Uusimmat

Gary Grigsby’s War in the West 1943-1945 (PC)

19.01.2016 16:00 Jukka O. Kauppinen

gary-grigsbys-war-in-the-west_arv_0kansiTekijä: 2by3 Games
Julkaisija: Matrix Games
Testattu: PC Windows 7, Intel Core i5 3,4 GHz, 8 Gt muistia, GeForce GTX 760
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: PC Windows XP tai uudempi, 1,5 GHz prosessori, 2 Gt muistia
Pelaajia: 1, 2 (samalla koneella, Play By E-Mail)
Muuta: Ladattava ja fyysinen peli, digiversio 77,99 euroa (Matrix Shop)
Pelin kotisivu: Gary Grigsby’s War in the West 1943-45
Arvostelija: Jukka O. Kauppinen

gary-grigsbys-war-in-the-west_arv_03

 

Heittäkää liittoutuneet mereen! Valtakunnan kohtalo on vaakalaudalla!

Sori Mein Führer, tänään minä olenkin liittoutuneiden komentaja. Elämäntehtäväni on kurmottaa Kolmas valtakunta tainnoksiin, vasta ensi viikolla vaihdetaan puolta. Sitä se on, tämä sotiminen länsirintamalla.

Heinäkuu, 1944, Normandia. Joukkoni ovat asemoituneet vahvasti Normandian niemimaalle. Maihinnousu on turvattu, nyt rikotaan saksalaisten linja ja vapautetaan Ranska. Alkupäivien ja viikkojen kovan taistelun tuloksena Saksan linja notkuu ja vetäytyy. Hitaasti kylläkin, rintamalinja on lyhyt ja maasto puolustajalle edullista. Moni hyökkäys pysähtyy koviin tappioihin. Mutta lopulta jenkkijoukkoni saavat nuijittua saksalaisten linjaan muutaman kymmenen kilometrin levyisen aukon. Tätä onkin odotettu! Lähistöllä odottavat tuoreet jalkaväkiosastot tunkevat aukon kulmille ja yrittävät levittää sitä hitusen. Onnistui tai ei, ne kuitenkin varmistavat reiän pysyvyyttä – ja nyt siitä tunkevat läpi tilaisuuttaan odottaneet panssarijoukot. Kolme saksalaista divisioonaa jää pienen etelän kautta länteen kiertävän koukkuliikeen taakse mottiin, samalla kun lisää panssariosastoja tunkee rohkeasti ja huoltolinjoistaan viis veisaten etelään ja sitten itään/kaakkoon.

gary-grigsbys-war-in-the-west_arv_01

Läpimurto! Seuraavan viikon puhdistusoperaatioissa saksalaisjoukkoja jää vangiksi kymmeniätuhansia. Annan yhden armeijakunnan tehtäväksi edetä länteen vapauttamaan Brestin ja muut suuret satamakaupungit. Muu armeija rientää täyttä vauhtia itään. Saksalaiset ovat kuitenkin ihmeen fiksuja – koko Ranskan armeija vetäytyy itään hyvässä järjestyksessä, rakentaen uusia väliaikaisia linjoja. Vaikka miten yritän, en saa heitä kunnolla kiinni. Vihollisen linjaan ei jää mittavia aukkoja, joista voisin kiertää motitusmielessä. Ja aina kun saan mokomat kiinni, niin ne väistävät heti kun saan keskitettyä iskujoukkojani tehokasta iskua varten. No, jokunen matkan varrella kiinnisaatu ja murskattu divisioona sentään pitää fiilikset positiivisena, mutta nyt kyllä hitleriittien komentoja jakaa joku muu kuin viiksisaatana itse. Taisikohan se attentaatti sittenkin onnistua?

Idästä länteen, maestron siivin

Useamman vuoden takainen Gary Grigsby’s War in the East oli ja on se definitiivinen itärintamastrategia. 1941-1945 huikeana heksasotana, joka ylsi Suomesta Mustallemerelle, Saksasta Uralille. Se on kuulkaa hieno peli.

Gary Grigsby’s War in the West on periaatteessa sama peli mutta länkkäriversiona, toki monin viilauksin ja täysin uudella ilmasotasysteemillä

Sotanäyttämöjen vaihtuminen tuo peliin muutakin mietittävää kuin vain sen, että nyt vastakkain ovat sakuporukoiden ja neukkujen sijaan sakuporukat ja italialaiset sekä länsiliittoutuneet, joihin voidaan laskea muun muassa britit, jenkit, kanadalaiset, puolalaiset, tsekit, vapaan Ranskan joukot ja ties mitkä pienemmät tekijät.

Länsirintama tuo muassaan myös melkoisia pelillisiä ja logistisia haasteita. Esimerkiksi maihinnousu(t) ja ilmasota. idässä sota oli valtavaa ja liikkuvaa. Viikon kestävissä vuoroissa saatettiin edetä kertalaakista sata kilometriä tai enemmänkin. Kokonaisia armeijoita motitettiin ja liike oli sääntö, ei poikkeus. Länsirintamalla ja Italiassa sotiminen on aivan toista. Yleensä. Välillä saattaa tapahtua väkevääkin liikettä, etenkin Normandian läpimurron yhteydessä. Mutta tilaa on vähemmän ja manööverit rajatumpia. Moni suuri länsirintaman taistelu, kuten Operation Market Garden tai Ardennien talvihyökkäys, kutistuu sotapelin suuressa mittakaavassa yllättävän pieneksi muuviksi, joita ei heti kuvittelisi sodankulkua heitteleviksi dramaattisiksi kohtauksiksi. Vähän tökitään tuosta ja sitten taas jurputetaan vastakkain.

gary-grigsbys-war-in-the-west_arv_02

Myös henkiset lähtökohdat ovat toisenlaiset. Sitä saa kuulkaa olla melkoinen mestari, jos Westissä viskaa liittoutuneet mereen. Varmasti se on mahdollista, mutta… Italian rintamalle sijoittuvan lisärin tapauksessa saksalaisten mahdollisuudet ovat vielä minimaalisemmat. Edessä on vain pitkä, kivulias vetäytyminen. Viivytystaistelu.

Siinä ovatkin sakupelaajan tulevaisuudennäkymät. Miten paljon voit hidastaa liittoutuneiden etenemistä? Pystytkö jarruttamaan heitä niin paljon, että aikataulut heittävät häränpyllyä ja saat pelin silmissä pistevoiton? Siihen tarvitaan sitkeää mieltä, että jatkuvan vetäytymisen ja tappiot jaksaa lukea voitokkaiksi, ”koska oikeasti sakuilla meni paljon huonommin!”

Samalla se hopututtaa liittoutuneita pelaavia. Jumakauta! Mulla on aikataulu! Joukot etenevät reippaasti, motteja syntyy ja luulen olevani tosi kova Eisenhower. Silti pelin mielestä tämä on parhaimmillaankin vain tasapeli, ja melkein häviö. Sota länsirintamalla onkin todella vaikeaa, tavallaan jopa turhauttavaa. Vaikka miten kovasti yrittää ja kuvittelee sotivansa hyvinkin, niin ei se oikein riitä.

gary-grigsbys-war-in-the-west_arv_03

Parasta heksaa mutta…

Pelimekaniikka kaikkine joukkojenliikutuksineen, huoltojärjestelmineen, rautateiden korjauksineen, ilmavoimien operaatioineen kaikkineen on kyllä erinomainen ja ehdottomasti parhaimmasta päästä strategiapelejä. Mittakaavaan nähden ”toiminta” on jopa luistavaa ja etenee näpsäkästi, kun homma on yksinkertaisimmillaan vain yksikköjen siirtelyä ja taktikointia. Syvemmälle kun mennään, niin komentaja voi myös vaikkapa viilata armeijakuntien kokoonpanoja, siirtää joukkoja uusiin yhtymiin, määritellä osastoja lepoon ja täydennykseen, hallita reservejä ja ihan vaikka mitä. Ilmavoimillekin on annettu ihan oma komentotilansa, jossa niin päivä- kuin yölentojen prioriteetteja voi säätää kiitettävän monipuolisesti.

Mekaanisesti ajatellen War in the West on paras Grigsby-vuorosotaa, mutta pelillisesti ei. Sotimisen jähmeys on tässä mittakaavassa jopa vähän mälsää. Erinomaisen hyvä tekoäly jopa tekee länsiliittoutuneen höökimisistä todella työläitä, kun Aatu ei ole antamassa nerokkaimpia komentojaan puolustuslinjoista. Italiassa sotiminen on taas vielä raskaampaa, kun kapeassa vuoristomaassa ei edetä kovinkaan helpolla.

Toisaalta saksalaispelaajalle touhu on haastavaa, ehkä palkitsevaakin eri tavalla. Kun Adolf ei kuiski korvaan, niin Normandian maihinnousun puolustustaistelut ja perääntymisen Saksan rajoille voi hoitaa eri tavalla. Harvemmin sotaa silti Normandissa voi voittaa, mutta ainakin liittoutuneiden etenemistä voi hankaloittaa uusilla tavoilla ja joustavimmammilla puolustuslinjoilla. Ardenneillakaan ei ole pakko tehdä talvihyökkäystä, vaan voimansa voi säästää sitkeään viivytys- ja puolustustaisteluun. Italiassa sotiessa paljon riippuu siitä, että tajuaako tekoäly tehdä maihinnousuja selustaan vai ei. Jos ei, puolustuslinjojen vetäminen Rooman eteläpuoliseen vuoristoon on ihan mahdollista. Jos tajuaa, sitten tekee eetvarttia.

gary-grigsbys-war-in-the-west_arv_04

gary-grigsbys-war-in-the-west_arv_05

War in the West onkin ristiriitojen peli. Se on masokistisempi sotakokemus kuin itärintama, eikä likimainkaan samalla tapaa palkitseva, kun läpimurtojen, mottien ja manööverien mahdollisuudet ovat liki olemattomat. Toisaalta, saksalaiskomentajan roolissa se nyt vain tuntuu jotenkin hyvältä, kun allyt puskevat päätään vuoristoon pureutuneen laskuvarjojääkäridivisioonan puolustukseen Italiassa tai sadat panssarit roihuavat SS-divisioonan puolustautuessa ketterästi Belgian tasangolla. Tai se onnen hetki, kun joukkoni etenivät Italiassa Rooman ohi ja panssarivaunut pääsivät viimeinkin painamaan kaasun pohjaan.

Joten kyllä War in the West on hyvää strategiaa. Mutta ei Eastin kaltaista sodan juhlaa.

 

 

Lisää aiheesta

Gary Grigsby’s Eagle Day to Bombing The Reich (PC)

Gary Grigsby’s War Between The States (PC)

Gary Grigsby’s War in the East: Don to the Danube (PC)

Gary Grigsby’s War in the East: The German-Soviet War 1941-1945 (PC)

War in the East sai Lost Battles –lisärin