Uusimmat

SteelSeries Arctis 5 – eivät mitkään tavalliset pelikuulokkeet

26.10.2016 17:53 Miikka Lehtonen

Termi ”pelikuulokkeet” ei tuo aina mieleen järin positiivisia mielikuvia. SteelSeriesin upouusi Arctis-kuulokemallisto on kuitenkin poikkeus sääntöön, ja se onnistuu hienosti kaikkein tärkeimmässä: hyvässä äänenlaadussa niin pelatessa kuin musiikkia kuunnellessa.

Pelikuulokkeiden perinteinen ongelma on, että niiden ominaisuudet ovat usein hyvinkin tietynlaiset. Hintalappuun ei voi aina luottaa, ja sillä kalliitkin pelikuulokkeet ovat usein äänenlaadultaan aika vaatimattomia. Kauhea bassovoittoisuus ja tunkkainen ääni johtavat usein pitkään taisteluun taistelut ekvalisaattorin kanssa, jotta luureista saa esiin kuuntelukelpoista ääntä .

Ihan rehellisesti sanoen odotin jotain tämän kaltaista, kun Jukka O. Kauppinen löi käteen testattavaksi Steelseriesin Arctis 5 -kuulokkeet. Edessä oli tämän jälkeen yllätyksiä.

Arctis 5

Ei mitään perustason pelikamaa

Jos jatketaan rehellisellä linjalla, minun on todettava, että Steelseries on kuulokepuolella minulle hieman tuntematon firma. Tiedän tietenkin, että he ovat tehneet jo pitkään kuulokkeita, mutta jotenkin ani harvat niistä ovat osuneet minun korvilleni. Olen perinteisesti käytellyt enemmän Logitechin, Creativen ja muiden valmistajien kuulokkeita, joten suoria vertauksia esimerkiksi suosittuihin Siberia-mallistoon ei ole nyt tiedossa.

Arctis 5 teki paketista poistettaessa miellyttävän ensivaikutelman. Suurikuppiset ja mattapintaiset kuulokkeet eivät ole mitään tusinatason pelirompetta. Vaikka molempia kuppeja koristavatkin LED-värielementit, yleisilme on hillitty ja tyylikäs. Tätä korostaa entisestään joustava panta, josta löytyy kivoja kuvioita. Pannat on suunniteltu vaihdettavaksi ja Steelseriesin sivuilla on useita erilaisia vaihtoehtoja, joiden avulla kuulokkeet voi kustomoida omaan tyyliinsä sopivaksi.

Kuulokkeet tuntuvat myös päässä hyvältä. Ne ovat kevyt, peittävät korvat kivasti eivätkä pitkissäkään sessioissa purista päätä tai aiheuta päänsärkyä. Tästä huolimatta äänieristys on hyvä. Käytän itse mekaanisia näppäimistöjä, ja niiden ääni peittyi hyvin ilman volyymien vääntämistä kaakkoon.

Arctis 5:n erikoisuus on sen mikrofoni, joka on ulosvedettävää mallia. Pehmeän sangan päässä oleva kaksisuuntainen mikrofoni työntyy vasemman kuulokekupin sisään, kun sitä ei käytä. Kuulokkeet kytketään tietokoneeseen USB:n välityksellä, ja USB-johdon puolivälissä on suurikokoinen säädin, jolla voi säätää omiin korviinsa kuuluvan äänen tasapainoa chatin ja muun äänen välillä.

Se varsinainen erikoisuus löytyy ohjelmistosta. Steelseriesin GameSense-softan avulla voi muiden tuunausten ohella säätää mikrofonin aktiivista taustahälyn peittoa. Kun ominaisuuden kytkee pois päältä, kuulokkeet nappaavat todella herkästi paljon taustaääntä. Tuuletinten kohinat, näppiksen naputus, hiiren napsahdukset ja muut taustaäänet kuuluvat läpi ikävästi. Olin suoraan sanoen hieman yllättynyt siitä, miten hyvin ohjelmisto toimii. Kun sen kytkee tehokkaammille asetuksille, kohinat häviävät kokonaan ja näppäimistön nakutuskin kuuluu läpi vain todella vaimeasti. Omien korvieni perusteella äänenvaimennuksen aktivointi ei vaikuta oman puheäänen laatuun juuri lainkaan, joten tästä iso peukku Steelseriesille.

steelseries_arctis5_testi_01

Mutta miltä se sitten kuulostaa?

Nyt saavumme jokaisen kuuloketestin tärkeimpään osioon: äänenlaatuun. Hienolla ulkoasulla, laadukkaalla softalla ja muilla lisukkeilla ei ole tippaakaan arvoa, jos kuulokkeet eivät kuulosta hyvältä. Käytin vertailukohteina Logitechin G450 -headsetin ohella omaan aktiivikäyttööni jääneitä LucidSound LS-30 -kuulokkeita, sekä jokaisen kuuloketestin mustaa hevosta: Thomann-verkkokaupan oman Superlux-tuotesarjan HD-681-kuulokkeita.

Usein tässä porukassa käy niin, että pelikuulokkeet häviävät aivan totaalisen selvästi sekä Superluxeille että LucidSoundeille. Bassovoittoinen ja tukkoinen ääni ei muutu millään taikatempuilla niin hyväksi, että sitä viitsisi tosissaan kuunnella. Hetken näytti siltä, että myös Arctis 5 tulisi jäämään tähän ”ei jatkoon” -kategoriaan, sillä suoraan koneeseen kytkettyinä niiden ääni oli aika vaatimaton. Hauras ja aivan liikaa korkeita taajuuksia korostava äänimaailma ei todellakaan ollut liian bassovoittoinen, mutta ei myöskään sellainen, että sitä olisi viitsinyt kuunnella.

Ratkaisu ongelmaan löytyi asentamalla Steelseriesin GameSense-ohjelmisto, sillä se aktivoi kuulokkeiden DTS-äänimikserin. Sen avulla Arctis 5:stä sitten alkoikin jo irtoamaan aika paljon laadukkaampaa ääntä! Bassot kuuluvat mukavasti, mutta voisivat ehkä olla vähän muhkeammatkin. GameSensen ekvalisaattorin avulla niihin saa toki potkittua lisää jytyä, mutta tällöin ne korkeammat taajuudet alkavat jäädä ikävästi jalkoihin. Esimerkiksi LS-30 tarjoilee paljon napakampaa bassoa hukkaamatta muita taajuuksia, mutta ne toisaalta ovat myös ostopaikasta riippuen 30-40 euroa kalliimmat, ja ovat pelkkää stereota.

Arctis 5

Arctis 5:stä löytyy DTS Headphone X 7.1 -softasurround, joka toimii kuten softasurround yleensäkin: ei yhtä hyvin kuin oikea. Itse en vieläkään pidä softasurroundia hypetyksen tai hintalappuun lätkittyjen eurojen arvoisena ominaisuutena, sillä valtaosassa kuulokkeita sen vaikutukset ovat aika vaisut.

GameSense toimii noin yleisestikin sangen asiallisesti, mikä oli kiva yllätys kun aiemmat kokemukset muutaman vuoden takaa olivat aivan päinvastaiset. Ekvalisaattorin avulla ääntä saa säädeltyä monipuolisesti ja tallennettua valmiisiin pika-asetuksiin. Niitä on jo lähtökohtaisesti muutama, ja hauskasti ne voi määritellä aktivoitumaan tiettyjen ohjelmien käynnistyessä.

Tämä ei kuulosta ehkä paperilla kovin isolta jutulta, mutta käytännössä se helpottaa elämää monimutkaisesti. Jos vaikka Battlefield 1:ssä tai Overwatchissa kaipaa tilaäänten korostamista, enemmän bassoa ja muita säätöjä, joilla vaikka vihollisten askeleet erottaa helpommin, sitä ei tarvitse säätää joka kerta erikseen pelaamisen aloittaessaan. Arvostin!

Hienoisena yllätyksenä kuulokkeet toimivat myös konsoleilla, joskin hieman vaihtelevasti. PlayStation 4:llä kuulokkeet pystyi lyömään USB-liittimeen kiinni, jolloin ääni tuli ulos mukavasti, ongelmitta ja nikottelematta. Xbox Oneen ja PlayStation 4:ään kytkentä onnistuu myös perinteisellä konsoliluurimenetelmällä, eli 3,5mm audioplugilla. Toimi kuitenkin!

Ongelmana onkin enimmäkseen se, että PC:ltä tuttu GameSense ei tietenkään toimi konsoleilla. Näin ääntä ei pysty säätelemään haluamansa kaltaiseksi, joskin se oli ihan oletusarvoisestikin mukavan laadukas ja tasapainoinen. Ikävämmin se todella tarpeellinen ohjelmallinen mikrofonin taustaäänen vaimennus ei toimi lainkaan. Konsolikäytössä mikrofoni poimi reippaasti ja häiritsevästi taustaääntä ja tarjosi näin suorastaan ikävän käyttökokemuksen.

Arctis 5

Harkitsemisen arvoinen vaihtoehto

Kokonaisuutena Arctis 5 jätti lämpimän fiiliksen. Se ei ole paras testaamani kuuloke (se kunnia menee LucidSound LS-30:lle), eikä tarjoa hinta-laatusuhteeltaan parasta ääntä (Superlux HD-681), mutta sen laatua ei ole kiistäminen. Tyylikäs ulkoasu, lujalta vaikuttava rakenne ja ennen kaikkea miellyttävän tasapainoinen ääni tekevät Arctis 5:stä kuulokkeet, jota ainakin PC:n omistajien kannattaa ehdottomasti harkita, mikäli ovat pistämässä toista sataa euroa kuulokkeisiinsa.

Konsolipuolella tilanne on hieman monimutkaisempi. Ääni on silläkin puolella laadukas, mutta GameSense-ohjelmiston puuttuminen tekee mikrofonin käyttämisestä tuskallista. Niinpä konsoliväen kannattaakin ehkä suunnata katseensa muualle.

 

Steelseries Arctis 5 Headset

Valmistaja: Steelseries

Hinta: noin 100 – 120 euroa

Lisätietoja: https://steelseries.com/gaming-headsets/arctis-5

Miikka Lehtonen

 

Tekniset tiedot:

  • Laskettelulaseista inspiroitunut design-pääpanta
  • Automaattisesti säätyvä panta
  • AirWeave-materiaalista valmistetut korvapehmusteet
  • SteelSeries ClearCast-mikrofoni
  • Laitteistoriippumaton – PC, pelikonsolit, virtuaalitodellisuus ja mobiililaitteet
  • Hallintanäppäimet kuulokkeessa
  • Liitäntä äänen jakamiseen
  • SteelSeries Engine ohjelmistolla voi säätää käyttäjäprofiileja, EQ:ta, mikrofonin asetuksia ynnä muuta
  • Kaapeli, USB ja analoginen
  • DTS Headphone X 7.1 Surround äänet
  • Erillinen ChatMix USB-ohjain
  • Prism RGB-valaistus
  • 40 mm:n kuuloke-elementit
  • Taajuusvaste: 20 – 22 000 Hz
  • Herkkyys: 98 dB
  • Mikrofonin taajuusvaste: 100 – 10 000 Hz
  • Mikfonin herkkyys: -48 dB
  • Kaapelin pituus: 3,0 m

Arctis 5

Lisää aiheesta

Steelseries Siberia 350 Gaming Headset – ajatukset ihan muualla kuin äänenlaadussa

SteelSeries Apex M800 – sateenkaarihoitoa syysmasennuksen väistämiseen

Steelseries Rival –pelihiiressä on kaikki vähän paremmin

Steelseries Siberia V3 Prism – laadukasta korvavalohoitoa

Razer Hammerhead Pro V2 – bassovoittoista nappipeliääntä

Razer Man O’War – mainiot luurit, suolainen hinta

Sound BlasterX H7 – ” loistava valinta laadukkaita kuulokkeita etsiville”