Uusimmat

DOTA 2:n maailmanmestaruus ratkesi

12.08.2013 10:00 Miikka Lehtonen

DOTA 2:n, eli Valven käsittämättömän suositun lords management -pelin, maailmanmestaruus ratkottiin viime viikolla Seattlessa järjestetyssä The International 3 -turnauksessa. Viime yönä oli finaalien aika ja kuka mahtoikaan voittaa? Klikin jälkeen spoilereita!

Valve järjesti viime viikolla jo kolmannen vuotuisen The International -turnauksensa, jossa ratkottiin DOTA 2:n maailmanmestaruus. Viikko meni juhlavissa tunnelmissa, sillä pelit olivat äärimmäisen laadukkaita ja innostivat kansaa pelaamaan DOTA 2:ta siinä määrin, että peli teki uuden pelaajaennätyksensä: 5,9 miljoonaa uniikkia pelaajaa. Aika hyvin peliltä, joka on vasta rajoitetussa julkaisussa!

Finaalit huipentuivat eilisiin loppuotteluihin. Ensin Orange ja Na’Vi kisasivat häviäjien bracketissa siitä, kumpi pääsisi loppuotteluun koko turnausta dominoinutta Alliancea vastaan. Malesialainen Orange vei ensimmäisen pelin suvereenisti nimiinsä rohkealla strategialla, jossa se kuritti Na’Vin torneja aina kun silmä vältti. Varsinkin tiimin Nature’s Prophet pelasi erinomaisesti ja teleporttaili jatkuvasti puupossensa kanssa pitkin karttaa aiheuttamassa Na’Ville ongelmia. Kun Orange oli saanut kaikki Na’Vin kolmostornit ja jopa useita parakkeja paskaksi ja palamaan, tilanteesta tuli sietämätön: Na’Vi ei voinut kuin istua tukikohdassaan puolustamassa ja tuloksena oli tietenkin lopulta GG.

Seuraavassa pelissä kaikki kääntyi katolleen. Na’Vi sai paljon vahvemman tiimin ja dominoi alusta saakka. He haastoivat Orangea aktiivisesti tiimimatseihin ja voittivat niistä useimpia. Ensimmäisessä pelissä hullun lailla farmannut Nature’s Prophet vietti suurimman osan pelistä kuolleena ja jo kymmenen minuutin jälkeen oli selvää, että Orange tarvitsisi ihmeen, tai muuten tiedossa olisi pikainen GG. Ihmettä ei nähty, GG kylläkin. Kolmanteen peliin!

Kolmannessa pelissä Orange näytti toistavan ensimmäisen pelin temppunsa. Torneja kaatui ja tiimin vahva lineup piti huolen siitä, että Na’Vi sai pataansa miltei jokaisessa tiimitaistelussa. Varsinkin Mushin pelaama Outworld Devourer oli suorastaan liekeissä ja soolosi useissa matseissa puolet Na’Vin tiimistä. Ownaus oli niin totaalista, että yhdessä vaiheessa Orange johti tapoissa 26-12 ja piti tuhansien pisteiden XP- ja kultajohtoa. Mutta sitten tapahtui jotain. Pieni virhe, sitten toinen. Ja yllättäen Na’Vi ei enää ottanut pataansa jokaisessa tiimitaistelussa, vaan voitti yhden. Ja sitten toisen. Ja kohta Orange olikin jyrän alla. Kun Na’Vi sai vaihteen silmään, se ei katsellut taakseen, vaan jyräsi suoraan megavauhdilla finaaliin.

Historiallisesti viiteen matsiin venyneet finaalit olivatkin sitten aikamoista katsottavaa. Uskomattoman tasaisissa peleissä nähtiin hillittömän hyviä suorituksia sekä outoja töppejä. Na’Vin ykkösmatsin joukkue esimerkiksi oli sellainen lottoyritys, että oksat pois. Kuten lotossa yleensäkin, yritys kostautui ja tuloksena oli pikavauhdin GG.

Jos katsot turnauksesta vain yhden pelin, katso finaalien viides ja viimeinen peli. Se kun oli todellinen masterclass DOTA 2:n tiimipelaamisessa. Molemmilla tiimeillä tuntui olevan vastaus kaikkiin toisten temppuihin sekä oma, ovela strategiansa. Lopulta Alliancen strategia oli ovelampi, sillä tiimi onnistui hiljalleen nakertamaan Na’Vin ancientin kumoon ja pokkasi uuvuttavan finaalisarjan päätteeksi komean pokaalin sekä 1,4 miljoonaa taalaa.

Jukka jatkaa:

Niin mikä lords management, joku kysyy. Se on laajempi termi peligenrelle, jota myös MOBAksi (Multiplayer Online Battle Arena) kutsutaan. MOBAt ovat RTS-pelien alamuoto, mutta mobailut erkanivat ensn selkeämmin ensin omaksi genrekseen, minkä jälkeen alagenren käsitteitä piti laajentaa pelienkin muuttuessa, joten koko genrellekin löytyi aivan uusi nimi. Lords management -pelejä ovat muun muassa Dota 2, Guardians of Middle Earth ja League of Legends.

Kuva: Valve

Lisätietoja: The International 3