Uusimmat

Nettihäiriköt viranomaisten syynissä – pelätyt nettihyökkääjät ovat todellisuudessa pelkkiä amatöörejä

02.01.2015 21:00 Jukka O. Kauppinen

Jouluna Sonyn ja Microsoftin verkkopalveluja sekä aikaisemmin muitakin peliyhtiöitä ja näiden asiakkaita häiriköinyt peeloryhmä on jo päässyt mukavasti eri maiden viranomaisten toimenpidelistan kärkeen. Ryhmän 17-vuotias suomalaisedustaja on jo ollut KRP:n kuulustelussa, ja pääsee toivon mukaan tuomioistuimen eteen tietojärjestelmien vakavasta häirinnästä syytettynä.

Britanniassa on puolestaan pidätetty parikymppinen mies, jota epäillään ryhmän jäseneksi. Tietoverkkoja ja ”eettistä hakkerointia” opiskeleva nuorukainen on pistetty parempaan talteen.

Poliisi takavarikoi epäillyltä kaiken elektroniikan pelikonsoleita, puhelimia ja tietokoneita myöten.

Lisää pidätyksiä lienee odotettavissa lähipäivinä ja –viikkoina.

Muutama vuosi Anonymous-verkkokollektiivin häiriköt kiusasivat vastaavalla tavalla monia verkkopalveluja. Internetin anonymiteetin suojaan luottaneet häiriköt kuitenkin oppivat kantapään kautta, että poliisit ja tutkijat ovat kuitenkin loppumetreillä taitavampia. Ryhmän hax0rit pidätettiin ja pistettiin tuomiolle, eikä ryhmästä ole sen jälkeen juuri kuultu 4chanin ulkopuolella muutoin kuin huvittuneen naureskelun merkeissä.

Uuden tähtihäirikköryhmän pelottavuus on kuitenkin loppumetreillä lähinnä luokkaa nolo, sillä vaikka poppoo yrittääkin jo myydä palveluestohyökkäyksiään kaupallisella tasolla, on porukan tekninen taito olematon. Hyökkäykset ovat perustason palveluestohyökkäyksiä, joita kuka tahansa voi toteuttaa internetistä löytyvillä työkaluilla. Mittakaava vain on peruskäyttäjää suurempi, sillä ryhmä käyttää kaapatuista tietokoneista koostettu bottiverkkoa, jota he lainaavat osaavammilta netin tihulaisryhmiltä.

Esimerkiksi ryhmän omat verkkopalvelut  on rakennettu valmiin, muualta kopioidun ohjelmakoodin päälle, kaikkine bugeineen ja puutteineen. Niinpä ryhmän sivustolle rekisteröityneiden käyttäjien tunnukset, salasanat ja muut tiedot olivat oikeasti osaaville kuin tarjottimella. Viranomaiset saivatkin käyttöönsä hyvän rekisterin nettirikoksista kiinnostuneista nettikansalaisista, todennäköisesti myös suurimman osan häirikköryhmän jäsenten yhteystiedoista.

Tietoturvatutkija KrebsonSecurity suorastaan nauraakin ryhmän tekniselle osaamiselle, ja kuinka nämä eivät tunnu ymmärtävän edes hakkeroinnin ja ohjelmoinnin alkeita.

Huomautettakoon vielä kertaalleen myös siitä, että nettihäiriköt eivät ole hakkereita, vaan pelkkiä internetissä toimivia koulukiusaajien digitaalisempia vastineita. Hakkeri on utelias, kokeileva tutkija ja rakentaja, mutta häirikkö on pelkästään idiootti.

Sonyn ja Microsoftin verkkopalvelujen häirintä lopetettiin vasta, kun MegaUpload-palvelun Kim Dotcom antoi näille 300 000 dollarin arvosta Mega-palvelun käyttöön oikeuttavia kuponkeja. Ryhmän toiminta onkin ollut koko ajan pelkkää rikollista häiriköintiä, rahallisten tavoitteiden perässä. Teinihäiriköillä on kuitenkin vielä pitkä matka isojen poikien liigaan.

Lisätietoja: Lizard Kids: A Long Trail of FailCowards Attack Sony PlayStation, Microsoft xBox Networks

Lisätietoja: Three rival hacking groups including Lizard Squad call ceasefire  – Arrest made in the UK over Xbox Live and Playstation Network outages [Updated]

Lisää aiheesta

Huhupartio: Origin haxoroitu, EA kiistää kaiken 

Peliverkkojen häiriköinti oli pelkkää bisnestä 

Joulun DDoS-perseily sattui ikävästi pieniin pelinkehittäjiin 

Nettihäiriköt pilasivat konsolistien verkkopelijoulun 

Häiriköt kaatoivat PlayStation Networkin 

Xbox Live tökki pahoin – hakkeriryhmä ottaa kyseenalaisen kunnian