Ajankohtaista pelihistoriaa: Commando Libya

22.03.2011 16:20 | Jukka O. Kauppinen | 5285

Moni peli ottaa kantaa mutta kaupalliset julkaisut tarttuvat aiheisiin harvemmin niin kiperästi kuin harrastelijoiden tekemät satunnaisemmat provojulkaisut. Mutta harva provopeli jää elämään alkukohun jälkeen. No, Hemohes World Championshit 2001 tietysti varmaan legendaarisimpana suomijulkaisuna, eikä Vaalirahoituspelikään ole menettänyt ajankohtaisuuttaan.

Legendaarisin provopeli ikinä on silti C-64:n Commando Libya.

Vuonna 1986 tehty hupipeli ei tainnut olla koskaan kaupallinen julkaisu, vaan suoraan ilmaisjakeluun tehty provostelu, joka levisi kädestä käteen. Se ei kuitenkaan ole haitannut ammattipahastujia, sillä peliä esiteltiin muun muassa Ruotsin parlamentissa esimerkkinä siitä, millaista roskaa kaupoissa myydään lapsille.

Pelinä Commando Libya oli tuohonkin aikaan hyvin yksinkertainen. Ajatus oli vain räiskiä ruudulla juoksevia libyalaisia sotilaita ja roimia kenttien välissä konekiväärillä vangit vainaiksi. Ja lopuksi vielä pistettiin porukka giljotiiniin.

Ihanan häijyä ja sadistista. Ja tuohon maailmanaikaan niin kovin tahallisen häijyä ja tahallista provoamista. Peleissä kun ei oltu vielä totuttu näkemään kovinkaan häijyjä kuvauksia tai kannanottoja maailmanpolitiikkaan.

 

Lisätietoja: Commando Libya

Lue myös

Homefront (PC, PS3, Xbox 360)

Kingdom Hearts Re:Coded (DS)

Kolumni: FPS-pelit ovat kriisissä

Xbox 360:n hopeinen Aberdeen-ohjain – muuntuva peliohjain