Uusimmat

Euroopan viivästetyt pelijulkaisut ovat perseestä

11.10.2012 14:00 Miikka Lehtonen

Koska luet tätä, olet todennäköisesti pelaaja. Ja täten olet taatusti kironnut joskus pitkään ja hartaasti porrastettuja pelijulkaisuja, eli sitä ilmiötä, että pelit ilmestyvät Amerikassa päiviä ennen Eurooppaa. Koska mitään oikeaa syytähän siihen ei enää ole. Eräs pelisaitti hermostui sen verran, että tuloksena oli tekstiä.

En syytä hermostunutta pelisaittia, sillä kyllähän sitä on tässä itsekin tämän viikon aikana ollut taas olo kuin oravalla talvella. Jenkit ja piraatit ovat pelanneet Dishonoredia ja XCOMia jo tiistaista asti kun taas me lainkuuliaiset eurooppalaiset odotamme perjantaille. Ja minkä takia? Kyllä se bitti olisi liikahtanut tännekin jo tiistaina jos niin olisi vain haluttu. Vaan kun ei haluttu: taustallahan on perinteisten pelikauppojen fetissi sille, että Euroopassa pelit ilmestyvät perjantaisin. Ja niin ne sitten ilmestyvät, vaikka myyntialustana olisi digitaalinen Steam.

Mainio PC-saitti Rock Paper Shotgun on hermostunut ilmiöstä sen verran totaalisesti, että tuloksena on pitkä pakina siitä, miten porrastetut pelijulkaisut vahingoittavat kaikkia pelaajista pelikehittäjiin ja itse peleihin saakka.

”Jos peli on ulkona USA:ssa, se on koko maailman saatavilla piratismin avulla. Voisi taas kuvitella, että julkaisijat, kehittäjät, kaupat ja online-kauppiaat haluaisivat ihmisten välttävän moista. Mutta samalla julkaisijat, kehittäjät, kaupat ja online-kauppiaat käytännössä tukevat tätä ratkaisua, koska he eivät taistele samanaikaisten julkaisujen puolesta.”

Mutta mitä sitten? Kolme päivää. Ketä kiinnostaa? No, aika monia. Kolme päivää on Internetin tiukassa zeitgeistissa ikuisuus. Sillä aikaa kun me odotamme pelejämme, jenkit pelaavat niitä, keskustelevat niistä, postailevat nettiin kuvia, videoita ja spoilereita ja muutenkin pitävät hauskaa. Me tulemme kyytiin vasta reippaasti jälkijunassa. Ja jälleen ilman mitään hyvää syytä.

Mutta onhan olemassa keinot ongelman kiertämiseen. VPN-tunnelointia kehiin ja voit näytellä Steamille olevasi oikeasti jenkki ja saada pelisi käyttöösi jo tiistaina. Paitsi että ei sekään ongelmatonta ole: kikkailun lisäksi on aina olemassa se uhka, että Valven käyttöehtoja rikkova ja firman nimenomaisesti tuomitsema käytäntö johtaa satojen tai tuhansien eurojen arvoisen pelikokoelman menettämiseen. Onko tämä riski, joka asiakkaan täytyisi joutua ottamaan päästäkseen pelaamaan laillisesti ostamaansa peliä?

Rock Paper Shotgunin mielestä ei. Eikä minunkaan mielestäni. Lukekaa toki koko juttu, se on mainio.

Lähde: RPS

Lue myös

Haluaisitko pelata Call of Dutyä satasen lelupyssyllä?

K18: arvostelussa Dishonored – hiiviskelyseikkailujen merkkipaalu

Muropaketin mega-artikkeli: Meegon tarina

Vieraissa: peli- ja laiteuutuuksia Playground 2012 -tapahtumassa