Uusimmat

Falloutin esipelistä oli tulossa ”tylsin seikkailu ikinä”

03.03.2016 15:17 Jukka O. Kauppinen

1980-luvun puolivälissä ryhmä raskaan sarjan luovia ajattelijoita kokoontui yhteen. Siellä oli Brian Fargo, Interplayn pomo. Siellä oli pelisuunnittelija Alan Pavlish, samoin tieteiskirjailija Michael Stackpole. Kolmikko löi kättä päälle ja aloitti uuden, upean ja mullistavan tieteisroolipelin tekemisen. Loppujen lopuksi siitä syntyi Wasteland, se roolipeli, jonka pohjalle samat kaverit tekivät myöhemmin ensimmäisen Falloutin.

Mutta läheltä piti. Eräässä vaiheessa kaverit näet tajusivat, että nyt mennään metsään ja kunnolla. Heidän tekemästään seikkailusta oli näet tulossa ”tylsin peli ikinä.”

Teoksen alkuperäinen innoitus oli näet vuonna 1984 julkaistu elokuva Punainen vaara, Red Dawn. Elokuva, joka kiellettiin kekkoslovakiassa Neuvostoliiton vaatimuksesta. Amerikan suuressa lännessä tehty teinitoiminta näet koettiin Neuvostoliitolle vihamieliseksi propagandaksi.

Amerikkalaiset lukiolaiset istuvat aamutunnilla luokassa ja kuuntelevat tylsistyneinä historianopettajan jauhantaa Tsingis-Kaanista. Kunnes joku tulee vilkaiseeksi ulos pihalle ja… taivaalta sataa puna-armeijan laskuvarjojääkäreitä. Hui kauhistus. Ei kai siinä muu sitten auta kun kömmitään pikaisesti kaaoksen keskellä Pick-upin lavalle, käydään vanhempien huoltoasemalla hamstraamassa hiukan oliiveja ja haulikoita ja paetaan vuorille.

Vuorilla sitten poikaporukka toteaa että ”kolmas maailmansota syttyi juuri meidän takapihalla” ja sitten hiukan itketään ja suretaan julmien sadistivenakkojen kylmästi lahtaamia perheenjäseniä. Hetken piästä kuitenkin pojat miehekkäästi pyyhkivät kyynelensä ja päättävät kostaa valloittajille. Niinpä he perustavat Wolverines- nimisen sissiryhmän, joka sabotoi venäläisten kuljetuksia ja tukikohtia.

Lähde: Leffatykki

Peli alkaisi vastaavasta tilanteesta. USA on neukkujen miehittämä ja siinä sitten pitäisi hiljalleen sinnitellä, kasvattaa voimavaroja ja sotia miehittäjää vastaan. Ja se oli mälsää. Tylsää. Surkeaa.

”Neukut ovat joka puolella, hirveän vahvoina. Sinun hahmosi ovat heikkoja ja kykenemättömiä. He eivät voi kuin hiiviskellä ja piilotella ja hyvin, hyvin hitaasti kasvattaa voimiaan.”

Sitten faktat lyötiin pöytään. Porukka totesi tekevänsä huonoa peliä. Tehdään parempi. Poistetaan neukut. Ajaksi ydinsodan jälkeinen maailma aavikoineen ja mutanttihirviöineen. Alueeksi luoteis-jenkkilä.

Äkkiä palaset tuntuivatkin olevan kohdallaan, ja pelinkehittäminen lähti uuteen vauhtiin. No, eihän siitä kertaistumalta vielä valmista tullut, ja kompasteluja riittää lisääkin. Mutta ainakin pahin – eli hiton huono yleisdesign – oli ohitettu. Lopuista voi lukea oheisesta artikkelista.

Lue juttu: Wasteland

Lisätietoja: Sensuurin uhri Punainen vaara Suomen ensi-illassa: Patrick Swayze ja Charlie Sheen vastaan neuvostomiehittäjät