Uusimmat

Hollywood-hitit eivät pärjää pelihiteille

29.11.2013 15:30 Jukka O. Kauppinen

Hollywood-leffapomot ovat jo kauan valitelleet, että heidän suuret leffahittinsä jäävät pahimmillaan uusien videopelijulkaisujen jalkoihin. Niinpä. Ei kannata julkaista romanttisia komedioita samana päivänä kun uusi Halo saapuu kauppoihin. Pelien etumatka on vain kasvamaan päin, sillä uusien konsolien uskotaan kasvattavan pelimarkkinoita viidenneksellä.

Esimerkiksi Grand Theft Auto V rikkoi miljardin dollarin myynnit kolmessa päivässä. Esimerkiksi megahittinä pidetyltä The Avengers –elokuvalta meni samaan lukemaan pääsemiseen 19 päivää, vaikka se on elokuvahistorian nopeimmin miljardin dollarin rajapyykin rikkonut elokuva.

Pelibisnes on silti kärsinyt osaltaan taantumasta ja yleisesti hiipuvista myynneistä. Moni pieni pelikehittäjä on tehnyt konkurssin ja itsenäisten studioiden on yhä vaikeampi saada rahoitusta tai julkaisusopimuksia. Tähän toivotaan uutta vauhtia uusien konsolien myötä. Sekä PlayStation 4 että Xbox One on julkaistu laajalti ympäri maailmaa, ja molempien myynnit ovat olleet melkoisia. Kumpikin laite myi yli miljoonan kappaletta alle uvorokaudessa.

”Pelikonsolien seuraava sukupolvi määrittää pelaamisen seuraavan vuosikymmenen ajan. PS4:n ja Xbox Onen julkaisun huomioiden voidaan uudelta konsolisukupolvelta odottaa valtavia myyntilukuja. Tämä vain korostaa pelien johtoasemaa viihdeteollisuudessa”, kommentoi FIGMAn johtoryhmän puheenjohtaja Johanna Strunke.

Uudet konsolit eivät ole kuitenkaan pelkkää pelitekniikkaa. Ne ovat myös monipuolisia viihdelaitteita ja muuntuvat osaksi käyttäjiensä sosiaalisen median ulottuvuutta.

Uuden sukupolven pelaaminen kattaa myös pelikonsolin etäohjauksen tai kaverin pelikokemukseen liittymisen niin sanotun toisen ruudun kautta. Tällaisia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi älypuhelimella tai tablettilaitteella peliin osallistuminen. Nämä ominaisuudet yhdessä sosiaalisen median välittömän tiedonjaon kanssa ovat uusia tapoja nähdä ja kokea pelaaminen yhdessä muiden kanssa.

Taloudellisesti uudet pelikonsolit peleineen tuovat bisnekseen pohjoismaisen pelialan kattojärjestö ANGIn arvioiden mukaan jopa 20 prosentin kasvun. Tämän myötä pohjoismaisten pelimarkkinoiden arvoksi tulisi jopa 600 miljoonaa euroa vuoden 2014 aikana. Arvio ei kata lisälaitteiden ja digitaalisten pelimyyntien lukuja.

20 prosentin kasvulukema kattaa vain fyysisten tuotteiden myynnit. Koska molemmat laitteet ovat aiempaa netitetympiä, verkkomyynnin kasvu tulee olemaan tätäkin suurempi. Isoimmat pelialan julkaisijat arvioivat, että jopa 25-30 prosenttia kokonaismyynnistä koostuu pelkästä digimyynnistä.

Lisätietoja: www.figma.fi