lähtien laittaa. Mutta pelkkä uusi näyttiskin antaa hyvin apua peleihin, niinkuin nähtiin.
Pelkkää pelikäyttöä ajatellen, €/fps-suhde huononee aikalailla, kun koko kokoonpano uusitaan vaikka esim. 2-3v välein.

Vastaa tähän
13.

Heh, itellä on yhessä koneessa 400w corsair joka on toiminut ja toimii vieläkin, vaikka on jo yli 5-6 vuotta vanha :)

Vastaa tähän
14.

@MayDay84
Itsellä juurikin samanlainen päivitys puoli vuotta sitten. Ainoana erona näyttis (hd4850–>hd6950). Ja prossun kellot pyörii 3.8ghz tuntumassa eli hieman jäljessä silläkin osastolla :s Mutta hyvin pelittää uudemmatkin pelit.

Vastaa tähän
15.
Gagarin

Oliskin kaikki 5 vuotta vanhat koneet tuollaisia. Yleensä kun joku kyselee raudan päivittelemisestä vanhaan koneeseen, niin kyseessä on joku täysin hyödytön pakettikone mihin ei pysty mitenkään pelkkää näyttistä vaihtamaan.

Näissä yleensä on vaatimustasokin aika paljon matalampi. Kyllähän markettikoneissakin saattaa olla varsin ok prossu ikäisekseen (niihin panostetaan, kun se on edelleen ihmisten mielikuvituksessa se tehon ainoa mittari) ja saattaa hyvinkin herätä pieneen pelaamiseen pelkän näyttiksen vaihdolla, ja jos vanha vie saman verran tai vähemmän kuin uusi niin powerikaan ei estä.

Kaikille sen koneen ei tarvitse pyörittää beeäffää ultrilla, vaan riittää kun muutaman kympin näyttiksellä Sims toimii.

Vastaa tähän
16.

On hyvinkin paljon järkeä. Minulla on 6,5 vuotta vanha kone: Core 2 Duo E6600 2.4GHz (+4GB 800Mhz DDR2) ja hyvin olen pärjännyt. Ainoat osat mitä v2006 jälkeen olen päivittänyt on 650W virtalähde (2011), GTX 570 näytönohjain (2011) ja Intel X25-M 80GB G2 SSD (2009). Kaikki pelit, uudetkin, mitä pelaan pyörii hyvin kaikilla herkuilla. Suorittimen ja muistin lisäteholle ei vain ole ollut tarvetta.

Vastaa tähän
17.

Tuskin C2D BF3:a pyörittää 64 pelaajan servuilla aivan ongelmitta mut kyllä kaikki vähän kevyempi varmaan pyöriikin.

Vastaa tähän
18.

Ei ole järkeä, koska nykypelit ovat harvoin enää pelaamisen arvioisia, saati hyviä. Näin se vain valitettavasti on. Itsellä 1300 euron masiina alla (2011) ja rahaa hassattu mm. BF3:seen, Skyrimiin muihin kehnoihin tuotoksiin. Uusien pelien pelaamisessa ei ollut järkeä enää 7-8 vuoteen.

Vastaa tähän
19.

Jooh, itsekkin ostin vuonna 2007 ostettuun koneeseen uuden näyttiksen ja sain virtalähteen hakea seuraavana päivänä. 8800GTS 512mb -> GTX 570 HD 2560mb.

Vastaa tähän
20.

Täysin typerä testi. Testissä testataan, onko 5 vuotta vanha näyttis hitaampi, kuin uusi. Vähemmän yllättäen uusi näyttis on nopeampi. Sensijaan testissä ei mitattu asioita, joilla olisi ollut jonkinlaista informaatioarvoa.

– Testissä ei mitattu, missä vaiheessa 5 vuotta vanha muu kokoonpano muodostuu pullonkaulaksi, eli mikä on järkevin investointikohde.
– Testissä ei verrattu vanhaa konetta uudellä näyttiksellä uuteen koneeseen, jossa sama näyttis vertailupohjana.

Mitä muuta testistä voi päätellä paitsi, että vanha näyttis on uutta nopeampi? Ei mitään.

Vastaa tähän
Näytä kaikki kommentit

Osallistu keskusteluun MuroBBS:ssäKommenttikupla