UUSIMMAT

Activision-Blizzardin työkulttuuri on täysin mätä – Toimitusjohtajaa syytetään tappouhkauksista ja sukupuolisesta häirinnästä

17.11.2021 20:25 | Teemu Purhonen

Activision-Blizzardin työilmapiiri on niin sairas, että jopa sen toimitusjohtaja Bobby Kotick on hyvin vakavien syytösten kohteena. Yhtiön hallitus ei usko väitteisiin, ja se jatkaa Kotickin tukemista. 

Activision-Blizzardin myrkyllinen työilmapiiri on ollut otsikoissa jo pitkään, ja nyt myös yhtiön toimitusjohtaja Bobby Kotickia syytetään sukupuolisen häirinnän lisäksi myös tappouhkauksista. Lisäksi Kotickin sanotaan salanneen raiskaustapauksia. Asiasta kertovat Eurogamer ja The Verge.

Kotickiin kohdistuvat syytökset keskittyvät vuoden 2006 tilanteeseen, jossa eräs hänen naispuolinen avustaja oli kertonut Kotickin lähennelleen häntä sopimattomasti. Lisäksi Kotick oli jättänyt avustajansa puhepostiin viestin, jossa hän uhkasi tappaa hänet. Kotickin sanotaan sovitelleen asian oikeuden ulkopuolella.

Toinen tapaus koettiin vuonna 2007, jolloin Kotickin yksityisessä suihkulentokoneessa työskentelevä henkilö oli valittanut Kotickille siitä, kuinka lentokoneen pilotti oli häirinnyt häntä sukupuolisesti. Kotick antoi väitteen esittäneelle lentoemännälle potkut. Kun tapaukseen liittyviä oikeuskuluja ryhdyttiin selvittelemään, oli Kotick sanonut, kuinka hän murskaa irtisanotun henkilön.

Paikalla oli tuolloin Kotickin ja entisen alaisen lisäksi myös kummankin tahon asianajajat. Myös tämä tapaus soviteltiin oikeuden ulkopuolella, ja irtisanotulle henkilölle maksettiin vahingonkorvauksia noin 180 000 euron verran.

Kaiken lisäksi Kotickin väitetään tienneen, että Activisionin omistaman pelistudion johtaja oli raiskannut alaisensa vuosina 2016 ja 2017, jolloin työntekijää oli painostettu nauttimaan suuria määriä alkoholia työpaikalla ja yhtiön järjestämissä tapahtumissa. Kotick ei kertonut asiasta Activision-Blizzardin hallitukselle, eikä sitä, kuinka myös tämä tilanne soviteltiin oikeuden ulkopuolella. Alaiselle maksettiin tässäkin tapauksessa vahingonkorvauksia.

Eräässä vastaavassa tapauksessa Activision-Blizzardin sisäinen tutkinta päätyi lopputulokseen, jossa sukupuoliseen häirintään syyllistynyt henkilö joutui kahden viikon palkalliselle virkavapaalle. Hänelle tarjottiin lisäksi mahdollisuus jatkaa yhtiön palveluksessa, mutta eri asemassa. Activision-Blizzardin henkilöstöhallinta halusi pitää asian salassa pidettävänä.

Activision-Blizzardia kohtaan on nostettu useita kanteita, joissa sitä syytetään erilaisten häirintätapausten hyväksymisestä. Yhtiö vastasi julkaisemalla kirjeen, jossa se kielsi väitteiden todenperäisyyden, ja uskoi, että kyseessä on jonkinlainen ajojahti.

Kirjeen lähettäjäksi oli merkitty Activision-Blizzardin johtajistoon kuuluva Frances Townsend. Kirje sai kylmän vastaanoton, jonka seurauksena Townsend, joka oli eräs harvoista yhtiön naispuolisista johtajista, joutui eroamaan. Nyt on selvinnyt, että kirje oli Kotickin käsialaa.

Myöhemmin Kotick julkaisi uuden tiedotteen, tällä kertaa omalla nimellään, jossa hän tuomitsi Townsendin kirjeen sisällön. Kotickin mukaan Townsendin vastaus tilanteeseen oli asiaton, eikä se vastannut yhtiön työntekijöiden huoliin ja vaatimuksiin.

Activision-Blizzardin alaisuuteen kuuluvan Blizzard-studion johtaja J. Allen Brack erosi toimestaan, kun ensimmäiset häirintäsyytökset tulivat julkisuuteen. Hänen tilalle palkattiin Jen Oneal, joka johti studion toimintaa Xboxilla aiemmin työskennelleen Mike Ybarran kanssa. Oneal ehti työskennellä Blizzardilla vain kuukauden ajan, jonka jälkeen hän ilmoitti eronneensa tehtävästään.

Oneal kertoi joutuneensa sukupuolisen häirinnän ja toistuvan vähättelyn kohteeksi. Lisäksi hänen palkkansa oli pienempi kuin se, mitä hänen miespuolisille kollegoille maksettiin.

Activision-Blizzardin hallitus on vastannut uusiin väitteisiin toteamalla, että sillä on täysi luottamus Kotickiin, joka jatkaa yhtiön toimitusjohtajana. Hallitus kertoi, että Kotickin johdolla yhtiön työilmapiiriä on parannettu huomattavasti. Tiedotteessa sanotaan lisäksi, että yhtiö jatkaa toimintaansa sen eteen, että siitä tulee paras mahdollinen työpaikka alaisilleen.

Activision-Blizzardin työntekijät marssivat äskettäin ulos työpaikoiltaan, sillä yhtiö ei ole heidän mielestään ottanut syytöksiä vakavasti. Vastaava ulosmarssi nähtiin viime heinäkuussa. Yhtiön pörssikurssi on ollut laskusuunnassa siitä lähtien, kun Kotickiin kohdistuvat väitteet tulivat julkisuuteen.

LUE MYÖS: World of Warcraft -pomo irtisanottiin – Ihannoi sarjaraiskaajaa, seksuaalista häirintää katsottiin pitkään sormien läpi