20 vuotta sitten oli päättymässä kaikkien aikojen pelivuosi – Nämä klassikot ilmestyivät 1997

15.12.2017 20:11 | Muropaketin toimitus

Muun muassa Final Fantasy VII, GoldenEye 007 ja Oddworld: Abe’s Oddyssee näkivät päivänvalon 20 vuotta sitten. Samana vuonna eurooppalaiset pääsivät myös viimein käsiksi Nintendo 64 -konsoliin.

Vuosi 1997 on jäänyt pelihistoriaan todellisena merkkiteosten vuotena. PlayStation oli juuri noussut valtavaan menestykseen, ja konsolille ilmestyi pelejä, joista muodostui valtavia klassikoita. Samalla myös PC:lle ja vuoden alussa Euroopaankin saapuneelle Nintendo 64:lle julkaistiin hittipelejä, jotka synnyttivät jopa kokonaisia pelisarjoja.

Vuoden avasi jykevästi tammikuussa ilmestynyt Final Fantasy VII, josta tuli paitsi yksi suurimmista roolipeliklassikoista, myös alkuperäisen PlayStationin toisiksi myydyin peli. Pian tämän jälkeen ilmestyi Mario Kart 64, joka on monelle varmasti yhä se rakkain karting-peli. Myöhemmin samana vuonna Nintendo 64:lle ilmestyivät myös Turok: Dinosaur Hunter, ylistetty Star Fox 64, sekä FPS-pelit mullistanut GoldenEye 007.

Pleikkarilla puolestaan nähtiin Final Fantasyn ohella kaksi muuta valtavaa klassikkoa, joiden jatko-osia julkaistaan vieläkin. Alkusyksystä päivänvalon näki Oddworld: Abe’s Oddyssee, ja joulun alla markkinoille ehti vielä ensimmäinen Gran Turismo -ajopelikin, tosin vain Japanissa.

Vuoden aikana nähtiin myös monta muuta peliä, jotka synnyttivät pitkiä pelisarjoja. Syyskuussa PC:lle ilmestyi ensimmäinen Fallout-peli, ja sitä seurasivat lokakuussa alkuperäinen Grand Theft Auto sekä strategiapeli Age of Empires.

Ikään kuin tässä ei olisi jo tarpeeksi, ilmestyivät samana vuonna myös muun muasssa Castlevania: Symphony of the Night, Dungeon Keeper, Star Wars: X-Wing vs. TIE Fighter, Final Fantasy Tactics, Ultima Online, PaRappa the Rapper, Crash Bandicoot 2, Tomb Raider II ja Quake II. Kaikki pelit eivät ilmestyneet samana vuonna kaikilla markkina-alueilla, mutta yhtä kaikki ne julkaistiin ensimmäistä kertaa vuoden 1997 aikana.

Alta näet muutamien mainittujen pelien nostalgisia videoita, ja vuoden 1997 pelijulkaisuja voi fiilistellä myös GameSpotin galleriasta.

Muropaketin uusimmat