Uusimmat

Ouya-konsolin kehittäjä puhelee ristiin – alkuhype murenee, epäilykset kasvavat

17.07.2012 14:20 Jukka O. Kauppinen

Parin viikon ajan kovasti kohuttu Android-käyttöjärjestelmään pohjautuva Ouya-konsoli on kerännyt Kickstarter-rahaa hurjaa vauhtia. Laite kyllä vaikuttaa vekkulilta ja oivalliselta, mutta samaan aikaan myös epäilykset pelikonsolin ympärillä kasvavat. Tekijöiden puheet ovat epäilyttävänkin yliampuvia, liikaa vihjailevia ja jutut ovat alkaneet mennä myös ristiin.

Tuleeko Ouyasta luvatunkaltainen laite, ajallaan? Vai muuttuvatko aikataulut? Hinnat? Tuleeko Kickstarter-palvelun suurimmasta menestystarinasta ensimmäinen iso kupru? Se jää nähtäväksi, mutta kannattaa suhtautua hienoisella varauksella.

Jos liiankin hyvältä kuulostavat lupaukset Android-konsolista sivutetaan, niin laitteen ympärillä liikkuu muutamia isoja kysymysmerkkejä. Ensinnäkin tietysti pelivalikoima. Olisin äärettömän hämmästynyt jos laitteelle julkaistaan pitkään aikaan mitään AAA-luokan hittipelejä, kuten valmistaja on kyseenalaisesti vihjaillut. Androidin oma pelivalikoima on puolestaan niin sanoakseni laimeahko, eivätkä ne harvatkaan hyvät pelit silti toimi Ouyalla sellaisenaan. Laite tarvitsee tarpeeksi kriittistä massaa, jotta pelikehittäjät viitsivät panostaa Ouya-versioiden tuunamiseen, eivätkä läheskään kaikki kosketusnäyttöpelit siirry luontevasti padilla pelattavaksi, vaikka miten yrittäisi.

Myös lupaukset konsolin avoimuudesta ja hakkeroitavuudesta nostattavat isoja kysymysmerkkejä kaupallisten ohjelmien tekijöiden silmissä, sillä Android-piratismi on nytkin massiivista.

Uusin ja isoin kysymysmerkki tulee kuitenkin Ouyan tekijöiden uusimmista, keskenään hyvin ristiriitaisista puheista.

Ouyaa valmistavan yhtiön perustaja Julie Uhrman kertoi viime viikolla Develop-lehdelle, että Ouyan kehittäminen ja valmistaminen on niin kallista, että firma etsii konsolin kehittämiseen lisärahoitusta, Kickstarterin ollessa yksi rahoituskanava muiden joukossa.

Muutaman päivän kuluttua Uhrman kuitenkin kertoi Eurogamerille, että ”Ouya ei etsi rajoitusta Kickstarterin ulkopuolelta” ja alleviivaa, että Kickstarter on ollut koko ajan tärkein rahoituskanava, jonka avulla prototyyppikonsolista tehdään valmis tuote.

Ouyan suuret lupaukset ja monet kysymysmerkit laitteen ja sen ohjelmistotarjonnan ympärillä ovat muutenkin saaneet varoitusvalot palamaan, mutta uusimmat ristiriitaisuudet murentavat luottamusta entisestään.

 

Ja jos Domen lukijoiden kommentteja tsekataan, niin esimerkiksi MPR sanoi viime viikolla näin:

Halvemmallakin saa Raspberry Pi koneita ja muita. Tässä isoimpana kysymysmerkkinä on se, että pelit konsolille pitää julkaista tuon Ouya-firman oman systeemien kautta. Myös olemassaolevat Androidpelit vaativat kustomit kontrollipäivitykset ja uuden julkaisun. Moniko firma viitsii tähän mukaan lähteä? En kyllä tätä kickstarttaa mutta katsotaan julkaisun jälkeen että onko laitteelle oikeasti pelejä ollenkaan.

Myös julkaisuaika, joskus maaliskuussa 2013 on niin pitkällä että ties miten paljon tehokkaampia laitteita silloin on jo julkaistu!

Benari ja Compvter puolestaan mietiskelivät jakelupuolta:

Toivottavasti AAA-titteleiden sijaan keskittyisivät indie-taloihin ja saataisiin kunnon pelejä tälle laitteelle ja yleensäkin Androidille. Esimerkiksi Overhaul Games tekemään Baldur’s Gate Mac/iPad versiosta Android version.

Jos itse lähtisin alle sadan dollarin laitetta tekemään niin onliven kanssa yrittäsin tehdä yhteistyötä, että ne raskaat pelit sais sitä kautta ilman et joutus ostaa kallista rautaa. Näin sen oman palvelun rinnalle sais kilpailevan järjestelmän ms ja sonyn konsoleita vastaan. Tästä yhteistyöstä olis hyötyä molemmille. En toki väitä että tälläistä tulisi, mutta mielestäni se olisi ainoa järkevä tie. Voi toki olla vedätystä koko homma, eikä kavereita ja rahoja enää nähdä kun rahat heidän tileilleen siirtyvät.

Mikäli projekti etenee sujuvasti, on Ouyalla edessään muitakin mittavia haasteita. Ensin pitäisi rakentaa sellainen käyttäjäpohja, jonka asiakkaat ovat valmiita maksamaan peleistä, mutta samalla myös turvallinen digitaalinen kauppajärjestelmä, jonka myötä firmat uskaltavat riskisijoittaa pelikehitykseen uudessa konsoliympäristössä. Eikä yksikään konsoli ole noussut menestykseen hyvienkään indiepelien vedossa.

Konsolibisnes on täynnä epäonnistuneiden laitteiden raatoja, eikä Gizmondon kuolemastakaan niin kauaa ole… Miten tällä kertaa käynee?

Huomatkaa: haluaisin kyllä Ouyan mieluusti omallekin AV-hyllylleni. Idea ja hinta ovat periaatteessa lupaavia, samoin laitteen modattavuus kiinnostaa. Skeptikko on kuitenkin epäileväinen.

Ouya-keskusteluketju foorumilla: OUYA konsoli

Lisätietoja: OUYA: A New Kind of Video Game Console

Lähteitä:

Lisää aiheesta

Ei kannata innostua vielä liikaa Ouyasta

Android-pohjainen Ouya-pelikonsoli maksaa vain 99 taalaa

Lue myös

EA: hardcore-pelaajat vastustelevat Originia

FTL: Faster Than Light -ennakko

Olympialaisten kunniaksi – huikeimmat olympiapelit kautta aikain

Resident Evil 6 -ensikosketus