Uusimmat

Finreactor-tuomiot vahvistettiin korkeimmassa – myös torrent-tiedoston lähettäminen on rikos

30.06.2010 11:27 Jukka O. Kauppinen

Vuosikaudet eri oikeusasteissa kierrellyt vertaisverkkopalvelu Finreactoria koskenut oikeudenkäynti on saatu lopultakin päätökseen. Tapaus tuotiin oikeuteen alkujaan jo vuonna 2004, mistä se eteni 2008 kolmen henkilön osalta korkeimpaan oikeuteen. Korkeimmassa on nyt vahvistettu aiemmat tuomiot.

Seitsemälle Finreactorin ylläpitäjälle määrättiin sakot sekä yhteisvastuullisesti 700 000 euron korvaukset Teostolle ja 52 muulle asianomistajalle. Aikaisemmin Helsingin hovioikeudessa oli tuomittu seitsemän ylläpitäjää tekijänoikeusrikkomuksista ja neljä avunannosta. KKO vapautti avunannosta syytetyt hyvityksistä.

Finreactor-vertaisverkkopalvelun kautta levitettiin runsaasti tekijänoikeuksilla suojattuja teoksia.

Kuten aiemmin uutisoitu,

Kahdessa muussa KKO:hon edenneessä tapauksessa on kyse ns. ensijakajista ja heidän rikosoikeudellisesta vastuustaan. Hovioikeuksissa tekijänoikeusrikkomuksista tuomitut vastaajat olivat Finreactorin käyttäjinä toimittaneet verkkoon käyttäjien saataville tekijänoikeuden suojaamien tiedostojen kuvaustiedostoja (torrent-tiedosto). Näiden avulla verkon käyttäjien oli ollut mahdollista hankkia verkosta itselleen tekijänoikeuden suojaamia tiedostoja. Tapauksissa tiedostoja oli kuvaustiedostojen avulla ladattu verkosta, mutta ei kuitenkaan vastaajien omalta tietokoneelta.

Korkeimman oikeuden arvioitavana on nyt kysymys siitä, ovatko vastaajat menettelyllään syyllistyneet tekijänoikeusrikkomukseen

Tuomitut olivat vaatineet syytteiden hylkäämistä, koska ylläpitäjät eivät missään vaiheessa pitäneet itse hallussaan jaettuja tiedostoja.

Korkeimman tuomiossa kuitenkin todettiin, että…

Finreactor-verkossa oli jaettu verkon käyttäjien kesken tekijänoikeudella suojattuja musiikki-, elokuva-, peli- ja ohjelmistotiedostoja ilman oikeudenhaltijoiden lupaa. Verkon käyttäjät olivat kopioineet tiedostoja suoraan toistensa tietokoneilta sekä jakaneet niitä samanaikaisesti tietokoneiltaan toisille käyttäjille.

KKO katsoi verkon toiminnan olleen suunnitelmallista ja perustuneen selkeään työnjakoon.

KKO katsoi, että tekijöinä tuomittujen verkon ylläpitäjien toimet olivat olleet olennaisia verkossa tapahtuneiden tekijänoikeuden loukkausten toteutumisen kannalta. Nämä ylläpitäjät olivat yhdessä toistensa ja verkon käyttäjien kanssa osallistuneet suojattujen teosten kappaleiden levittämiseen yleisön keskuuteen ja niiden valmistamiseen sekä näin menetellessään tahallisesti loukanneet asianomistajien tekijänoikeuslakiin perustuvia oikeuksia. KKO pysytti hovioikeuden tuomion ylläpitäjien rikosvastuun osalta.

Samana päivänä KKO totesi myös torrent-tiedoston lähettämisen vertaisverkkopalveluun vastaavan tekijänoikeusrikkomusta.

Vastaajan katsottiin syyllistyneen tekijänoikeusrikkomukseen, kun hän oli toimittanut Finreactor-verkkoon käyttäjien saataville tekijänoikeuden suojaamien pelitiedostojen kuvaustiedostoja, joiden avulla verkon käyttäjät olivat voineet ladata tietokoneilleen pelitiedostoja verkosta muualta kuin vastaajan tietokoneelta.

Tekijäoikeudella suojattuun tiedostoon osoittavan torrent-tiedoston lähettäminen arvioitiin KKO:ssa 30 päiväsakon arvoiseksi.

Lisätietoja: Tuomioita tekijänoikeusloukkauksista Finreactor-verkossa

Lisää aiheesta

Ehdotetut nettipiratismin vastatoimet herättivät kritiikkiä

Vuonna 2009: nettipiratismia suitsitaan, Finreactor-tapaus loppuun

Väkevä näkemys piratismin tutkimuksista: tutkimukset liioittelevat haittoja

Yllyttävätkö uudet kopiosuojaukset entistä ahkerampaan piratismiin?

Lue myös

Artikkeli: G500 – Onko legendan seuraajasta uudeksi legendaksi?

iPhone 4:ää myytiin 1,7 miljoonaa kolmessa päivässä

PlayStation 3 viimein voitolliseksi

Sony julkaisee lisää klassikoiden HD-painoksia