Uusimmat

Digiexpo 2015 – Nuori, nuorempi, pelitubettajien fani

13.11.2015 16:00 Kalle Lounela

Helsingin Messukeskuksen fibat on pakko käydä testaamassa vuosittain. Ennakko-odotukset kannattaa kumminkin pitää alhaalla, muuten pettymisen riski on suuri testattavien pelien ollessa suurimmaksi osaksi jo julkaistuja teoksia. Siispä peliannista on turha kirjoitella kummempia, kun voi taas kerran keskittyä ilmapiirin pureskelemiseen.

”Näen kristallipallostani, että tulevaisuudessa hommaan tulee mukaan vielä lisää erilaista toimintaa.”

Näin ennustin viime vuoden messukatsauksessa. Ennustajaeukolta lainattu vehje ei valehdellut uusien tuulien puhaltaessa Digiexpon läpi tuoden hyvien uutisten lisäksi ristiriitaisia tunteita vanhempien peliharrastajien keskuudessa. Onko uusi suunta vain nuorten rakentama tie kohti turmiota?

digiexpo2015_2

Pelaamalla kesäkuntoon?

Pyssyturnaus

Ensin neutraalit jutut alta pois: isot pelijulkaisijat ja konsoliveikarit ovat normaaliin tapaan näyttävästi esillä messualueella. Testattavana oli silinteripäinen salarambosimulaattori, taistelukenttä saa päälleen scifiskinin ja viides pääosa räiskintäpelistä X on tulossa. Näiltä osin siis perus-Digiexpoa.

Yllättävää oli ihka aito CS:GO turnauslava katsomoineen kameroineen kaikkineen. Selostamassa tietenkin TV:stä tutut™ Teemu ”wabbit” Hiilinen ja Juha ”aNGeldusT” Kurppa, jotka nostivat taidokkaasti katsomon ja sen läheisen alueen tunnelman katoon. Kaikki halukkaat tiiraajat eivät näet mahtuneet istumaan. Positiivisen innokas vastaanotto SEUL:n ja ASUS ROG:n järjestämälle ammattilaispelaajien turnaukselle!

Suosittu huvi näkyi kauas ison valkokankaan ansiosta, mutta myös selostus kuului pitkälle hurrausten saattelemana. Yhden ilo on toisen meteli huutojen häiritessä aika ajoin tosissaan pelilavan puhujia. Kun mikkimiehen naamasta näkee turhautumisen jatkuvien keskeytysten takia, on järjestelyissä parantamisen varaa.

Pelilavalla oli jos jonkinmoista ohjelmaa tubettajatreffeistä tubettajien paneelikeskusteluun. Suomalaisille videotähdille oli myös aikataulutettu TubePark, jossa pienet fanit pääsevät tapaamaan idolejaan. Tässä päästäänkin ristiriitaisiin tuntemuksiin, jotka velloivat monen vanhemman henkilön selatessa ohjelmalistaa.

digiexpo2015_halo

Nuoret pesiytyivät joihinkin paikkoihin.

Nuoria on vaikea ymmärtää

Kaverin suusta lainattua: ”vaikka Digiexpolle lisäisi pari tuhatta varhaisteiniä, ei se näkyisi katukuvassa mitenkään.”

Hän oli oikeassa, koska aikuista kävijäkuntaa oli edelleen paljon. Ohjelmakartta oli sen sijaan muuttunut entistä enemmän YouTuben videotekijöitä ihannoivaksi. Nuorin pelaajasukupolvi on selvästi ilmaissut intonsa muiden pelaamisen katseluun, jonka monet perheen vanhemmat ovat huomanneet lastensa katsellessa padilta Minecraft-videoita päivät pääksytykseen.

Kuka tahansa voi ryhtyä tekemään videoita kunhan viihdearvoa löytyy. Nuorimmilla ei vielä medialukutaitoa ole, joten vaikutteiden ottamista on mahdoton välttää. Pelivideoista nappulat saavat ideoita sävyttämään omaa pelaamistaan, ja ken tietää onko se hyödyllisempää kuin perinteisten lastenohjelmien tarjoama ruoka aivoille. Ideoiden lisäksi vaikutteita otetaan varmasti sanomisista ja käyttäytymisestä, millaista se ikinä onkaan.

Idolipalvonta kuuluu monen teini-ikään. Kuinka pop-idolin kuva seinällä eroaa tubehepun nostamisesta jakkaralle? Kuinka terveellistä on fanittaa päättömästi vaikkapa tyhmänpuoleista nuorta kollia? Heillä on vitsit kohdillaan, mutta sisältö on usein tyhjän kanssa.

Uuden ja tuntemattoman pelko on suuri meille, jotka nuorina pelasimme itse katsomisen sijaan. Jotkut katsovat asiallisia peliarvostelijoita, toiset vain tuhauttavat tubekulttuurille ja kolmannet pohtivat millaiseksi homma kehittyy tulevaisuudessa. Harvan vaanaparran mieleen ovat pewdiepien kaltaiset hypersuositut ja -aktiiviset viihdyttäjät. Olen vain päälle parikymppinen, mutta siitä huolimatta koko touhu tuntuu ihan oudolta.

digiexpo2015_3

Takaisin messuille

Oli pelilavalla paljon muutakin YouTube-hössötyksen lisäksi. Isojen firmojen sirkus on ennestään tuttua, mutta mukana oli myös jokunen ei-kaupallinen pohdiskelu Suomen peliteollisuudesta, eSportsista ja perjantain pelimusakonsertti. Vähän laiha anti, mutta 10 000 euron CS:GO-turnaus toi vaa’an tasapainoon.

Elektronisen urheilun paneeli oli lyhkäisyydessään kiinnostava. Ajan puitteissa perusteltiin urheilustatusta muun muassa dopingin ilmestymisellä skeneen, jonka jälkeen sivuttiin seuratoimintaa ja urheilijoiden armeijavapauksia. Puoli tuntia oli naurettavan lyhyt aika, kun lavalla oli kovia nimiä puhumassa Pelaajalehden päätoimittajan Miika Huttusen johdolla.

digiexpo2015_eSportspaneeli

Paneelissa oli puhumassa myös ammattipelaaja.

Virtuaalitodellisuuden aika on todellakin käsillä, jos Digiexpolla esitellään vehkeitä sen kokemiseen – näin pohdin pukiessani takkia päälle ja hypätessäni bussiin. Siellähän niitä oli testattavana himppu vie! Mukana oli vaikka minkälaista oheisvermettä Oculus Riftin kaverina. Myös Samsung Gear VR oli esillä, mutta Sonyn laitetta ei ollut nähtävissä.

 

Tubemaakarointi herätti kysymyksiä. Kehittyykö messu vielä lisää videontekijöiden suuntaan vai kasvavatko nappulat pois fanikulttuurista? En toivo ensimmäistä, vaikka se tällä hetkellä tuntuukin paljon todennäköisemmältä. Vain aika voi vastata mihin Digiexpon maailma on menossa. Seuraavaan kertaan siis, Lounelan messukatsaus kiittää ja kumartaa!

Kalle ”HCJorma” Lounela

 

MoonTV:n Jarkko Grönbergin suorapuheisia mietteitä messuista:

Vanhan miehen epämääräistä avautumista Digiexpojen syvimmästä tarkoituksesta · 31.10.2015

 

 

Lisää aiheesta

DigiExpo 2012 – pelejä ja intomieltä

DigiExpo 2013 – Playstation 4 vs. Xbox One

Digiexpo 2014 – tuuli tuulee ja minä tuuletan

Digiexposta löytyy myös suomipelejä: tsekkaa Race Online, Ice Lakes ja FinnWars

Miehemme maailmalla: Paris Games Week osa 1

Miehemme maailmalla: Paris Games Week osa 2 eli kuinka selvisimme Sonyn hypemyllystä

Miehemme maailmalla: Paris Games Week osa 3 eli virtuaalitodellisuuden huimat pyörteet

Vieraissa: Digiexpo 2012