Uusimmat

Wiikon wanha: Pathway to Glory ja Pathway to Glory: Ikusa Islands (2005)

16.11.2015 18:00 Jukka O. Kauppinen

Nokian surullisenkuuluisan tacopuhelimen parasta antia edustavat RedLynxin Pathway to Glory -strategiapelit. Samalla ne täydentävät RedLynxin N-Gage-käden, sillä High Seizen ohella suomalaiset taktiikkapelit ovat parasta, mitä sinivalkoisen taskunauriin kapeaksi jääneestä pelikatalogista löytyy. Vuoropohjaiset strategiapelit ovat niin mainiota matkapelattavaa, että niitä uskaltaa suositella kaikille, joiden sydän sykkii vuoropohjaisuudelle.

RedLynxin tavoitteena oli Pathway to Gloryssa tehdä peli, joka ei olisi ollut mahdollinen millään muulla laitteella. Pelikännykän globaali moninpeli tarjosi tähän eväät, sillä armon vuonna 2005 yksikään muu laite ei pystynyt hanskaamaan datayhteyksien kautta veivattavaa, maailmanlaajuista moninpeliä.

Pelimekaniikka koostuu tuttuun tapaan toimintapisteistä, joita kuluu sitä enemmän, mitä raskaampaa kalustoa mukanaan roudaa. Jos pointseja jää vuoron päätteeksi varastoon, mosurit osaavat räiskiä oma-aloitteisesti omaan ampumasektoriin eksyneitä vihollisia.

wiikonwanha_pathwaytoglory_redlynx_nokia_ngage_02

RedLynxin pelikolmikko sisältää myös melkoista teknistä innovointia, sillä moninpeli toimii suoraan matkapuhelinverkon ylitse. Ratkaisu oli vuonna 2005 suorastaan ennenkuulumaton. Pelissä oli kymmenen tunnin kampanjana ja bluetoothin välityksellä toimiva lähiverkkomoninpeli. Tällaista ominaisuuskattausta ei ole edes nykyisissä mobiilituotoksissa.

Pathway to Glory -pelisarjan kaksi vesaa pitävät sisällään kaksi tunnetuinta toisen maailmansodan näyttämöä. Ykkönen vie Eurooppaan, kakkonen Tyynellemerelle. Graafisesti pelit ovat edelleen komeita ilmestyksiä ja pienelle ruudulle piperrettyä pikselitaidetta kelpaa yhä ihmetellä.

Jalkaväen lisäksi ruudulla myllertää minä moninaisempaa sotakalustoa ja asearsenaalikin on varsin kattava. Brutaali äänimaisema tehostaa entisestään illuusiota suuresta taskutaistelusta ja peliin on kaiken lisäksi mallinnettu vielä tuhoutuva maastokin. Epäreilun tulen tehdessä työtään jäljet näkyvät maisemassa.

Tekoäly on mallia armoton, sillä se suolaa surutta varomattoman pelaajan. Pisteisiin perustuvassa toiminnassa ampumisen lisäksi on muistettava suojautua. Tietokone vie henkirievun, jos sen on unohtanut näkyville tuulettumaan. Satunnaispelien saturoimassa mobiilipelimaailmassa nämä strategiahelmet ovat edelleen niitä harvoja peliharrastajille suunnattuja täsmätuotteita.

wiikonwanha_pathwaytoglory_redlynx_nokia_ngage_03

Kaiken lisäksi molemmat sotapelit venyttävät kännykkäpelin käsitettä. Kummassakin osassa on yli kymmenen tehtävän mittainen kampanja ja pelattavuus on tehty presiis oikein. Kosketusnäyttöä tai hiirtä ei missään vaiheessa tule ikävä, vaikka strategiapelit eivät yleensä ole fyysisillä napeilla varustettujen pelivehkeiden leipälaji.

Mukana kulkevat taistelijat keräävät pelin edetessä kokemusta, joten RedLynx on onnistunut tiristämään rahtusen Jagged Alliancea toiseen maailmansotaan. Jos taisteluissa karaistunut veteraani puree multaa, se kirpaisee. Tämä siirtää mainiolla tavalla pelin tietyllä tapaa jopa henkilökohtaiselle tasolle.

Kaunis kakku kromataan vielä mainiosti käsikirjoitetuilla tarinoilla, jotka entisestään personoivat toisen maailmansodan taisteluita. Jos laatikossa edelleen majailee pölyttyvä tacopuhelin ja nämä pelihelmet ovat kokematta, silmät kannattaa pitää auki seuraavalla kirpputorireissulla.

 

Pathway to Glory ja Pathway to Glory: Ikusa Islands

Kehittäjä: RedLynx

Julkaisija: Nokia

Alusta: N-Gage (2005)

Juho Kuorikoski

 

wiikonwanha_pathwaytoglory_redlynx_nokia_ngage_01

 

Artikkeli on julkaistu alun perin joko teoksessa Sinivalkoinen pelikirja tai sen verkkosivuilla. Sinivalkoinen pelikirja on ensimmäinen teos, joka yhdistää suomalaisen pelialan historian ja kaupalliset tuotteet yhdeksi kokonaisuudeksi. Kolmessakymmenessä vuodessa on julkaistu yli 600 sinivalkoista peliä, joista suurin osa on esitelty ja arvosteltu teoksen sivuilla. Yksinkertaisista Commodore 64 -peleistä on kuljettu Alan Waken kaltaisiin jättibudjetin konsolipeleihin sekä Supercellin ja Rovion miljardituottoja takoviin kassamagneetteihin. Kirjaa varten on haastateltu yli kuuttakymmentä alan toimijaa ja taustavaikuttajaa. Yhdessä tekijöiden äänellä kerrotun historian ja persoonallisella otteella kirjoitettujen peliesittelyjen kanssa Sinivalkoinen pelikirja muodostaa perusteellisen selvityksen suomalaisen pelialan kasvusta, kehityksestä ja tulevaisuudesta.

 

sinivalkoinen_pelikirja_juho_kuorikoski

 

Sinivalkoinen pelikirja – Suomen pelialan kronikka 1984-2014

Kirjailija: Juho Kuorikoski

Kustantaja: Fobos

Hinta: 43 euroa

Lisätietoja: http://sinivalkoinenpelikirja.com/

 

Lisää retroilua

Wiikon wanha -retropeliartikkelisarja

Retrokolikkopelien ääressä -artikkelisarja

Aarteita pelihistorian hämäristä -artikkelisarja

Lisää aiheesta

Wiikon wanha: Rally-Sport — tiukkaa retrorallia Suomesta

Wiikon wanha: Painterboy maalasi taloja Tikkurilan laskuun

Wiikon wanha: Space Station Manager

Wiikon wanha: Cybermorph