Uusimmat

Maksulliset modit osoittautuivat heti ongelmallisiksi, modaajat, pelaajat ja jopa pelistudiot vastustavat

25.04.2015 16:00 Miikka Lehtonen

Kuten eilen uutisoimme, Valve sallii nykyään modien myymisen pelaajille Steamin välityksellä. Tuolloin asenteemme oli varovaisen odottava. Ei mennyt aikaakaan kun ongelmat jo nostivat päätään ja nyt ollaankin täysillä reaktiovaiheessa.

Steamin kautta on pystynyt jo ties miten kauan jakelemaan modeja. Systeemi on erittäin kätevä: pelaajat valitsevat haluamansa modit, ne ladataan koneelle automaattisesti ja pidetään vielä ajan tasallakin. Kun huomioidaan moniin modeihin menevä valtava työmäärä, ajatus modien tukemisesta rahallisesti ei tunnu paperilla ollenkaan hullummalta. Käytäntö osoitti kuitenkin hyvin pian, että idea kaipaa vähintään tuunausta.

Ensimmäinen maksullisia modeja tukeva peli, The Elder Scrolls V: Skyrim, hautautui välittömästi hyvin laaduttomien modien jyrän alle. Miten laaduttomien? Maksaisitko useita kymppejä modista, joka lisää pelin hevosille HD-tasoiset sukupuolielimet? En minäkään, eikä varmaan kovin moni muukaan. Muualta ripatut esineet ja grafiikkamodit ovat siis saaneet rinnalleen jo protestimodejakin.

Yhteisön reaktiot ovat olleet myös aika negatiivisia. Monet pelijulkaisijat ja jopa modien kehittäjät pitävät käytäntöä ongelmallisena, eikä pelaajiltakaan juuri sympatiaa löydy. Eikä sinänsä ihme, sillä nykykunnossaan modien myynti on ongelmallista puuhaa. Laadunvalvonta puuttuu kokonaan ja modikaupassa vallitsee villi länsi. Kukaan ei valvo, onko liekehtivä lohikäärmemiekka oikeasti Häbzä420XXX:n tekemä vai jostain muualta pöllitty. Valve itse on todennut, että pelaajat saavat käräytellä epäilyttävät ja arveluttavat modit heille. Ei hyvä lähtökohta.

Laadunvalvontaa kaivattaisiin myös ihan sen takaamiseen, että modit yleensäkään toimivat. Yksin, saati sitten ristiin. Valve on ratkaissut ongelman tarjoamalla halukkaiden rahat takaisin 24 tunnin sisään ostoksesta, mikäli ongelmia ilmenee. 24 tuntia on kuitenkin aika tiukka ikkuna, sillä ongelmat voivat ilmentyä myöhemmin modien päivittyessä, muuttuessa ja ennen kaikkea mennessä ristiin keskenään. Hyvältä ei kuulosta sekään, miten rahat jaetaan. Modin myynnistä 25% menee sen tekijälle Valven ja pelin julkaisijan viedessä loput. Ei ihan nappiin mene tämäkään.

Ei olekaan siis ihme, että jotkut firmat ovat ryhtyneet jo vastatoimiin. Juuri äskettäin Killing Floor 2:n julkaissut Tripwire Interactive esimerkiksi on päivittänyt pelinsä lisenssisopimuksen kieltämään maksulliset modit ja modeilla rahastamisen. Eivätkä he välttämättä jää viimeiseksi.

Ja nyt sana on teidän: mitä mieltä maksullisista modeista? Eilen tulikin jo alkuperäiseen modiuutiseen huolia ja kommentteja kautta rantain. Näkeekö joku käytännön hyvänä? Tässä vielä valittuja parhaita eilisistä kommenteista. 

Maksullisuus johtaa siihen että jotkut varmasti alkavat piratisoimaan näitä maksullisia modeja jos tämä laajenee ja suosituimmat modit muuttuvat maksulliseksi.

Toinen ongelma on se että entäs jos joku tarjoaa modinsa ilmaiseksi ja toinen modin tekijä haluaa käyttää tätä ilmaista modia omassa, maksullisessa, modissaan niin pitääkö sitten sen käytöstä maksaa alkuperäiselle tekijälle osa tuloista vai joku muu hyvitys vai onko sitten ilmaiset modit vapaata riistaa joita muut voivat käyttää omissa modeissaa ja periä maksua niistä?

— nospaz

[Paikan täyttyminen surkeilla modeilla] on jo tapahtunut. Se paikka on täynnä jotain euron miekkoja tai muualta pöllittyjä modeja. Valve toteaa tähän, että ”luottavat pelaajien raportoivan väärinkäytökset palvelussaan”.

— Gagarin

Lisäyksenä, ehkä parempi esi-askel olisi ollut tuoda ensin kuvioon pelkästään valinnainen maksaminen. Olisi siten edes jokin tapa kiittää modin tekijää työstään.

— Vanhusvaari

Ikävämpi puoli tässä on kuinka modiyhteisö repeyty nyt skyrimin kanssa osiin. Nexus, joka ollut aina se ultimate mod site, on nyt mielenkiintoisessa asemassa, koska siellä modin julkaiseminen ei olekkaan enään kannattavaa rahallisesti..

— dutex

Muropaketin uusimmat