Uusimmat

Kuolemanralli täytti 20 vuotta – tästä alkoi suomalaisen pelialan kova nousu

06.09.2016 14:30 Jukka O. Kauppinen

Siitä on kuulkaas tasan 20 vuotta, kun suomalaisen pelialan suuri ylpeys Remedy Entertainment julkaisi ensimmäisen pelinsä. Death Rally oli niin hyvä peli, että moni muistaa alkuperäistä yhä suurella lämmöllä.

Ylhäältä kuvattu, yksin- ja moninpelattava räiskintäkaahailukilpa-ajo Death Rally julkaistiin DOS-käyttikselle 6.9.1996. Suuressa maailmassa, tuolla ulkona, pelin julkaisi jenkkiläinen sharewaretalo Apogee ja hyllyversiota levitti GT Interactive.

Peli ei nostanut Remedyä suoraan pelialan raskaaseen sarjaan, mutta hyvä ja yli 100 000 kappaletta myynyt peli loi firmalle hyvän pohjamaineen.

Diilissä kävi muutenkin hyvin, sillä Apogee tykkäsi Remedyn meiningistä. Ja kun Apogee julkaisi supermenestyneen Duke Nukem 3D:n ja vaihtoi nimensä 3D Realmsiksi, niin siinä olikin sitten valmiiksi leveä ja lavea tie Max Paynen kehitykseen. 3D Realms pystyi rahoittamaan Maxin pitkäksi venyvää kehitystyötä uskomattomalla kärsivällisyydellä, minkä myötä Suomessa tehtiin pelillisen historiamme ensimmäinen huippuluokan, AAA-mitan hittipeli.

Death Rally

Wikipediaa lainaten:

Future Crew -demoryhmäläiset perustuvat Remedy Entertainmentin vuonna 1995 Samuli Syvähuokon aloitteesta. Työtilana toimi aluksi Syvähuokon vanhempien autotalli, eikä palkkaa ollut varaa maksaa. Ensimmäinen peliprojekti joukkoistettiin demopiireille: sana laitettiin kiertämään, että Remedy tarjoaisi parasta ideaa pelijulkaisijoille. Kiinnostavin oli TET-demoryhmän kehittämä grafiikkarutiini, joka mahdollisti 3D-laatikoiden piirtämisen tasaiselle, liikkuvalle pinnalle. Ideaa kehitettiin pidemmälle, ja lopulta siitä syntyi Remedyn ensimmäinen peli, Highspeed. Apogee tarjoutui pelin julkaisijaksi ja halusi siihen mukaan aseita, minkä seurauksena pelin nimeksi muutettiin Death Rally.

Death Rallystä julkaistiin vuonna 2009 ilmainen Windows-platalla toimiva versio, minkä lisäksi siitä on julkaistu myös modernisoidut mobiiliversiot iOS- ja Android-alustoille.

Jotta oikein hyvää syntymäpäivää Death Rally! Olit yksi niistä peleistä, jotka auttoivat suomalaista kaupallista pelialaa isoin askelin eteenpäin kultaisella ysärillä.

Ja on muuten niin hyvä peli, että mehän pelataan sitä yhä edelleen vuosittain retrolaneilla. Hauskaa piisaa!

Lisätietoja: http://www.remedygames.com/

 

Ps. Eihän Remedy ainoa tekijä tuohon aikaan ollut, sillä esimerkiksi Housemarque teki samoihin aikoihin PC:lle pelit Super Stardust, Muukalaisten yö ja The Reap. Ne myivät kaiketi ihan tyydyttävästi, mutta eivät jättäneet pelihistoriaan aivan samanlaista korpunjälkeä.

Sekä Housemarque että Remedy ovat yhä suomalaisen pelialan kulmakiviä.

 

Lisää aiheesta

Tiesitkös esimerkiksi tätä, että Max Payne ei ollut alkujaan Max Payne? Ehei. Peli oli Dark Justice. Toteutuskin oli aivan erilainen, sillä Dark Justice oli ylhäältäpäin kuvattu “lähitulevaisuuteen sijoittuva gangsterien huumesotaräiskintä”, kertoo Remedyn Sam Lake Game Informerille.

Tiesitkö: Max Payne oli alkujaan Dark Justice

Remedy Entertainment perustettiin virallisesti vuonna 1995. Luonnollisesti yhtiön taru ei kuitenkaan alkanut paperien toimittamisesta kaupparekisteriin. Peliyhtiön taustalta löytyy kaveriporukka ja pitkään hiottua tekemisen halua, joka vuosien mittaan kanavoitui pelien tekemisen suuntaan. Eräs tärkeimmistä alkuaikojen vaikutteista löytyy vähemmän yllättäen demoscenen suunnalta, mistä siintää tärkeä osa Remedyn alkuaikojen tiimistä. Legendaarinen Future Crew täytyy tietysti mainita, joskin Remedyn demoväellä on taustoja monessa muussakin suomalaisessa demoryhmässä. Scoopex – Generations Ahead.

Remedy Entertainment – espoolaisesta kellarista maailmanmaineeseen

Myönnän ihan rehellisesti, että olin viimeiseen hetkeen saakka skeptinen Death Rallyn uusintaversion suhteen. Vaikka asialla olikin ennenkin iOS-laitteilla onnistunut Mountain Sheep, Death Rally on paperilla juuri sellainen peli, joka ei mielestäni sovi kovin hyvin kosketusnäytöille: nopeatempoinen ja perinteisellä ohjaimella ohjattava peli.

Ja toki tämä tarkoittaa myös Death Rallyn tapauksessa ruudulle piirrettyjä virtuaaliohjaimia. Ilokseni ja yllätyksekseni ohjaus kuitenkin toimii. Mainiosti. Osa tästä johtuu siitä, että Death Rallyn kontrollit ovat sangen simpplelit: analogitikku ohjaa autoa, yksi nappi tulittaa autoon pultatuilla aseilla. Ja siinä se, sitten räimimään. Kyllähän minä tätä mielummin oikealla ohjaimella pelaisin, mutta iOS-ratkaisuksi kontrollit ovat oikein toimivat.

Death Rally (iPad, iPhone)

Jukka O. Kauppinen

Muropaketin uusimmat