Uusimmat

Konami kuulostaa helvetilliseltä työpaikalta

03.08.2015 14:00 Miikka Lehtonen

Nytpä kuuluu taas Japanista uutisia kummia. Paikallinen Nikkei-sanomalehti on tehnyt reportaasin Konamin työoloista, ja kiitos parin paikallisen länsimaisen toimittajan, me kielitaidottomatkin saamme kauhistella muun kansan mukana. Ja kauhisteltavaahan riittää.

Konami on hämmentänyt pelaavaa kansaa viimeisten vuosien aikana. Aikanaan pelimaailman laadukkaimpiin kuuluvana kehittäjänä ja julkaisijana tunnettu Konami on viime vuosien aikana puskenut ulos entistä vähemmän pelejä ja keskittynyt sivubisneksiinsä ja mobiilipeleihin. Kun kevään aikana Japanista alkoi kuulua tietoja siitä, että Metal Gear -sarjasta tuttua Hideo Kojimaa oltiin savustamassa ulos firmasta, hämmennys vain kasvoi. 

Emme toki vieläkään tiedä tarkalleen, mitä Konamilla on tapahtunut, mutta jos Nikkei-lehden tiedot pitävät alkuunkaan paikkansa, en ole tippaakaan hämmentynyt siitä, että Kojima lähti firmasta ovet paukkuen. Pikemminkin olen äimän käkenä siitä, että miehen uskollisuus työnantajaansa kohtaan riitti näinkin pitkälle.

Nikkein tietojen mukaan Kojima joutui Konamin paskalistalle, koska Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain -peli koki kehityksensä aikana viivästyksiä ja sen julkaisua jouduttiin lykkäilemään. Pelin kehityskustannukset ovat vuosien varrella nousseet jo 80 miljoonaan taalaan ennen markkinointikuluja, mikä on suuri summa, varsinkin japanilaiselle firmalle. Kun huomioidaan, että firman johto on yrittänyt ohjata Konamia enemmän mobiilipuolelle, missä esimerkiksi Dragon Collection -peli tuotti moninkertaisesti oman alle miljoonan taalan budjettinsa takaisin, ei ole sinänsä ihme, että hidas kehitys ja kallis lasku eivät sovi firman nykyiseen kulttuuriin.

Konami kuulostaa yleisestikin aika helvetilliseltä työpaikalta. Aloitetaan perustason kevyestä kenttähaistattelusta, eli siitä, että työntekijöitä valvotaan ja kontrolloidaan aika tiukin ottein. Liikkumista, vessataukoja ja ruokailua kontrolloidaan ja valvotaan kellokorttien kanssa ja kaikki tapahtuu kameroiden valvonnassa. Jos joku ei pidä tarkalleen kiinni aikatauluista, tämä häpäistään julkisesti muiden työntekijöiden edessä. Paska homma, mutta ei se paskin, mitä Konamin keosta löytyi.

Nikkei nimittäin kertoo myös, että Konamilla oli suunnitelma kehittäjiä ja jopa pelien tuottajia kohtaan, jotka eivät vastanneet esimiestensä odotuksiin. Heille keksittiin uusia töitä Konamin tehtaiden liukuhihnoilta (siis kirjaimellisesti), Konamin kiinteistöjen vartijoina tai jopa kuntosalien siivoojina. Ja nämä ovat siis koulutettuja ja ammattimaisia pelinkehittäjiä, joita japanilaisen bisneskulttuurin perinteiden mukaan nöyryytetään niin kauan, että tajuavat itse ottaa loparit. 

Saitti kertoo myös, että toisin kuin suunnilleen kaikissa muissa firmoissa, Konamin työntekijöillä ei ollut mitään ulospäin näkyviä sähköpostiosoitteita, vaan kaikki komminkaatio ulkomaailman kanssa hoidettiin satunnaisilla ja säännöllisesti vaihtuvilla tilapäisosoitteilla. 

Konami kuulostaa siis sellaiselta työnantajalta, että oksat pois.