Uusimmat

Disney Infinity 3.0: Inside Out -pelisetti (PC, PS3, PS4, Wii U, Xbox 360, Xbox One)

16.11.2015 15:00 Juho Anttila

disneyinfinity3_insideout_0kansiTekijä: Avalanche Software
Julkaisija: Disney
Testattu: PlayStation 4
Saatavilla: PC, PlayStation 3, PlayStation 4, Wii U, Xbox 360, Xbox One
Tulossa: PlayStation Vita
Pelaajia: 1, 2 (samalla koneella), 2-4 (internetissä)
Pelin kotisivu: https://infinity.disney.com/
Arvostelija: Juho Anttila

disneyinfinity3_insideout_03

 

Tämän vuoden Disney Infinity keskittyy Star Warsiin, jopa niin vahvasti, ettei muille brändeille juuri tunnu jäävän tilaa. Niille, jotka tahtovat muutakin kuin valomiekkoja ja lasereita on silti tarjolla edes jotain, nimittäin Inside Out.

Kriitikoiden ja katsojien rakastama Inside Out -animaatio on todellakin jotain ihan muuta kuin toimintaan keskittyvää avaruusseikkailua. Sama toistuu myös leffan pohjalta tehdyn pelisetin sisällössä: Inside Out -seikkailu ottaa selvän pesäeron muihin Disney Infinity -seikkailuihin nähden.

Tähän saakka olemme tottuneet näkemään Disney Infinity -pelisettejä, jotka toistavat samaa avoimen maailman peleistä ammentavaa kaavaa. Muutama alue, nippu salaisuuksia ja vino pino sivutehtäviä on resepti, josta poikkeaminen ilman hyvää syytä vaatii erityisiä syitä.

Ehkäpä Inside Out -leffan koko muusta tämänvuotisesta Disney Infinity -sisällöstä poikkeava tematiikka on rohkaissut tekijät kokeilemaan. Avoimen maailman seikkailun sijaan Inside Out -pelisetti on nimittäin lopulta hyvinkin suoraviivainen tasohyppelypeli, jossa Star Warsille tyypillinen taistelu on jätetty kylmästi sivuosaan.

disneyinfinity3_insideout_01

Tunteet pinnassa

Inside Out kertoo Riley-tytöstä ja erityisesti tämän mielen sisällä elävistä, personoiduista tunteista. Leffassa käsitellään muuttoon ja yksinäisyyteen liittyviä tunnekokemuksia tunnehahmojen vauhdikkaan seikkailun kautta. Aiheesta ammentava pelisetti ottaa saman lähestymismallin, mutta kertoo uuden, harmillisen tusinatasoisen tarinan.

Painajaiset nousevat pintaan ja tunteiden on laitettava muistot järjestykseen ennen kuin Riley herää, muuten luvassa on traumoja ja pahaa mieltä. Siinä koko seikkailun idea, mutta tärkeintä onkin paketin tarjoama pelillinen sisältö. Se onkin, ainakin ajoittain, oikein pätevää.

Vajaan kolmenkymmenen kentän mittainen seikkailu koostuu karkeasti ottaen kahdenlaisista alueista. Välillä seikkaillaan kolmiulotteisessa maailmassa, välillä kamera lukkiutuu sivuun ja pelimuoto vaihtuu sivulta kuvatuksi 2D-seikkailuksi. Jokaisen kentän tavoitteena on yksinkertaisesti kulkea reitin loppuun saakka, lisää pelitunteja lypsetään puolestaan erilaisten kerättävien salaisuuksien muodossa.

Rileyn pään sisäinen unimaailma on pullollaan ilmapalloja, jotka olisi tarkoitus puhkoa viimeistä palloa myöten. Suurin osa palloista on ripoteltu suoraan matkan varrelle, mutta osan saavuttaminen vaatii jo hieman haastavampaa kikkailua. Kaikkia palloja ei ole edes mahdollista kerätä, ellei saa napattua mukaansa vain tietyn aikaa näkyvillä pysytteleviä vihreitä palloja. Kerättävänä on myös muistilappuja sekä joissakin kentissä aika vaikeankin haasteen tarjoavia lamppuja, jotka on vietävä kentän loppuun saakka kuolematta kertaakaan.

disneyinfinity3_insideout_02

Kevyesti tuttuja temppuja

Pelattavuus on taattua Disney Infinity -laatua. Toisin sanottuna kohtuullisen toimivaa, mutta ei missään nimessä lajityypin huipulle yltävää. Erityisesti kolmiulotteisia tasohyppelypelejä usein vaivaavat kameraongelmat kuitenkin vältetään esimerkiksi lähes kokonaan eikä suurempia valituksen aiheita muutenkaan löydy.

Disney Infinitystä kun on kyse, on myös hahmojen ominaisuuksilla väliä. Aloituspaketissa mukana tuleva Ilo osaa leijua muita hahmoja pidemmälle, Kiukku taas kestää laavan hehkun polttamatta itseään. Erikseen ostettava Suru pystyy kävelemään muiden hahmojen alla haihtuvien pilvien päällä, Pelko taas liikkuu muita rivakammin. Inhon käyttötarkoitus sen sijaan jäi vähän hämärän peittoon.

Hahmojen eri ominaisuuksia hyödynnetään puzzleissa ja osa salaisuuksista vaatii juuri tietyn hahmon käyttämistä. Loppuun saakka pääsee kahdella perushahmollakin, sillä avainkohdissa on mahdollista naamioitua miksi tahansa muuksi hahmoksi, vaikkei kyseistä figuuria omistaisikaan. Ratkaisu on ymmärrettävä pelillisistä syistä, mutta kyllähän se silti haukkaa osan hahmofiguurien vaihtamiseen perustuvasta lelupelihengestä.

Loppua kohden kenttiin on saatu upotettua myös ihan näppäriä pikkukikkoja. Erityisesti sivulta kuvatuissa osuuksissa herkutellaan painovoiman suunnan vaihtamisella, eri väristen palkkien rytmittämiseen perustuvilla puzzleilla ja visuaalisilla kikoilla. Tarjolla ei ole mitään sellaista, mitä ei oltaisi nähty jo aiemmin lajityypin peleissä, mutta ovatpahan tekijät sentään yrittäneet käyttää mielikuvitustaan.

disneyinfinity3_insideout_03

Puhtain paperein maaliin

Totaaliturhuuksiakin on pelisettiin tuotu mukaan. Etäisesti Bejewelledin sukuinen eri väristen kuulien yhdistelemiseen perustuva minipeli, jonka parissa on pakko pyörähtää pari kertaa uusien kenttien avaamiseksi, ei tuo kokemukseen mitään mielenkiintoista tai edes mielekästä. Tämän osion olisi voinut jättää suosiolla pois, vaikkei sen parissa tarvitse kovin montaa minuuttia viettää.

Jos Inside Out -pelisetti asetetaan tuomiolle lajityyppinsä muita edustajia vastaan, nousee se juuri ja juuri genren ylempään keskiluokkaan. Mikään Mario tai Rayman se ei ole edes kovimmalle Inside Out -fanille, mutta samanaikaisesti erityisesti lapsille pusketaan täydellä hinnalla roppakaupalla paljon heikkolaatuisempiakin tasohyppelypelejä.

Muihin pelisetteihin verrattuna Inside Out on outolintu ja väliinputoaja. Suhteellisen väkivallaton tasohyppely on toki omanlaisensa kokemus, mutta jäin silti pohtimaan, olisiko avoimempi maailma sopinut sittenkin paremmin Disney Infinity -henkeen. Tällaisenaan kokemus lokeroituu rajatumman peligenren edustajaksi, jossa Disney Infinity -mekaniikat näyttäytyvät enemmän mausteena kuin kiinteänä osana kokonaisuutta.

Toki Inside Out -hahmot ovat käytettävissä myös lelulaatikossa, joten siinäkin mielessä ostos varmasti lämmittää fanin mieltä. Minut se sai laadukkuudestaan huolimatta pohtimaan, tekeekö Disney väkivaltaa Infinityn ajatukselle eri brändien sekoittamisesta keskittymällä jo toista vuotta peräkkäin niin vahvasti yhteen aihealueeseen, että Inside Outin kaltaiset vaihtoehdot tuntuvat hitusen sivuajatukselta.

 

disneyinfinity3_insideout_04

 

Lisää aiheesta

Viimevuotinen Marvelin supersankareiden esiinmarssi jäi vähän torsoksi etenkin vähän laimeiden seikkailujen vuoksi. Vuosi 2015 onkin sitten Tähtien sodan vuosi ja tällä kertaa näyttää siltä, että aihe on inspiroinut myös Avalanche Softwarea ihan eri tavalla.

Päällisin puolin kyse on ihan samasta pelistä kuin jo kaksi kertaa aiemminkin. Paketissa tuleva alusta ei poikkea ulkonäöltään edellisvuotisista, hahmot ja aloituspaketin mukana myytävä seikkailu vain vaihtuvat. Tällä kertaa Disney Infinityn konepellin alla on kuitenkin tapahtunut ilahduttavan paljon oikeansuuntaisia asioita.

Disney Infinity 3.0 (PC, PS3, PS4, Wii U, Xbox 360, Xbox One)