Uusimmat

Blue Yeti -mikrofoni sopii loistavasti tuleville nettitähdille

06.07.2016 18:00 Jukka O. Kauppinen

Tubetus ja striimaus ovat nyt pinnalla. Aikamme internet-julkkikset ovat saavuttaneet aseman, josta moni nykynuori haaveilee. Mitä sitten tarvitaan tällaisen statuksen tavoittamiseen? Karismaattisuuden lisäksi on hyvä olla olemassa laadukkaat vehkeet, joilla muun muassa äänet saadaan purkitettua.

Onneksi haaveitaan voi tavoitella nykyään huokeallakin hinnalla, sillä äänihifiin erikoistunut Blue tähtää kuluttajamarkkinoille Yeti-mikrofonillaan. Laitteen saa itselleen noin 120 eurolla, joka on pelkästä mikrofonista paljon rahaa. Mutta on siihen syynsäkin.

Yeti on suunniteltu niin pelaajat, tubettajat, striimaajat kuin muusikot silmällä pitäen. Se sisältää paljon erilaisia asetuksia, jotka tekevät kokemuksesta sulavan. Erilaisia äänitystiloja on moneen lähtöön, ja esimerkiksi laulamiseen soveltuva asetus tallentaa vain mikrofonin edestä kuuluvan äänen. Muut vaihtoehdot on räätälöity yksin tai porukassa striimaaville sekä haastatteluita ja dubbauksia tekeville. Mikrofonin takana olevat symbolit ilmaisevat selkeästi päällä olevan asetuksen.

Nauhoitusvaihtoehtoja on monipuolisesti, ja niiden ero on oikeasti kuultavissa. Harmi vain, että Yeti on kovin herkkä tallentamaan ympärillään olevaa mölinää. Vaikka asetus on pienimmällä mahdollisella, kuuluu puheen taustalla selkeästi muun muassa televisio. Haitan voi eliminoida jälkikäteen Audacityssa, mutta käsittelyä ei ole mahdollista tehdä suorassa lähetyksessä. Tällöin aktiivisesti nauhoittavan on syytä omistaa touhulle hiljainen huone, tai hiljentää kaikki lähietäisyydellä olevat häiriötekijät.

Ammattilaisille ja vakavasti harrastajille

Herkkyydestä on myös plussaa, sillä monelta suunnalta tulevat äänet tallentuvat tarkasti. Esimerkiksi podcastiin osallistuvien ei tarvitse välttämättä istua aivan mikrofonin lähietäisyydellä. Toki fiksu äänittäjä osaa huomioida äänenvoimakkuuksien vaihtelun, jota tapahtuu helposti osallistujien istuessa kauempana ja lähellä.

Positiivista on lisäksi mahdollisuus kytkeä kuulokkeet suoraan mikkiin kiinni. Ääni liikkuu ilman viivettä, mikä on tärkeää varsinkin instrumentteja näppäillessä. Testasin laitetta myös laulamiseen, ja nauhalle tallentunut heleä ääneni kuulosti juuri sellaiselta kuin oletinkin.

Yetissä on kaiken ylistämisen ohella myös haittapuolensa. Laitteella on kokoa jonkin verran, ja muun muassa videopelejä striimatessa se on hankala sijoittaa niin, ettei se ole tiellä. Onneksi mikrofonin saa irti tuestaan, jolloin sen voi kiinnittää kunnolliseen jalustaan. Operaatio vaatii kuitenkin budjetin venyttämistä, jota Yetin hankkija haluaa tuskin tehdä heti.

Mikrofonin mukana ei myöskään tule äänen napsumista eristävää niin sanottua verhoa, mikä aiheuttaa maiskutusten tallentumisen nauhalle. Laulaessa laite ottaa herkästi hengitystauot mukaan, mutta se johtuu oikeastaan vain väärästä tekniikasta.

Tekemisen helppous

Bluen lumimies on välttänyt pahimmat karikot, sillä laatu näkyy ja tuntuu. Laite on suhteellisen painava ja pysyy paikallaan tukevasti. Se ei myöskään vaadi monen eri ohjelman tai ajurihässäköiden lataamista. Johto vain koneeseen ja homma toimii. Valmistaja kuitenkin suosittelee mikin laittamista suoraan emolevyn USB-reikään, sillä erilliset jakajat saattavat vaikuttaa äänenlaatuun. En kuitenkaan huomannut eroa testin aikana.

Blue Yeti on loistava valinta tietokoneella nauhoituksia tekevälle, mutta konsolinikkarit eivät hyödy laitteesta lainkaan. Ainakaan testilaitteena ollut PlayStation 4 ei tunnistanut USB-mikrofonia. Sääli, sillä varsinkin striimaaminen on yleistynyt myös konsolipelaajien keskuudessa.

Mikrofoni sopii oivallisesti ammattilaistason laatua vaativille, ja se näkyy myös hinnassa. Yeti on hieman kallis pelkkään satunnaiseen nauhoitteluun, mutta käy hyvin esimerkiksi tosissaan striimaaville. He tuskin pettyvät äänenlaatuun.

Yetistä on saatavilla myös Yeti Studio- ja Yeti Pro -mallit, mutta ainoa ero näiden välillä on oikeastaan vain XLR-liitin. Tätä ei ole ollenkaan tavallisessa mallissa.

 

Blue Yeti

Valmistaja: Blue

Hinta: noin 110-130 euroa

Laitevaatimukset:  Vähintään Windows Vista / Mac OSX 10.4.11

Lisätietoja: http://www.bluemic.com/products/yeti/

Niklas Isberg

 

Tekniset tiedot

  • Mikrofoni
  • Kolme kondensaattorielementtiä (3 x 14 mm)
  • Suuntakuvio: kardioidi, stereo, kaksoissuuntaus, suuntaamaton
  • Suora taajuustoisto: 20 Hz – 20 kHz
  • 16-bit, 48 kHz resoluutio
  • Suoraan kytkettävissä tietokoneeseen – ei ylimääräisiä ohjelman latauksia
  • yhteensopiva useimpien äänitysohjelmien kanssa
  • 3,5mm kuulokeliitäntä suorakuuntelua varten
  • Äänenvoimakkuussäätö kuulokkeille ja sisäänrakennettu mute-nappi mikrofonille
  • USB-kaapeli kuuluu toimitukseen
  • Mukana IZotope Nectar Elements -äänenkäsittelyohjelma sekä PreSonus Studio One -äänitysohjelma

 

Lisää aiheesta

Gioteck MH-1 – järeämpi Xbox-mikki pienipäisille

Razer Seiren – pelimiehen ja tubettajan ammattilaismikrofoni

Steelseries Spectrum 5XB – Xbox-pelikuulokkeet eivät sovi kissatalouteen