Uusimmat

Hauskasta tv-mainoksesta syntyi klassinen suomipeli – Painterboyn historiaa avattiin Assemblyssä

03.08.2015 21:30 Jukka O. Kauppinen

Tikkurilan maalitehtaan vuonna 1986 julkaisema mainospeli Painterboy on yksi suomalaisen pelihistorian myyttisemmistä peleistä. Aikalaiset muistavat pelin ihan tasan ja taatusti, kiitos muun muassa samplatun POIKA!-huudon ja önnönnöö-autonäänen. Nykynuoremmille sekä peli että sen inspiroineet tv-mainokset ovat vähän ufompaa asiaa, mutta niinpä vain näistä syntyi yksi ensimmäisistä suomalaisista kaupallisista videopeleistä ikinä että se ihan ensimmäinen mainospeli.

Painterboyn ympärillä on ollut viime kuukausina kuhinaa, kun Domen avustaja Janne Rautiainen onnistui ylipuhumaan Tikkurilan väen pullakahvit lupaamalla arkistojen kaiveluun – ja sieltähän löytyi vaikka mitä Painterboy-aarretta. Peli siirrettiinkin Assemblyillä perjantaina onnistuneesti digitaaliseen maailmaan Kasettilamerit-yhteisön toimesta. Paikalla oli myös pelin ohjelmoinut Teijo Pellinen, joka ihmetteli kolmenkymmenen vuoden takaista peliään tyttärensä kanssa.

Rautiaisen mukaan ”yleisöä tuntui tulevan ihan mukavasti, kaikilla oli hauskaa ja yhteystiedot vaihtoivat sutjakasti omistajiaan. Kovin juttu oli kun maestro Pellinen pelasi itse omaa peliään.”

Pellinen taasen tuumasi, että ”tämä aikamatka menneeseen saattoi antaa taas kipinän pelien tekemiseen.”

Naapurisaittimme V2.fi haastatteli Pellistä pelin synnystä ja tekemisestä tähän tapaan:

Teijo Pellinen tutustui Painterboyn tulevaan tuottajaan Risto Vuorensolaan Floppy Magazinen toimistolla, Johanneksentiellä Helsingissä. Kaksikko oli kutsuttu mahdollisiksi avustajiksi koodaamaan kyseiseen levykkeillä jaettuun julkaisuun.

 

“Jotenkin keskustelu tuona iltana kääntyi kaupallisesti sponsoroidun kotimaisen pelin tekemisen mahdollisuuksiin. Vuonna 1985 oli mahdollista saada vain muutaman sadan pelin levikki kotimaiselle pelille, joten julkaisua varten kannatti olla joko kansainvälinen sopimus, kotimainen levikin ulkopuolelta tuleva rahoitus tai kotimainen kustantaja, joita ei ollut monia. Tietenkin demoja ja koodia vaihdettiin amatöörikentässä levykkeeltä toiselle ja keskustelua käytiin vilkkaasti pelikaupoissa ja muissa kokoontumispaikoissa, kiinnostuksena koneet, koodi ja pelielämykset. Painterboy kuitenkin syntyi ennen kaikkea ajatuksesta tehdä kaupallinen tuotanto, johon saataisiin hyvät pelihahmot, hyvä tarina ja sponsori jakamaan tuotannon ja levityksen kustannukset”, muistelee Pellinen pelin syntyhetkiä.

Peliä alkoi ideoimaan kolmen hengen ryhmä: Pellinen koodasi, Jani Luomajärvi teki grafiikkaa sekä musiikkia ja Vuorensola toimi tuottajana, joka piti yhteyttä Tikkurilaan. Painterboyn nimen inspiraatio on melko ilmeinen – se oli väännös samoihin aikoihin suositusta Paperboy-pelistä. Pellinen kertoo, että oleellista oli saada mukaan ruudulla rullailevan kylän leppoisa päivätunnelma. Nopeusmittariin otettiin mallia Ladasta ja maalausosiota varten yhdisteltiin tasoloikkaa (ilman loikintaa) sekä keräilypelejä.

“Tarinan improvisoimme Tikkurilan TV-mainosten pohjalta. Peliluupissa on tavallaan kolme erillistä peliä sekvenssissä: Ensin valitaan maalilaatu Tikkurilan tarjonnasta kohteen mukaan. Sitten ajellaan autolla ja etsitään kohde ylhäältäpäin kuvatussa kylämaisemassa. Lopuksi pelataan hahmoa ”Poika”, joka maalaa talon ja välttelee sotkemasta ”Mestari Kirjavaista” ja intiimiä kohtaamista ”Tytön” kanssa työajalla”, selventää koodari pelin kulkua.

Lue koko artikkeli: V2.fi, Näin syntyi Painterboy, suomalainen peliharvinaisuus

Kuva: Jarkko Lehti / Kasettilamerit

Lisää aiheesta

Ei ihan Uuno Turhapuro – mutta melkein – Painterboy-suomiklassikon aarteita löytyi Tikkurilan kaapeista 

Painterboy pelastetaan digiaikaan – Tikkurila innostui retropelaamisesta 

Tikkurila tuki Suomen pelimuseota rahapotilla ja Painterboylla 

Wiikon wanha: Painterboy maalasi taloja Tikkurilan laskuun 

Muropaketin uusimmat