Arvostelu: Aika ajoi anaalihuumoria viljelevän Destroy All Humans!:in ohi

28.12.2016 20:52 | Juho Anttila | 1297

Destroy All HumansTekijä: Pandemic Studios
Julkaisija: THQ
Testattu: PlayStation 4
Saatavilla: PlayStation 4
Pelaajia: 1
Arvostelija: Juho Anttila

Kyllä on maan asukkailla vaikeaa ja vaarallista. Vähän väliä ovella koputtelee uhka ulkoavaruudesta ihmiskunnan tuho mielessään. Vaan mitä, jos tilanne käännetäänkin päälaelleen ja katsotaan asiaa valtaajan näkövinkkelistä?

Alun perin vuonna 2005 PlayStation 2- ja Xbox -konsoleilla nähty Destroy All Humans! asettaa pelaajan ulkoavaruuden valloittajien pöksyihin. Ufomiehiä ahdistaa, kun lisääntymiskyvyttömien avaruustonttujen DNA korruptoituu jatkuvan kloonailun seurauksena. Apu löytyy Maa-planeetan asukkien aivoista, mutta ensin on raivattava tieltä niin lainvalvojat, armeija kuin mystiset mustiin pukeutuvat miehetkin.

Ilmestymisensä aikaan Destroy All Humans! menestyi sen verran mukavasti, että peli sai myös jatkoa. Sekä alkuperäinen Destroy All Humans! että jatko-osansa on nyt julkaistu uudelleen ladattavassa muodossa. Hintaa teoksille kertyy pari kymppiä peliä kohden.

Destroy All Humans

GTA UFO

Pandemic Studiosin seikkailu ottaa mallia jo julkaisuaikanaan muodikkaista Grand Theft Auto -tyylisistä härvellyspeleistä. Juonta edistetään avoimille alueille sijoittuvien tarinatehtävien kautta, mutta pelaajaa kannustetaan myös tutkimaan ympäristöjä, suorittamaan sivutehtäviä ja kylvämään muuten vain tuhoa ja kuolemaa ympärilleen.

Koska päähenkilö on ulkoavaruuden valloittaja, on käytössä oleva työkalupakki myös perinteisestä poikkeava. Maan asukkaita kuritetaan sähköaseella, anaaliluotaimella (kyllä, Destroy All Humans! on ottanut aiheeseen perin humoristisen lähestymiskulman) tai tuhovoimaisemmilla aseilla. Kukistettujen ihmisten aivot kerätään talteen sisältämänsä DNA:n vuoksi ja välillä palataan emoalukselle ostamaan päivityksiä aseisiin ja lentävään lautaseen.

Tehtäviä ei ole pakko suorittaa aina jalan, vaan Cryptosporidium-137 -nimisen, lempinimen Crypto saaneen muukalaisen lentävä lautanen on myös tuhovoimainen ase. Aluksen ohjaimissa päästään polttamaan karrelle kokonaisia rakennuksia ja kukistamaan muun muassa tankkeja ja muita sotakoneita.

Maapallon valtaaminen ei ole pelkkää rähinää, sillä välillä haluttu lopputulos on helpompi saavuttaa  petoksen keinoin. Crypto voi lukea ihmisten ajatuksia, naamioitua ihmiseksi hologrammiteknologian avulla ja myös hypnotisoida maan matosia toimimaan haluamallaan tavalla. Moni tehtävistä edellyttääkin mainittujen erikoiskykyjen käyttöä pelkän räiskimisen lisäksi, mikä tuo pelaamiseen mukavasti vaihtelua.

Destroy All Humans

Öhhöhhöö, huumormiehiä

Kuten ylempää jo kävi ilmi, Destroy All Humans! nojaa vahvasti huumoriin. Hauskuuttamisen keinot tasapainottelevat taitavasti hauskalla tavalla huonon ja ihan vain huonon välisellä harmaalla alueella. Nokkelimmillaan peli saa hörähtelemään kommunistivainojen aikaisen amerikkalaisen ilmapiirin pilkkaamisella, mutta välillä lipsahdetaan vessahuumorin tasolle.

Vaikka huumori onkin tärkeä osa Destroy All Humans!:n viehätystä, ei peli itsessäänkään ole hassumpi. Pelattavuudesta löytyy kyllä joitakin omituisia kupruja, jotka lienevät peräisin PlayStation 2 -versiosta. Kokonaisuutena kontrollit tuntuvat kuitenkin toimivilta ja pelaaminen on letkeää.

Tehtäviin on myös saatu alkuvaiheessa ihan mukavasti vaihtelua, vaikka sivutehtävät toistavatkin itseään lähes välittömästi. Destroy All Humans! ei ole lajityyppinsä asteikolla arvioituna kovin pitkä peli, mikä on hyvä asia, sillä ne parhaat ideat esitellään jo pelin alkupuolella, minkä jälkeen tekeminen kallistuu vähitellen kohti puuduttavaa.

Destroy All Humans

Ikä näkyy

Destroy All Humans! oli aikanaan ihan mainio, joskaan ei klassikkostatuksen ansaitseva pelikokemus. HD-versioinnin kohdalla tuntuu kuitenkin siltä, että nostalgian voimaan on luotettu tarpeettoman paljon.

Versiointi jää nyt tarpeettoman laiskaksi. Toki pelin grafiikat on päivitetty HD-tasoisiksi, mutta siihen päivitykset sitten jäävätkin. Tekstuurit ovat juuri niin karuja kuin ne olivat vuonna 2005, eikä valikoille ole viitsitty antaa minkäänlaista kasvojenkohotusta. Alkuperäiset, karut välivideot vielä ymmärtää, mutta se, että pelin alussa näytetään PlayStation 2 -logoa ja tallennuksen yhteydessä varoitellaan muistikortin irrottamisesta viittaa ihan vain laiskuuteen.

Vaikka Destroy All Human! muuten toimiikin teknisesti hyvin, jättää sen hutilointi väistämättä huolimattoman vaikutelman. Kymppi voisi olla passeli hinta vähän laiskasti toteutetusta HD-versioinnista, kaksi kymppiä on selvästi liikaa. Loppuarvosanassa onkin pakko ottaa huomioon myös aina tärkeä hinta-laatusuhde, mikä tällä kertaa ei ole paras mahdollinen.

Kaikkinensa Destroy All Humans! on ihan hauska nostalgiapaukku, jolla on kuitenkin vaikeuksia pärjätä nykypelien keskellä. Pelin idea on toki mainio ja olisi hauska nähdä, mitä samasta aihepiiristä saadaan irti oikeasti nykyteknologiaa hyödyntäen. Uudelleenversiointi tarjoaa lähinnä näkemyksen siitä, mitä pelaaminen oli vuonna 2005, mutta aiheen potentiaali jää hyödyntämättä.

Destroy All Humans