Uusimmat

Estävätkö julkaisijat käytetyt pelit? Tuskin…

10.06.2013 14:00 Jukka O. Kauppinen

Uuden konsolisukupolven myötä pelibisnes tulee mullistumaan useammallakin tavalla. Isojen tehokonsolien, vanhempien laitteiden, käsikonsolien ja tablet-pelaamisen tilanne on vähintäänkin eläväinen, ja kuluvan vuoden myötä tulemme varmasti hieromaan otsanystyröitämme moneenkin kertaan isojen konsolivalmistajien tulevan laitesukupolven ominaisuuksia selvitellessämme.

Yksi suuri tulevaisuuden mysteeri on konsolipelijulkaisijoille myönnetty lupa hallinnoida kuluttajien pelejä.

Oikeastaan kyse ei ole edes mistään uudesta asiasta. PC:llä moiseen on totuttu digikauppojen ja latauspelien yleistymisestä lähtien, ja melko iso prosentti kauppapeleistäkin aktivoidaan netin yli sarjanumerolla. Osa peleistä sidotaan pysyvästi käyttäjän koneeseen tai tunnukseen, jokunen peli voidaan sentään deaktivoida.

Konsolipelaajille pelien sitominen käyttäjätunnukseen on entuudestaan tuttua pienempien latauspelien rintamalla, mutta käytännön laajentaminen kaikkiin peleihin on toki radikaali muutos. Etenkin kun pelitaloille myönnetään jatkossa avoin valtakirja siihen, että voivatko he sitoa pelin lisenssin pysyvästi yhteen käyttäjätunnukseen vai mahdollistetaanko pelin myyminen käytettynä.

Pelialaennustaja Michael Pachterin ajatukset näkyvät olevan aika lailla omilla linjoillani sen suhteen miten pelitalot tulevat Xbox Onella ja mitä luultavimmin myös PS4:llä tätä valtuutusta käyttämään.

Nimittäin: jos jokin pelitaloista käyttää valtuutustaan liian kovalla kädellä, niin voi sitä paskamyrskyä, dissausta ja hardcore-pelaajien pakoa. Pelijulkaisijoiden maine tulee olemaan niin vaakalaudalla, ettei rajoituksia yksinkertaisesti voida käyttää kovinkaan tiukasti.

Luultavasti linjaus tuleekin olemaan se, että megaluokan Call of Duty –julkaisuissa julkaisija rajoittaa pelin lisenssin siirtymistä määrätyn aikaa. Peliään ei voi myydä edelleen pari viikkoa, kuukausi tai pari julkaisun jälkeen, minkä jälkeen jälleenmyyntilukko avataan. Tällä pelifirmat pyrkivät suojaamaan kriittisten alkuviikkojen myyntejä ja pelikauppoja.

Toki tämä on spekulaatiota, mutta uskoisin ettei tästä voida kovin paljoa sivupoluille harhautua. Odotamme faktoja pelonsekaisella kiinnostuksella.

Lisätietoja: Analysts say it’s ”unlikely” that publishers will block used games