Uusimmat

PlayStation VR -pelit ennakkotestissä osa II – pelejä tosipelaajille

13.10.2016 16:30 Jukka O. Kauppinen

Onko PlayStation VR konsolipelaamisen tulevaisuus? Tuskin ainakaan ihan vielä, mutta kyllä se tuo pelielämyksiin ihan uusia ulottuvuuksia. Dome jatkaa PS VR -peleihin tutustumista.

Lue myös: PlayStation VR -pelit ennakkotestissä osa I – uskomattomin avaruussotaelämys ikinä

playstationvr_virtuaalitodellisuus_sony_uut201603_1

VR Worlds – VR Luge – rullausta henkensä uhalla

Sony

PlayStation VR:n ydinelämyksiin lukeutuva VR Worlds sisältää viisi virtuaalitodellisuuspeliä, joilla laitteen ja pelien mahdollisuuksista saa hyvän käsityksen. Jo aiemmin esitellyn The London Heistin lisäksi Worlds sisältää myös VR Luge -pelin, joka on melkomoisen hurja rullauselämys.

Siinä näet kiidetään liikenteen seassa ohjaskelkalla, makuuasennossa. Kelkkaa ohjataan vartalon liikkeillä, joten asfaltilla kiitäminen autoja ja esteitä väistellen on todella fyysinen, tuntuva kokemus. Vauhdin elämystäkään ei voi pisaraakaan vähätellä, sillä kyyti on tuntuvaa.

VR Worlds - VR Luge

VR Worlds - VR Luge

Luge on myös peli, jota täytyy pelata istualtaan. Sitä kun törmää betoniporsaaseen satasen vauhdista, ottaa hittiä vastaantulevaan autoon tai suhauttaa esteen läpi, niin väkisinkin sydän hyppäisee ja jättää lyönnin väliin. Seisaaltaan todennäköisesti kaatuisi kuvittelemansa törmäyksen voimasta.

Luge on omassa mitassaan hyvä demopeli, josta saa irti muutaman hyvän hetken. Varsinaisena pelinä se ei ole kummoinen. Sisältöä on niukalti, mutta onneksi se vähä on sentään vauhdikasta. Ehkä se kuitenkin innoittaa kaveruksia ottamaan kunnolla skabaa kierrosaikojen kymmenes- ja sadasosien viilauksessa.

Kiinnostavuus: ***

 

 

Battlezone – huikeaa räiskintää

Rebellion

Muinaisen kolikkopelin VR-versio yllättää todella vahvasti. Muinaispelin myöhemmät versioinnit ovat olleet pääasiassa kamalaa kuraa, mutta tämä nousee kertalaakista parhaaksi jatko-osaksi.

Sillä se toimii aivan kympillä. Virtuaalipanssarivaunun ohjaamoon astuminen ja Tron-henkinen digitaalinen kybergrafiikka ovat toisaalta riittävän uskottavia, mutta samalla niin outoja, ettei pelissä edes tarvitse yrittää luoda realistisia ympäristöjä. Ja kun visuaalinen realismi on voitu heittää romukoppaan, on pelissäkin voitu keskittyä täsmällisen ja toimivan tankkiräiskinnän luomiseen.

Padilla ohjattava tankki aseineen liikkuu sujuvasti ja vauhdikkaasti. Asejärjestelmät ja tankin kontrollit ovat tutusti ja turvallisesti padin sauvoissa ja napeissa, ja ympäristöä havainnoidaan päätä kääntelemällä. Vihollispanssarien, linnakkeiden ja muiden kohteiden etsiminen, havainnoiminen  ja tuhoaminen sujuvat siten kuin tanssi vain.

Battlezone

Battlezone

Tankkitoiminnassa kaikki pelaa upeasti yhteen. Se näyttää, tuntuu ja kuulostaa upealta, ja Tron-henkinen digigrafiikka toimii futuristisessa räiskeessä papukaijamerkin tasoisesti. Se on myös erinomainen yksinpeli hyvän kampanjatilan kera, minkä lisäksi tarjolla on myös neljän pelaajan yhteistyötila.

Battlezone vie pelaajansa virtuaalitodellisuuden zoneen ja on kevyesti laitteen julkaisupelien kärkikolmosessa.

Kiinnostavuus: *****

 

 

RIGS Mechanized Combat League – vaativaa sporttiräiskintää

Guerrilla Cambridge

Rigs yhdistelee taitavasti räiskintää, tasoloikkaa ja urheilullista toimintaa peliksi, joka saa virtuaaliurheilijoiden päät pyörälle. Ei sinänsä huonolla tapaa pyörälle, että tulisi sekava tai huono olo. Haaste tulee enemmänkin sen oppimisesta.

Rigsissä pelaajat näet astuvat kunnon urheilullisen Mech’in ohjaimiin. Robottimaisilla masiinoilla pelataan hämmentävää koripalloa muistuttavaa urheilua, jossa pelaajat kamppailevat pallon hallinnasta isojen robottien ohjaimissa.

Visuaalisesti ja toiminnallisesti Rigs on väkevä, täysimittainen ja ihan oikea peli. Rigs-roboilla juokseminen, hyppiminen, lentäminen ja vastajoukkueen pelaajien ammuskelu on tuhtia toimintaa, jopa hauskaakin sellaista.

RIGS Mechanized Combat League

RIGS Mechanized Combat League

Samalla se on peli, johon on panostettava. Testimatsailuni oli turhan lyhyt siihen nähden, että pelin kontrollien ja mekaniikkojen oppiminen vaatii ihan oikeasti paneutumista. Tämä ei ole mikään kertaistumalta heti opittava hupipeli, vaan kunnon monessa ulottuvuudessa liikkuva urheilupeli, jonka salat on syytä opetella askel askeleelta täyspelin tutoriaaleissa.

Jos siihen on mahdollisuus, niin uskoisin Rigsin palvelevan sekä toiminnan,  urheilun ja räiskinnän ystäviä. Plussa siitäkin, että kattavan yksinpelin lisäksi tarjolla on myös kuuden pelaajan moninpelitila. Kunnon toiminnallinen nettimoninpeli virtuaalitodellisuudessa? Kuulostaa… kumoukselliselta.

Kiinnostavuus:  ****

 

 

Driveclub VR – kilpa-ajamisen tulevaisuus

Evolution Studios

Driveclub VR -ajopeli herättää tarkemmin mietittynä hieman kysymyksiä. Pelin tehnyt Evolution Studios näet suljettiin jo maaliskuussa, mutta peli itsessään esiteltiin vasta elokuussa. Onko tämä ollut siis valmiina odottamassa julkaisuaan jo alkuvuodesta, vai onko ajopeliä tehty muiden toimesta firman sulkemisen jälkeen? Siinäpä kysymys.

No, oli miten oli, Driveclub VR on koeajon perusteella juuri sitä, mitä virtuaalitodellisuudelta toivottiin jo muutama vuosi sitten. Teknologian näet mietittiin soveltuvan parhaimmin juuri avaruus-, lento- ja autopeleihin ja -simuihin, ja Driveclubista kyllä näkee, että kyllä maar soveltuu.

Suoriuduin koeajokierroksille Prahan kaduille, allani Ferrari ja ympärillä Tsekin pääkaupungin tutut maisemat. Ja kiesus miten hauskaa se olikaan. Auton ratin takana istuminen ja maisemien kiitäminen ympärillä vakuutti. Kuvakulma siirtyy päätä liikuttelemalla. Päätä kääntämällä näkee sivulla olevat kilpakumppanit. Peilejä käyttämällä näkee paremmin takasektorin tapahtumat. Ajamiseen voi samaistua ja lopultakin kilpailukokemus tuntuu oikealta ajamiselta. Vielä jos olisi rallipenkki ja ratti, niin tätä voisi varmasti ajaa aivan hillittömiä määriä putkeen, etenkin kun kypärän ja kuulokkeiden avulla pelikokemuksen audiovisuaaliseen elämykseen uppoutuu väkisinkin perusteellisesti.

Driveclub VR

Driveclub VR

Täysimittainen Driveclub VR sisältää 80 eri autoa ja 114 rataa, joita riittää Kanadasta Japaniin.

Alkujaan Driveclub julkaistiin kaksi vuotta sitten erittäin rikkinäisenä ja bugisena versiona. Itse ajotuntuma ja kilpatilat olivat kuitenkin hyvät jo alussa, ja peliä on sittemmin päivitetty ja korjailtu tuntuvasti. Voisi siis kuvitella, että se on VR-versiona pidemmälläkin tähtäimellä toimiva ja viihdyttävä ajokokemus. Voi toki olla, että testailujen ulkopuolella piilee myös karmaisevia ongelmia, mutta omalla testipelaamisellani en moisia huomannut. Pikemminkin pintaan jäi polttava halu saada tätä lisää, niin hauskaa ja mukaansatempaavaa se oli.

Driveclubin kohdalla ”tätä lisää” -tunne oli jopa polttavampi kuin missään muussa PS VR -pelissä, kovempi kuin edes Even avaruustaisteluissa.

Driveclub VR:n voi ostaa latausversiona alehintaan, jos omistat Driveclub Season Pass -kausikortin.

Kiinnostavuus: *****

 

Mitä VR-peleistä jää käteen?`

Virtuaalitodellisuudesta on kohkattu nyt useamman vuoden ajan, mutta hype on sittemmin laantunut pahemman kerran, kun Oculus Rift hukkasi tilaisuutensa ja muut kilpailevat VR-laitteet ovat joko odotuttaneet itseään tai osoittautuneet tuskallisen kalliiksi.

PlayStation VR ei ole sinänsä kumous, ei edes tekninen vallankumous. Sen puhti ei yllä lähelle kovimpien virtuaalitodellisuuslasien/kypärien speksejä, ja jos ihan rehellisiä ollaan, niin resoluutio ei ole ihan sitä mitä saisi olla. Näytöt ovat sen verran lähellä silmiä, että kriittinen pelaaja erottaa jopa 960×1080-resoluution pikselit. Vähemmänkin kriittinen huomaa, että kuva on oikeastaan aika kaukana näyttävimmistä normaalipeleistä.

Toisaalta speksit ovat kuitenkin ihan riittävät monenlaiseen pelaamiseen, ja kolmiulotteisuus, pään asennon ja liikkeiden tunnistus paikkaa paljon.

Etenkin laitteen hintaan nähden tekninen ja pelillinen kokemus ovat hyvät. Kilpailevien laitteiden hinnat ovat suorastaan riipaisevalla tasolla, etenkin jos konetta joutuu niitä varten päivittämään. PS VR sen sijaan toimii ihan millä tahansa PlayStation 4 -konsolilla, ihan sellaisenaan. Tosin se tarvitsee konsoliin PlayStationin kameran ja jotkut pelit myös kaksi Move-ohjainta, mutta niiden hinnat eivät ole ihan huimaavia ja laitteita saa edullisesti käytettynäkin.

Tekniikan suhteen omat kokemukseni ovat olleet pääasiassa hyviä. Liiketunnistus saattaa joskus häiriintyä tai seota, mutta tätä ei juuri enää tapahtunut myyntilaitteilla. Silmikko oli päässä mukava, eikä liian painavakaan. Pahoinvointiakaan tai tasapainoaistien häiriintymistä en itse kokenut, joskin joillekin tämä on edelleen todellinen ongelma. Joitakuita meistä ei vain ole luotu virtuaalitodellisuusyhteensopiviksi.

Yleisempi ongelma lienee toiminta- ja vauhtipeleissä luonnollisen liikevastineen puuttuminen. Pelissä liikutaan hurjasti – mutta kuitenkin pelaaja on koko ajan jokseenkin paikoillaan, luultavasti istumassa. Nähdyn, koetun ja liikutun ero on sen verran tuntuva, että jotkut saavat siitä ihan oikeita fyysisiä oireita.

Mutta tekniikka toimii ja peleissäkin on hyviä, kutsuvia tapauksia. Mutta kestää oman aikansa ennen kuin näemme, että miten pitkiä sessioita virtuaalikonsolipelejä voi vääntää putkeen ennen kuin luonto kostaa. Kauanko Even avaruustaisteluja tai Driveclubin autokisoja pystyy vääntämään putkeen?

Toinen kysymys on tuttu: tekniikan rakastajat ovat jo PS VR:nsä tilanneet. Kuinka laite ja pelit myydään tavalliselle kuluttajalle, Pekka Pelaajalle?

PlayStation VR

Jukan kolme PS VR -pelisuositusta:

  1. Battlezone
  2. Driveclub VR
  3. Eve Online: Valkyrie

 

PlayStation VR -virtuaalilasit julkaistiin 13.10.2016.

Laite vaatii PlayStation 4- tai PlayStation 4 Pro -konsolin sekä PlayStation Camera -kameran.

Pelit käyttävät ohjaukseen joko PlayStationin omaa padia, Move-liikeohjaimia sekä kypärän liike- ja kiihtyvyystunnistimien tuottamaa liikedataa.

Laitteen hinta on noin 450 euroa.

Lisätietoja: https://www.playstation.com/fi-fi/explore/playstation-vr/

Lue myös: PlayStation VR -pelit ennakkotestissä osa I – uskomattomin avaruussotaelämys ikinä

 

PlayStation VR tekniset tiedot

  • Näytön tyyppi: OLED
  • Näytön koko: 5,7 tuumaa
  • Resoluutio: 1920 x RGB x 1080 (960 x RGB x 1080)
  • Virkistystaajuus: 120 hz, 90 hz
  • Näkökenttä: noin 100 astetta
  • Mikrofoni: kiinteä
  • Anturit: kiihtyvyysmittari, gyroskooppi
  • Liitännät: HDMI, USB

PS

Lisää aiheesta

E3: Lennä kotkan lailla – Eagle Flight tuo virtuaalitodellisuuteen jotain aivan uutta

Sony virtuaalitodellisuustylynä – 60 fps tai ei mitään

PlayStation VR: yleiskatsaus peleihin

PlayStation VR: Until Dawn Rush of Blood on matka hirviöhuvipuistossa

PlayStation VR: London Heist – potentiaalisesti todella toimivaa virtuaalitodellisuusräiskettä

Pelikopteri #016 – pako todellisuudesta

Miehemme maailmalla: Paris Games Week osa 3 eli virtuaalitodellisuuden huimat pyörteet